Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιστολή ευρωβουλευτών στον Γιούνκερ για τη βραδυπορία στο σύστημα ασύλου

Επιστολή ευρωβουλευτών στον Γιούνκερ για τη βραδυπορία στο σύστημα ασύλου

Στη δισέλιδη επιστολή τους, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι δεν έχει υιοθετηθεί καμία από τις επτά νομοθετικές προτάσεις που κατέθεσε, το 2016, η Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου

Τη «βαθιά ανησυχία» τους για τη βραδυπορία στη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου εκφράζουν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη δισέλιδη επιστολή τους, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι δεν έχει υιοθετηθεί καμία από τις επτά νομοθετικές προτάσεις που κατέθεσε, το 2016, η Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. «Μετά από δυόμισι χρόνια, είναι πολύ απογοητευτικό ότι δεν καταφέραμε να υιοθετήσουμε καμία από τις προτάσεις, παρά το γεγονός ότι όλοι οι θεσμοί τις έθεσαν ως προτεραιότητα» τονίζουν, ζητώντας «σαφήνεια» για το πώς το Συμβούλιο «βλέπει» να προχωράει η μεταρρύθμιση του Ασύλου, που είναι και «το κλειδί για την ολιστική προσέγγιση του μεταναστευτικού».

«Καθώς τα μέτρα συνοριακών ελέγχων και οι συμφωνίες με τρίτες χώρες για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προχωρούν, η ραχοκοκαλιά για τη λειτουργία ενός ευρωπαϊκού ασύλου και τη διαχείριση του μεταναστευτικού παραμένει σε εκκρεμότητα, γιατί το Συμβούλιο δεν βρίσκει μία κοινή θέση στα θέματα αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης» επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές και προσθέτουν:

«Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε πώς το Συμβούλιο, παρά την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε με τους πρόσφυγες και τα κράτη-μέλη στην Ευρώπη, δεν έχει ακόμα καταφέρει να υιοθετήσει μία εντολή, με βάση τις Συνθήκες. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί το Συμβούλιο δεν μπορεί να εφαρμόσει τον κανόνα της ειδικής πλειοψηφίας, αλλά επιμένει στην επίτευξη συναίνεσης, κάτι το οποίο είναι και ο λόγος για το αδιέξοδο».

Καταλήγοντας, οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να στηρίξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στην προσπάθειά τους να ολοκληρώσουν με επιτυχία τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, πριν από τις ευρωεκλογές.

Οι ευρωβουλευτές που υπογράφουν την επιστολή προς τον κ. Γιούνκερ και τον αυστριακό καγκελάριο είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κλάουντι Μοράες (HB, Σοσιαλιστές), η πρόεδρος της Ομάδας Επαφής για το Άσυλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα (Μάλτα, ΕΛΚ) και οι επτά εισηγητές των εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου: Σεσίλια Βίκστρομ (Σουηδία, Φιλελεύθεροι), Πίτερ Νίντερμούλερ (Ουγγαρία, Σοσιαλιστές), Τάνια Φαγιόν (Σλοβενία, Σοσιαλιστές), Σοφία ιντ Βελντ (Ολλανδία, Φιλελεύθεροι), Μαλίν Μπγιόρκ (Σουηδία, Ευρωπαϊκή Αριστερά), Σιλβί Γκιγιόμ (Γαλλία, Σοσιαλιστές) και Ζαν Λαμπέρ (HB, Πράσινοι).

Το 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα επτά νομοθετικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του Ασύλου, ως μέρος της συνολικής λύσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Οι προτάσεις περιελάμβαναν την αναδιατύπωση του κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙΙ, του κανονισμού Eurodac και της Οδηγίας για τις Συνθήκες Υποδοχής, προτάσεις κανονισμών που αντικαθιστούν τις οδηγίες για την αναγνώριση και τη διαδικασία ασύλου και δύο νέα εργαλεία για μια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το Άσυλο, με την οποία καταργείται ο κανονισμός για το EASO, καθώς και ένα Πλαίσιο της Ένωσης για την Επανεγκατάταση.

Επιπλέον, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για έναν κοινό κατάλογο ασφαλών χωρών προέλευσης το 2015, για την οποία αναβλήθηκαν οι διαπραγματεύσεις μετά από αίτημα του Συμβουλίου, σύμφωνα με την επιστολή των ευρωβουλευτών.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024