Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Volvo και Nvidia συνυπογράφουν για το

Volvo και Nvidia συνυπογράφουν για το «αυτόνομο» XC90 του 2021

Οι Volvo και Nvidia διευρύνουν τη συνεργασία τους με στόχο την εξέλιξη αυτοκινήτων της σουηδικής φίρμας με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4 αρχής γενομένης από το 2021 και την επόμενη γενιά του XC90.

Η σουηδική φίρμα θα αξιοποιήσει την τεχνολογική πλατφόρμα Drive AGX Xavier που η αμερικανική Νvidia εξέλιξε υπό το σκεπτικό της αυτόνομης οδήγησης με στόχο την εξέλιξη οχημάτων αντίστοιχης τεχνολογίας επιπέδου 4, δηλαδή αυτοκινήτων τα οποία θα μπορούν να αναλαμβάνουν πλήρως τον έλεγχο απαιτώντας τη συνδρομή του οδηγού μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Αφετηρία για τη νέα γενιά αυτόνομων αυτοκινήτων της Volvo που θα αξιοποιήσουν την ευφυή τεχνολογία της Nvidia θα αποτελέσει η βελτιωμένη, δεύτερη εκδοχή της μεταβλητής αρχιτεκτονικής των Σουηδών, SPA 2, η οποία στην σημερινή, αρχική εκδοχή της, φιλοξενεί όλα τα Volvo που περιλαμβάνονται στις σειρές 90 και 60.

Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, η νέα πλατφόρμα SPA 2 θα κάνει πρεμιέρα το 2021 φιλοξενώντας, την νέα, τρίτη κατά σειρά γενιά του XC90 το οποίο θα επωφεληθεί από την τεχνολογία της Nvidia, προσφέροντας επίπεδο αυτονομίας 4.

Σε ό,τι αφορά την ισχύ του υπολογιστικού συστήματος της αμερικανικής φίρμας, υπόσχεται να πραγματοποιεί 30 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο ενώ έχει σχεδιαστεί ακριβώς υπό το σκεπτικό διαχείρισης περίπλοκων σεναρίων που μπορούν να προκύψουν κατά την οδήγηση, αξιοποιώντας ουσιαστικά τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με τις συστάσεις το υπολογιστικό σύστημα θα συνεργάζεται με μια σειρά από όργανα ανίχνευσης και καταγραφής υψηλής ακρίβειας (κάμερες, αισθητήρες και ραντάρ), τα οποία θα σαρώνουν συνεχώς την περίμετρο του αυτοκινήτου, προσφέροντας δεδομένα και για τις 360 μοίρες που αυτή καλύπτει. Θα συνδυαστεί και με ένα σύστημα επιτήρησης των κινήσεων του οδηγού το οποίο αναμένεται να προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα προκειμένου να καταστεί εφικτή η εξέλιξη της τεχνολογίας που θα οδηγήσει σε πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα επιπέδου 5.

Πριν ωστόσο από αυτό που αποτελεί τον κύριο στόχο της διευρυμένης συνεργασίας ανάμεσα σε Volvo και Nvidia, οι αγοραστές Volvo, έχουν ήδη τη δυνατότητα να πάρουν μια μικρή γεύση από τις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης δεδομένου ότι τα μοντέλα της σουηδικής φίρμας που εξοπλίζονται με το σύστημα Pilot Assist προσφέρουν επίπεδο 2 στην κλίμακα 1-5 που έχει δημιουργηθεί για την κατηγοριοποίηση των ικανοτήτων των αυτοκινήτων σε ό,τι αφορά την αυτόνομη οδήγηση.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η Volvo έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν σκοπεύει να προσφέρει αυτοκίνητα με τεχνολογία ημιαυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3 καθώς θεωρεί ότι, με δεδομένο ότι στο επίπεδο 3 ο οδηγός θα πρέπει να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να αναλάβει τον έλεγχο, είναι μη ασφαλής και δεν συνάδει με όραμα της για την ασφάλεια των αυτοκινήτων.

Ανεξαρτήτως της εξέλιξης και τον τρόπο που τον αντιλαμβάνεται η σουηδική φίρμα, άξιο μνείας είναι επίσης ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, η αυτοκινητοβιομηχανία ως σύνολο θα δαπανήσει από 18 έως 27 δισεκατομμύρια ευρώ για την εξέλιξη τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης μεταξύ 2017 και 2022.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024