Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Καμμένος, ο Τσίπρας και ο…Φωτήλας!

Ο Καμμένος, ο Τσίπρας και ο…Φωτήλας!

Πολλά κυβερνητικά στελέχη, εκτός του κύκλου εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου, υποστηρίζουν ότι όταν ένας βασικός υπουργός μιας κυβέρνησης διαφοροποιείται σε μείζον ζήτημα, ένας δρόμος υπάρχει: αυτός της παραίτησης

Οι κινήσεις του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ προκάλεσαν, για μια ακόμη φορά, αρνητική έκπληξη στο Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό διότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, εμφανίστηκε με δική του γραμμή –και μάλιστα σε επίσημη αποστολή και συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του- στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Και δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι πρότεινε ουσιαστικά τη δημιουργία αμυντικού «τόξου» (αμυντική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, την Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία), χωρίς αλλαγή ονόματος της πΓΔΜ, ενισχύοντας τη σεναριολογία περί σχεδίου β’, αλλά προχώρησε και τις συζητήσεις στο θέμα της επέκτασης των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο «πάγωσαν», καθώς εν μέσω και της προετοιμασίας του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στη Μόσχα για τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ενώ ήταν σε εξέλιξη η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου, στην Ελούντα, ο Καμμένος ξανακτύπησε, εισηγούμενος μια νέα βαλκανική πολιτική σε μια λογική ουσιαστικής αναχαίτισης της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια!

Και το μείζον δεν είναι ότι…κτύπησε με παρέμβασή του εντός της Ελλάδας, αλλά αυτό έγινε επί αμερικανικού εδάφους, και ενώ είναι γνωστά τα σχέδια των ΗΠΑ για επέκταση των βάσεων, ένα ζήτημα που είναι γνωστό εδώ και πάρα πολύ καιρό και έχει τεθεί από την αμερικανική πλευρά με κάθε τρόπο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι με ποια εξουσιοδότηση ο Καμμένος προχώρησε σε τέτοιες συζητήσεις στις ΗΠΑ, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου ουσιαστικά τον «άδειασε», ενώ και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αφού είπε ότι είναι λάθος από κάθε άποψη οι κινήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ, είπε ότι περιμένει να δώσει περαιτέρω ερμηνείες, έτσι ώστε να κατανοήσουν όλοι τι εννοεί.

Αν και πολλοί εμμένουν στην πρόσφατη άποψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ότι εξωτερική πολιτική κάνει το ΥΠΕΞ και όχι το υπουργείο Άμυνας και το Μαξίμου έστειλε μήνυμα ότι «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών, σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία», το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Και αυτό διότι επί της ουσίας προκύπτει μείζονα στρατηγική διαφορά Καμμένου – Μαξίμου, καθώς αυτές οι προτάσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών.

Πολλά κυβερνητικά στελέχη, εκτός του κύκλου εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου, υποστηρίζουν ότι όταν ένας βασικός υπουργός μιας κυβέρνησης διαφοροποιείται σε μείζον ζήτημα, ένας δρόμος υπάρχει: αυτός της παραίτησης. Σε διαφορετική περίπτωση όταν συνεχίζει και προκαλεί προβλήματα επιλέγεται, όπως διευκρινίζουν, η έξοδός του από την κυβέρνηση, παρά τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί σε επίπεδο κοινοβουλευτικών συσχετισμών.

Βέβαια, υπάρχει η ανταπάντηση από άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή για να στηρίξει την κυβέρνηση και άρα είναι αναγκασμένος ο Τσίπρας να πάει μέχρι την Άνοιξη με τον Καμμένο.

Μόνο που μέχρι τότε είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα και πολλά πολιτικά ατυχήματα μπορεί να γίνουν, ενώ κυριαρχεί το ερώτημα: «μπορεί να αντέξει με αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση;».

Και όπως θύμισε ένας παλαιός κοινοβουλευτικός, ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν είχε εξοργιστεί από τις κινήσεις του Ασημάκη Φωτήλα τον Ιανουάριο του 1982, τον απέπεμψε. Ο τότε Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επειδή ο Αχαιός πολιτικός ως υφυπουργός Εξωτερικών, σε συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΟΚ, συμφώνησε με την έκδοση ψηφίσματος κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Πολωνία, τον «απέλυσε εν πτήσει».

 Άλλες εποχές….

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024