Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε στενό κλοιό Ζάεφ και αντιπολίτευση για αποφυγή εκλογών

Σε στενό κλοιό Ζάεφ και αντιπολίτευση για αποφυγή εκλογών

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός πως, ενώ αμέσως μετά το δημοψήφισμα ο Ζάεφ ήταν θετικός στο ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, με την πίεση που ασκεί η Δύση έχει μετατοπίσει τη θέση του

Στο «κόκκινο» βρίσκεται το πολιτικό θερμόμετρο στα Σκόπια, την ώρα που ο Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί να εξασφαλίσει την ψήφο οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Μετά το δημοψήφισμα έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες εκείνες οι οποίες καθιστούν εξαιρετικά αμφίβολη την πλειοψηφία των 80+1 βουλευτών που χρειάζεται η κυβέρνηση. Ο Ζάεφ απαριθμεί πλέον 72 βουλευτές οι οποίοι είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, ωστόσο δεν αρκούν. Υπό τις συνθήκες αυτές, «ποντάρει» σε βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

H σύγκρουση θα συνεχιστεί μέχρις εσχάτων, καθώς το VMRO-DPMNE εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις κατά του σκοπιανού πρωθυπουργού και διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές.

Νωρίτερα, πληροφορίες αλβανόφωνου σκοπιανού δικτύου ήθελαν την κυβερνητική πλειοψηφία να έχει συγκεντρώσει τους απαραίτητους 80 βουλευτές, ωστόσο άμεση ήταν η αντίδραση του VMRO-DPMNE, με τον εκπρόσωπό του να διαψεύδει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Την ώρα που ο Ζάεφ αναζητά βουλευτές για να συγκεντρώσει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, η Δύση συνεχίζει να πιέζει ασφυκτικά τη γειτονική χώρα προκειμένου να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να προχωρήσει σε εκλογές, καθώς – όπως εκτιμούν – μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε άγνωστα μονοπάτια και σε κάθε περίπτωση θα καθυστερούσε κατά πολύ τις διαδικασίες.

Οι -σε καθημερινή βάση πλέον- παρεμβάσεις ευρωπαίων και αμερικανών αξιωματούχων έχουν στόχο αφενός να καλέσουν τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να μην προχωρήσει σε εκλογές αλλά να ακολουθήσει τον δρόμο μέσω της συνταγματικής αλλαγής, και αφετέρου, να πείσουν την αντιπολίτευση να στηρίξει με την στάση της την κυβέρνηση για να μην χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του ονοματολογικού.

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός πως, ενώ αμέσως μετά το δημοψήφισμα ο Ζάεφ ήταν θετικός στο ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, με την πίεση που ασκεί η Δύση έχει μετατοπίσει τη θέση του, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 80 βουλευτών.

Το ΕΛΚ απειλεί να αποβάλει το VMRO

Στο πλαίσιο των έντονων και ασφυκτικών πιέσεων εντάσσονται και οι απειλές προς την αντιπολίτευση των Σκοπίων από το ΕΛΚ το οποία μάλιστα ενδέχεται να αποβάλει το VMRO από τις τάξεις του.

Η συμπεριφορά του VMRO-DPMNE έχει εξαγριώσει υψηλόβαθμα μέλη του ΕΛΚ, σύμφωνα με πηγές από το κόμμα που επικαλείται το πρακτορείο ΜΙΑ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη του κόμματος της αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μιτσκόσκι και τον προειδοποίησε «με απόλυτα μη διπλωματικό τρόπο» ότι σε περίπτωση που το κόμμα δεν επιτρέψει τον δημοκρατικό διάλογο στο κοινοβούλιο για την υιοθέτηση της συμφωνίας των Πρεσπών, τότε η παράταξή του «θα επωμιστεί την πλήρη ευθύνη για όλες τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει η χώρα».

Υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΛΚ ξεκαθάρισαν στον Μιτσκόσκι ότι το VMRO-DPMNE μπορεί να αποβληθεί από την «πολιτική οικογένεια», ενώ ο ίδιος σημειώνεται πως και ο ίδιος ο Ζοζέφ Ντολ είχε δηλώσει απογοητευμένος από τη στάση του κόμματος της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ στο ονοματολογικό.

Διαβάστε επίσης:

Ζ. Ζάεφ: «Θα κάνουμε το παν για συμφωνία στο Κοινοβούλιο»

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024