Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πολιτικός πόλεμος με «θύματα» τις τράπεζες

Πολιτικός πόλεμος με «θύματα» τις τράπεζες

Πριν το τραπεζικό κραχ στο Χρηματιστήριο, είχαν προηγηθεί μία σειρά πολιτικών αποφάσεων που - όπως αποδείχτηκε - επηρέασαν λίγο ή πολύ την πορεία του Χρηματιστηρίου

Παιχνίδια με τις τράπεζες φαίνεται πως παίζει μία κλειστή ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου  όπως φάνηκε από το πρόσφατο κραχ στις τραπεζικές μετοχές,  καθώς η κυβέρνηση – η οποία συνεχίζει να διαφημίζει το αφήγημα της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια – ήταν ανέτοιμη να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα το οποίο σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, οφείλεται και στη γενικότερη αβεβαιότητα που υπάρχει για την ελληνική οικονομία.

Πριν το τραπεζικό κραχ στο Χρηματιστήριο, είχαν προηγηθεί μία σειρά πολιτικών αποφάσεων που – όπως αποδείχτηκε – επηρέασαν λίγο ή πολύ την πορεία του Χρηματιστηρίου.

Μία από αυτές, ήταν η μεταφορά των αρμοδιοτήτων για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τον αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη καθώς αρκετοί γνώστες των οικονομικών θεμάτων,  υποστηρίζουν ότι αυτή η αλλαγή είχε αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές.

Πολλοί σημειώνουν ότι πίσω από αυτές τις κινήσεις του Μαξίμου, κρύβεται μία προσπάθεια μεθόδευσης για συνολική απόπειρα ελέγχου του τραπεζικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας της Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του «Βήματος», είναι ενδεικτικά τα όσα συνέβησαν όσο κατέρρεαν οι τιμές των τραπεζικών μετοχών την προηγούμενη Τετάρτη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έκριναν για κάποιον λόγο ότι θα ήταν καλή ιδέα να γίνει μια σύσκεψη, η οποία μάλιστα αργότερα θα δημοσιοποιούνταν.

Από τη σύσκεψη αυτή όμως, απουσίαζαν όλοι οι κρίσιμοι παράγοντες: ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και οι διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών. Παρέστησαν, κατά τα λοιπά, ο Πρωθυπουργός και οι κ.κ. Τσακαλώτος, Φλαμπουράρης, Δραγασάκης, Λιάκος, οι οποίοι λίγο-πολύ συζητούσαν μεταξύ τους, ερήμην των καθ’ ύλην αρμοδίων και ενδιαφερομένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ως αρμόδιος πλέον για τις τράπεζες είχε τηλεφωνήσει στον κ. Στουρνάρα εν όψει της σύσκεψης. Όχι, όμως,  για να τον καλέσει σε αυτήν, αλλά για να ζητήσει ενημέρωση. Κατά τις ίδιες πηγές, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν αρνητικός με την πραγματοποίηση της συνάντησης και της δικής του συμμετοχής, με το σκεπτικό ότι λάθος σήματα θα έδιναν όλα αυτά σε κάθε περίπτωση, πολλώ δε μάλλον αν γίνονταν και δηλώσεις ή ανακοινώσεις.

Αγνόησαν τον Στουρνάρα

Παρά την αντίθετη άποψη του Γιάννη Στουρνάρα, η σύσκεψη στο Μαξίμου έγινε και το πόρισμά της ήταν πως όλα είναι καλά στον τραπεζικό τομέα και ότι το κραχ στις μετοχές οφειλόταν σε κερδοσκοπικό παιχνίδι…. Αντί να εισακουστεί ο κ. Στουρνάρας ακολούθησε ένα παιχνίδι εντυπώσεων από την κυβέρνηση ότι ο «διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είναι άφαντος».
Στην κυβέρνηση πάντως, δεν κατάφεραν να πείσουν ότι το τραπεζικό κραχ, ήταν απόρροια κερδοσκοπικών παιχνιδιών. Μάλιστα, όπως φάνηκε, αντί να κάνει δηλώσεις επί του θέματος ο Αλέκος Φλαμπουράρης, έσπευσε να καθησυχάσει για το θέμα ο υπουργός Οικονομικών λέγοντας μεταξύ άλλων «μη λέτε ότι οι τράπεζες καταρρέουν, δεν είναι σωστό και δεν είναι αλήθεια».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024