Πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με την εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας εμπορίας ηλεκτρισμού EDS από τη ΔΕΗ έναντι 4,8 εκατ. ευρώ καθώς η δημοσιοποίηση του ισολογισμού της δείχνει ότι πρόκειται για μια προβληματική επιχείρηση.

Η EDS ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ, επιχειρηματία κ. Κότσο Ανγκιούσεφ, και η εξαγορά είχε ανακοινωθεί 2 μήνες πριν τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη Σκοπιανή για το «Μακεδονικό».

Τότε είχαν τεθεί ερωτήματα από την αντιπολίτευση για το σκοπό της εξαγοράς από τη ΔΕΗ, η οποία αντιμετώπιζε  τα γνωστά δικά της προβλήματα ενώ η κριτική είχε εστιαστεί στο πρόσωπο του πωλητή και στη χρονική συγκυρία ολοκλήρωσης της συναλλαγής που όπως προαναφέρθηκε έγινε λίγο πριν τη συμφωνία των Πρεσπών. Η απάντηση της ΔΕΗ ήταν ότι το τίμημα προήλθε ύστερα από αποτίμηση ανεξάρτητου εκτιμητή και είχε εγκριθεί από τη γενική συνέλευση.

Σήμερα, όμως, που είδε το φως της δημοσιότητας ο ισολογισμός της EDS, η διοίκηση της ΔΕΗ θα πρέπει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για ποιο λόγο προχώρησε σε αυτή την εξαγορά αφού τα στοιχεία του ισολογισμού δεν δείχνουν μια υγιή εταιρεία.

Η EDS το 2017 είχε αρνητική καθαρή θέση 900.000 ευρώ, περισσότερα έξοδα από έσοδα, ζημιές 5,33 εκατ. ευρώ, και υποχρεώσεις 18,4 εκατ ευρώ. Το σύνολο της συγκεκριμένης αγοράς στη γείτονα χώρα ανέρχεται στα 775 εκατ. ευρώ και η EDS κατέχει μερίδιο 11,2%.

Αλήθεια, τι είδε η ΔΕΗ σε αυτή την εταιρεία και αποφάσισε να κάνει την παραπάνω εκταμίευση; Θα πρέπει η διοίκηση να ανοίξει τα χαρτιά της και να αποκαλύψει πτυχές της συμφωνίας που η αγορά δεν γνωρίζει και οι οποίες να δικαιολογούν το τίμημα. Μια εικασία είναι ότι η εταιρεία έχει περιθώριο να βελτιώσει τη θέση της στην αγορά και κατ΄ επέκταση τα οικονομικά της μεγέθη. Αλλά και για αυτή την εκδοχή  η ΔΕΗ θα πρέπει να καταθέσει ιστορικά στοιχεία εξέλιξης των συμβάσεων της EDS και κυρίως νέα συμβόλαια προμήθειας, εφόσον υπάρχουν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Γράψτε το σχόλιο σας