Τη φυλάκιση μέχρι και για δέκα έτη του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον φέρεται να ζήτησε ο τούρκος εισαγγελέας, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ενημέρωσης, καλώντας παράλληλα το δικαστήριο να άρει τους δικαστικούς ελέγχους, μία κίνηση που θα επιτρέψει στον Μπράνσον να φύγει άμεσα από τη χώρα.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του αμερικανού πάστορα εν αναμονή της ετυμηγορίας του δικαστηρίου, η πρόταση της εισαγγελίας θα επιτρέψει στον πελάτη του να φύγει άμεσα από την Τουρκία.

Στο παρελθόν, ο δικηγόρος είχε δηλώσει ότι ο κατ’ οίκον περιορισμός του πάστορα έχει υπερβεί ένα εύλογο διάστημα και δεν υπήρχε νομική δικαιοδοσία για τον περιορισμό των ελευθεριών του Μπράνσον. Ωστόσο, η τουρκική Δικαιοσύνη έχει απορρίψει τρεις φορές τις εφέσεις του πάστορα.

Ο Άντριου Μπράνσον εμφανίστηκε και πάλι σήμερα ενώπιον τουρκικού δικαστηρίου με υπόβαθρο τις ισχυρές αμερικανικές πιέσεις για την απελευθέρωσή του. Η ακροαματική συνεδρίαση βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 11:00 (ώρα Ελλάδας) στο δικαστήριο της πόλης Αλιάγα, βόρεια της Σμύρνης στη δυτική Τουρκία.

Νωρίτερα, αμερικανικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει ότι Ουάσιγκτον και Άγκυρα έχουν συμφωνήσει να απελευθερωθεί ο Μπράνσον με αντάλλαγμα οι ΗΠΑ να χαλαρώσουν την οικονομική πίεση που ασκούν στην Τουρκία.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τον Μπράνσον ότι βοήθησε τρομοκρατικές ομάδες κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, ωστόσο ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.