Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όλα τα χρέη στο Δημόσιο σε πολλές δόσεις

Όλα τα χρέη στο Δημόσιο σε πολλές δόσεις

Πώς μπορούν μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες να διευθετήσουν τις οφειλές τους

Μια νέα έκτακτη ρύθμιση για την εξόφληση παλαιών οφειλών που έχουν στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία μισθωτοί, συνταξιούχοι αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες σε πολλές μηνιαίες δόσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση, ανοίγοντας ακόμη περισσότερο τη βεντάλια των παροχών.

Για να ανοίξουν οι πόρτες της νέας ρύθμισης για παλαιές οφειλές, προϋπόθεση θα είναι να έχουν πληρωθεί στην ώρα τους ή να έχουν ρυθμιστεί όλες οι τρέχουσες, από τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος έως τον ΦΠΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ, οι συζητήσεις με τους δανειστές για το θέμα της νέας ρύθμισης θα γίνουν μέσα στον Νοέμβριο και οι όποιες αλλαγές θα νομοθετηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο να επιτραπεί η ένταξη σε μια ευνοϊκότερη ρύθμιση, με περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, των φυσικών προσώπων που δεν διαθέτουν επαγγελματική ιδιότητα, δηλαδή στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους.

Το βασικό σενάριο της νέας ρύθμισης κινείται στα πρότυπα του εξωδικαστικού μηχανισμού και σχεδιάζεται να ενταχθούν σε αυτή μισθωτοί και συνταξιούχοι με μικρές οφειλές έως 3.000 ή 5.000 ευρώ, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα οι οποίοι αποκλείονται αυτομάτως από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των 120 δόσεων.

Πρόκειται για έναν νέο μηχανισμό ρύθμισης με ευνοϊκότερους όρους από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων αλλά και πιο αποτελεσματικό που θα προβλέπει την εξόφληση των οφειλών που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2017 σε πολλές μηνιαίες δόσεις, οι οποίες μπορεί να είναι πάνω από 24 ή 36 ή ενδεχομένως να φθάνουν και τις 100.

Έρχεται ρύθμιση για 120 δόσεις

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Καθημερινή η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς νέα ρύθμιση χρεών προς την εφορία έως και σε 120 δόσεις.

Η ρύθμιση θα αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά και όσους δεν έχουν δικαίωμα υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό, όπως εργαζόμενοι με μπλοκάκια και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τα βιβλία τους και αποκλείονταν γιατί δεν είχαν τουλάχιστον μια κερδοφόρο χρήση.

Προϋπόθεση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση είναι να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις του τρέχοντος έτους ή να έχουν τακτοποιήσει χρέη που δημιουργήθηκαν ως το τέλος του 2017.

Η νέα ρύθμιση είναι πολύ πιθανό να προβλέπει:

  • διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής
  • ελάχιστο ποσό δόσης στα 50 ευρώ και μέγιστο αριθμό δόσεων στις 120
  • διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση

Η ρύθμιση αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη ως το τέλος του έτους.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024