Στο… ακουστικό περιμένουν οι συνταξιούχοι – Τι θα γίνει με τις συντάξεις
Αθήνα και δανειστές θα ανταλλάσσουν μηνύματα για το θέμα του νέου προϋπολογισμού και των συντάξεων
Καλό Δεκέμβριο θα ληφθεί η απόφαση για το θέμα της περικοπής ή όχι των συντάξεων. Μέχρι τότε οι συνταξιούχοι θα περιμένουν στο… ακουστικό τους καθώς στις αρχές Δεκεμβρίου και λίγο πριν πληρωθούν την σύνταξη του Ιανουαρίου, θα ξεκαθαριστεί πόσα χρήματα θα παίρνουν κάθε μήνα για να ζήσουν.
Ως τότε, Αθήνα και δανειστές θα ανταλλάσσουν μηνύματα για το θέμα του νέου προϋπολογισμού και των συντάξεων.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έστειλε μήνυμα στην Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και την κάλεσε να παραμείνει στη μεταρρυθμιστική πορεία, όπως αυτή συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι με την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.
Σε ερώτηση των «Νέων» εάν η καγκελαρία επιβεβαιώνει δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου ότι η καγκελάριος Μέρκελ προσεγγίζει θετικά το ελληνικό αίτημα και είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί υπό προϋποθέσεις την ακύρωση των μέτρων για τις συντάξεις η καγκελαρία αναφέρει:
«Δημοσιεύματα περί υποτιθέμενων δηλώσεων της Καγκελαρίου παγίως δεν σχολιάζουμε. Ανεξαρτήτως αυτού, ισχύει ότι: Η Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματός της και της ολοκλήρωσής του, δεσμεύθηκε για τη συνέχιση και υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής πορείας που χαράχθηκε με το πρόγραμμα του ESM. Η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης είναι αντικείμενο κυρίως της μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους θεσμούς και την Ευρωζώνη».
Την ίδια στιγμή σε γραπτή απάντηση προς τη Deutsche Welle εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης αρνείται να σχολιάσει ελληνικά δημοσιεύματα ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει θετικά το ελληνικό αίτημα να μην περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Όπως ενδεικτικά αναφέρεται στην γραπτή απάντηση: «Επί της αρχής δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα για υποτιθέμενες δηλώσεις της καγκελαρίου».
Πέραν αυτού ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επισημαίνει όμως ότι «στο πλαίσιο του προγράμματός και της ολοκλήρωσής του η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για τη συνέχιση και εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής πορείας που έχει χαραχθεί υπό του προγράμματος του ΕΜΣ. Η εφαρμογή αυτής της δέσμευσης είναι αντικείμενο ιδίως της μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους θεσμούς και την Ευρωζώνη».
Σε ανάλογο πνεύμα κινούνται και οι δηλώσεις του καθ’ ύλην αρμόδιου γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Σε συνομιλία του με τη Deutsche Welle εκπρόσωπος του υπουργείου χαρακτηρίζει «εικασίες» τα ελληνικά δημοσιεύματα για τη στάση του Βερολίνου αναφορικά με το ζήτημα των συντάξεων. Την απόφαση επί του θέματος δεν πρόκειται να τη λάβει η γερμανική κυβέρνηση αλλά οι θεσμοί και το Eurogroup. Πέραν αυτού, για δύο βασικούς λόγους είναι ακόμη πολύ νωρίς για την όποια συζήτηση γύρω από τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2019 και συνεπώς για το θέμα των συντάξεων.
- Ο Ανδρουλάκης παρουσιάζει τις 17 δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για τους συνταξιούχους
- Σε γερμανικό νοσοκομείο Αμερικανός που διαγνώστηκε με Έμπολα μετά την παραμονή του στο Κονγκό
- Δήμαρχος Παλλήνης στο in: Μόνο από τη Λεωφόρο Μαραθώνος διέρχονται καθημερινά περισσότερα από 70.000 οχήματα
- Ενταση, φως και σκοτάδι: Νέες backstage φωτογραφίες από τα γυρίσματα της σειράς Σύγκρουση
- Χρυσοχοΐδης: Η Αστυνομία έχει αποστολή να συλλαμβάνει δολοφόνους και όχι να σκοτώνει παιδιά
- Συναγερμός στη Λαμία μετά από κρούσματα σαλμονέλας
- «Η Ντόρτμουντ συμφώνησε με την Γκενκ και παίρνει τον Καρέτσα»
- Ακραία τοξικότητα και λάσπη κατά πολιτικών αντιπάλων η στρατηγική Μητσοτάκη προς τις εκλογές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)

















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442