Αυστηρή προειδοποίηση εξέδωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα του προϋπολογισμού για τράπεζες και νοικοκυριά.

Η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί ότι οι ιταλικές τράπεζες κινδυνεύουν με ανακεφαλαιοποίηση λόγω της τεράστιας ανόδου στις αποδόσεις των ομολόγων. Επιπλέον, αναλυτές εκφράζονται έντονες ανησυχίες για την «ετυμηγορία» της Moody’ s στο τέλος Οκτωβρίου, καθώς ο οίκος έχει ήδη θέσει το ιταλικό αξιόχρεο σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση.

Ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι μελετώνται νέες μορφές στήριξης της ιταλικής δημόσιας οικονομίας.

«Μπορούμε να μελετήσουμε την έκδοση νέων ομολόγων μειώνοντας τους φόρους για όσους επενδύουν στην χώρα τους», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι «ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να αλλάξει, επειδή απλώς και μόνον δεν αρέσει στην Τράπεζα της Ιταλίας ή στο σπρεντ».

«Αυτά τα μέτρα είναι θαρραλέα, η Ιταλία τα περίμενε εδώ και πολλά χρόνια . Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, εγώ δεν το δέχομαι», τόνισε από την μεριά του ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία δήλωσε πριν από λίγο ότι η κυβέρνηση Κόντε επιβεβαιώνει τους βασικούς στόχους του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σημείωσαν και πάλι άνοδο την Τετάρτη με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας αφού υψηλόβαθμος οικονομολόγος της Moody’s Analytics δήλωσε σε εφημερίδα ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας είναι «λάθος».

Μια υποβάθμιση του χρέους της Ιταλίας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι πιθανή, δήλωσε σήμερα εξέχων βουλευτής της κυβερνώσας Λέγκας.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ήταν νωρίτερα γύρω στις 303 μονάδες βάσης, έχοντας ανέλθει χθες σε υψηλό πέντε ετών γύρω στις 316 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου σημείωσε άνοδο 6 μονάδων βάσης στο 3,59%, χαμηλότερα ωστόσο από το υψηλό τεσσεράμισι ετών που σημείωσε χθες.