Παρά τις διαρροές μέσων ενημέρωσης στην ΠΓΔΜ ότι ο Ζόραν Ζάεφ έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό των 80 βουλευτών για την ψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή ότι έχει επιτύχει να πείσει και βουλευτές της αντιπολίτευσης να συνταχθούν μαζί του, κάτι τέτοιο διαψεύστηκε από το VMRO.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του VMRO: «Δεν υπάρχει περίπτωση οποιοσδήποτε βουλευτής μας να ψηφίσει αντίθετα στη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. Η θέση του VMRO απέναντι στη συμφωνία με την Ελλάδα δεν άλλαξε, και είναι καθαρή. Οι βουλευτές ξεκάθαρα δήλωσαν πως θα σεβαστούν την λαϊκή βούληση».

Αν η ανακοίνωση αυτή της αντιπολίτευσης ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν είναι απλώς μια αντιπροπαγάνδα κόντρα στις κυβερνητικές διαρροές που επίσης ελέγχονται, τότε η υπόθεση λαμβάνει διαστάσεις θρίλερ και πολιτικά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πρόωρες κάλπες στην ΠΓΔΜ.

Η διαδικασία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων για τη συνταγματική αναθεώρηση έχει αρχίσει και οι διεργασίες είναι πυρετώδεις. Στόχος του Ζόραν Ζάεφ δεν είναι μόνο να ψηφιστούν οι αλλαγές από 80 βουλευτές, αλλά να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν. Ευελπιστεί, δε, να τα έχει καταφέρει έως την ερχόμενη Δευτέρα ή το πολύ έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, όπως δήλωσε σήμερα στην FAZ.

Συγκεκριμένα, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πεπεισμένος ότι θα βρεθεί τελικά η αναγκαία πλειοψηφία για να ανοίξει ο δρόμος προσέγγισης της χώρας του με την ΕΕ. «Θα κάνουμε το παν για συμφωνία στο Κοινοβούλιο», τόνισε, «οι βουλευτές μας συνομιλούν με την αντιπολίτευση συμμετέχω κι εγώ όπως και ορισμένοι από τους υπουργούς μου. Η πορεία των συνομιλιών μου δίνει ελπίδα, ότι εντός αυτής ή της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε. Εάν δεν είχα ελπίδα θα βρισκόμασταν από καιρό καθοδόν σε νέες εκλογές επειδή δεν διαθέτουμε πολύ χρόνο. Εάν ψηφίσουμε νέο Κοινοβούλιο θα πρέπει αν γίνει μέχρι τέλος Νοεμβρίου ή το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου για να μπορούν να έχουν χρόνο οι Έλληνες να υλοποιήσουν το δικό τους τμήμα των συμφωνιών πριν τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές».

Την προσφυγή στις κάλπες θεωρεί όμως ο Ζάεφ ως το ύστατο μέσο. «Είμαι αισιόδοξος ότι μια ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση στο υπάρχον Κοινοβούλιο θα οδηγήσει σε συμφωνία».

Διαβάστε επίσης:

Ζ. Ζάεφ : Θα κάνουμε το παν για συμφωνία στο Κοινοβούλιο