Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η διπλωματική κρίση Τουρκίας – ΗΠΑ με μήλον της έριδος τον Μπράνσον

Η διπλωματική κρίση Τουρκίας – ΗΠΑ με μήλον της έριδος τον Μπράνσον

Ένα σημαντικό βήμα σημειώθηκε την Παρασκευή στις σχέσεις Άγκυρας και Ουάσινγκτον, έπειτα από τη διπλωματική κρίση που έχει σημειωθεί με φόντο τη σύλληψη του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Ένα σημαντικό βήμα σημειώθηκε την Παρασκευή στις σχέσεις Άγκυρας και Ουάσινγκτον, έπειτα από τη διπλωματική κρίση που έχει σημειωθεί με φόντο τη σύλληψη του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διπλωματική κρίση που έχει σημειωθεί ανάμεσα στις χώρες τα τελευταία 40 χρόνια. Η Άγκυρα κατηγορεί τον 50χρονο άντρα ότι για κατασκοπεία και «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, καταδικάζοντας τον σε φυλάκιση 3 ετών και 45 ημερών.

Ωστόσο, ο αμερικανός πάστορας αφέθηκε ελεύθερος καθώς το δικαστήριο έλαβε υπόψη τον χρόνο της προφυλάκισής του και τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της δίκης του. Οι τουρκικές αρχές έκριναν πως είναι ένοχος για «στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις», το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν και το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Εγώ είμαι αθώος. Αγαπώ τον Ιησού. Αγαπώ την Τουρκία» ήταν τα λόγια του Άντ. Μπράνσον σήμερα στο δικαστήριο.

Αν και η σύλληψη του τον Οκτώβριο του 2016 δεν προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις παραμονή του υπό κράτηση για ενάμιση χρόνο και κατόπιν ο κατ’ οίκον περιορισμός του πυροδότησαν την οργή των ΗΠΑ, που αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Επήλθε κατάρρευση της τουρκικής λύρας το καλοκαίρι του 2018, προκαλώντας πανικό στις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως.

«Δεν έκανα τίποτα εναντίον της Τουρκίας»

Η πρεσβυτεριανή ευαγγελική Εκκλησία, όπου ανήκει ο Άντριου Μπράνσον, εξήγησε ότι εκείνος εγκαταστάθηκε στην Τουρκία το 1993 υπό το ιεραποστολικό πρόγραμμα «World Witness» της μεταρρυθμισμένης πρεσβυτεριανής Εκκλησίας.

Πριν από τη σύλληψή του, αυτή η εκκλησία, τόσο μικρή σε μέγεθος που είναι εύκολο να περάσει κανείς από δίπλα της χωρίς να την παρατηρήσει, μετρούσε λίγες δεκάδες πιστούς.

«Δεν έκανα τίποτα εναντίον της Τουρκίας. Το αντίθετο, αγαπώ την Τουρκία, προσεύχομαι για την Τουρκία εδώ και 25 χρόνια» διαβεβαίωσε ο πάστορας ενώπιον του δικαστηρίου, μιλώντας σε πολύ προσεγμένα τουρκικά.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του τον Ιούλιο, ο Μπράνσον επισήμανε επίσης ότι «συγχωρεί» όλους όσοι τον κατηγορούν, σύμφωνα με τον ίδιο, αδίκως.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, εξέφρασε επανειλημμένως τη στήριξή του στον Αμερικανό πάστορα στο Twitter περιγράφοντάς τον ως έναν «θαυμάσιο χριστιανό και οικογενειάρχη» κι έναν «φανταστικό άνθρωπο», η κράτηση του οποίου είναι η «απόλυτη ντροπή».

Άδεια τα χέρια της Τουρκίας

Η υπόθεση του αμερικανού πάστορα στάθηκε ως κύριος λόγος να δημιουργηθούν βαθιές ρωγμές στις σχέσεις των δύο χωρών.

Μεταξύ άλλων, η Τουρκία είναι θυμωμένη που δεν έχει επιτύχει την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ωστόσο, οι Τούρκοι κυβερνώντες διαψεύδουν ότι κρατούσαν τον πάστορα «όμηρο», όπως τους κατηγόρησαν ότι κάνουν, κυρίως ο Ντόναλντ Τραμπ. Διαβεβαιώνουν ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν μπορούν να παρέμβουν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε παίξει άλλωστε το «τελευταίο χαρτί» του, προτείνοντας μια ανταλλαγή ανάμεσα στους δύο κρατούμενους, μια ανταλλαγή μεταξύ του πάστορα Μπράνσον με τον Γκιουλέν, πράγμα που ωστόσο η Ουάσινγκτον απέρριψε.

Διαβάστε επίσης:

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024