Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit: Συμφωνία εντός του Οκτώβρη βλέπει ο Μπαρνιέ

Brexit: Συμφωνία εντός του Οκτώβρη βλέπει ο Μπαρνιέ

Εφικτή βλέπει μια επίτευξη συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τις 17 Οκτώβρη, για το Brexit, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ

Εφικτή βλέπει μια επίτευξη συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τις 17 Οκτώβρη, για το Brexit, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε τη δικαιότερη συμφωνία για το μέλλον, ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί «με εκδικητικό πνεύμα» απέναντι σε μια χώρα που «παραμένει σύμμαχος και εταίρος μας». Ήδη, πρόσθεσε, έχει συμφωνηθεί το 80-85% της συμφωνίας αποχώρησης.

Ο Μπαρνιέ τόνισε, ότι ακόμα και σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν, καθώς η κατάσταση δε θα παραμείνει ίδια. Το κόστος ενός Brexit, σύμφωνα με τον ίδιο θα ήταν πολύ υψηλό ενώ τόνισε οι Βρυξέλλες ποτέ δεν έκαναν σχέδια για ένα σενάριο σαν αυτό.

«Το Brexit δεν έχει προστιθέμενη αξία, είναι ένα παιχνίδι χωρίς νικητή» τόνισε ο Μπαρνιέ, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ενισχυθεί μια μελλοντική εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στο μέλλον.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοιχτή στην ιδέα μιας ζώνης ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ», επισήμανε. Ωστόσο, διαφωνεί με την πρόταση που έχει υποβάλει το Λονδίνο, είπε, προειδοποιώντας ότι η Βρετανία δεν μπορεί να απολαμβάνει α λα καρτ τα οφέλη ενός μέλους της ενιαίας αγοράς.

Λιγότερος παρεμβατισμός στον έλεγχο συνόρων Β. Ιρλανδίας – Ιρλανδίας

Αναφερόμενος στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία, είπε ότι η ΕΕ θέλει να διεξάγονται οι μεθοριακοί έλεγχοι «με όσο το δυνατόν λιγότερο παρεμβατικό τρόπο». Ωστόσο, θα πρέπει να γίνονται στα σύνορα κτηνιατρικοί και φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι στο 100% των ζώων και των ζωικών προϊόντων, και όχι μόνο στο 10% που ισχύει σήμερα, δεδομένου ότι το ΗΒ θα έχει αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση. «Συμφωνούμε ότι αυτοί οι έλεγχοι δεν μπορεί να γίνονται στα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας», πρόσθεσε γιατί αυτές θα πρέπει να παραμείνουν μια ενιαία επιδημιολογική περιοχή.

Για τα βιομηχανικά προϊόντα, ο Μπαρνιέ είπε ότι «οι μόνοι ορατοί, συστηματικοί έλεγχοι» στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου θα περιλαμβάνουν το σκανάρισμα του γραμμωτού κώδικα (bar code) πάνω στις νταλίκες ή στα εμπορευματοκιβώτια, κάτι που θα μπορούσε να γίνει ενώ βρίσκονται πάνω στα φέριμποτ ή στα λιμάνια.

«Κατανοώ ότι αυτοί οι έλεγχοι είναι ένα ευαίσθητο θέμα από πολιτικής άποψης, όμως το Brexit ήταν επιλογή του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι της Ευρωπαϊκής Ένωση», τόνισε. «Η πρότασή μας περιορίζεται μόνο σε ό,τι είναι απολύτως αναγκαίο για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο. Η πρόταση της ΕΕ δίνει στη Β. Ιρλανδία προνόμια που δεν απολαμβάνει καμία άλλων χώρα εκτός της ΕΕ», πρόσθεσε.

Με την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ, θα επιβληθούν διοικητικοί έλεγχοι μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, εξήγησε. «Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο αποκλείουν και οι δύο την ύπαρξη ενός φυσικού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας. Θα υπάρχουν διοικητικές διαδικασίες που δεν υπάρχουν ακόμη για τα εμπορεύματα που προέρχονται από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο και εισάγονται στη Βόρεια Ιρλανδία», είπε.

Η πρόταση αυτή ωστόσο έχει ήδη απορριφθεί από το συντηρητικό, βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP που στηρίζει την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024