Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Θεραπεία της ημικρανίας χωρίς φάρμακα

Θεραπεία της ημικρανίας χωρίς φάρμακα

Η θετική επίδραση της θεραπείας ξεκινά λίγα δευτερόλεπτα μετά τις εισπνοές

Μια μικρή αλλαγή στα μόρια του σώματος μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με συγκεκριμένη μορφή ημικρανίας είτε να μειώσουν τα φάρμακα που παίρνουν, είτε να απαλλαγούν από αυτά εντελώς.

Τουλάχιστον αυτό δείχνει μικρή πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cephalalgia.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ααρχους της Δανίας μελέτησαν ασθενείς που υπέφεραν από ημικρανίες με αύρα, δηλαδή είχαν διαταραχές όρασης ή άλλων αισθήσεων λίγο πριν την εκδήλωση της κεφαλαλγίας.

Έντεκα ασθενείς, λοιπόν, εντάχθηκαν στο δείγμα και θα αποτελέσουν τη βάση για μεγαλύτερη μελέτη που θα ακολουθήσει σύντομα.

Οι επιστήμονες έλαβαν ως βάση τη θεωρία ότι η ημικρανία συμβαίνει στο πλαίσιο αλυσιδωτών αντιδράσεων όπου οι φλέβες του εγκεφάλου συσπώνται και δεν μπορεί να διοχετευθεί αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν CO2 και οξυγόνο, τα οποία είναι τα φυσικά μόρια του σώματος για την κινητοποίηση της δικής του άμυνας έναντι των κρίσεων ημικρανίας. Η εισπνοή του μίγματος CO2 και οξυγόνου διέστειλε τα αιμοφόρα αγγεία που προμηθεύουν τον εγκέφαλο με οξυγόνο έως και 70% και έτσι σταμάτησε η καταστρεπτική αλυσιδωτή αντίδραση που συντελεί στην εκδήλωση της ημικρανίας με αύρα. Μάλιστα, η επίδραση της θεραπείας ξεκινά λίγα δευτερόλεπτα μετά τις εισπνοές.

Επίσης, η αποτελεσματικότητα της αγωγής αυξανόταν με κάθε χρήση της εισπνεόμενης συσκευής. Το 45% των ασθενών είχαν θετική επίδραση από την πρώτη στιγμή, και το ποσοστό ανέβηκε στο 78% με τη δεύτερη χρήση.

Οι επιστήμονες ήδη σχεδιάζουν τη διενέργεια μεγαλύτερης μελέτης, όχι μόνο σε ασθενείς με αύρα, αλλά και σε πάσχοντες από χρόνια ημικρανία.

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024