Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμφύλιος στην κυβέρνηση - Υπουργοί εναντίον υπουργών

Εμφύλιος στην κυβέρνηση – Υπουργοί εναντίον υπουργών

Πολλοί υπουργοί είναι στα κάγκελα και οι συγκρούσεις έχουν δημιουργήσει σκηνικό εμφυλίου

Πολλοί πιστεύουν ότι στην κυβέρνηση κυλούν όλα ρόδινα. Ότι δεν υπάρχουν σοβαρές αντιπαλότητες και ο μηχανισμός λειτουργεί σαν ελβετικό ρολόι.

Όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Το αντίθετο μάλιστα. Εντός της κυβέρνησης καθημερινά υπάρχουν συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ υπουργών, μεταξύ πρώην συντρόφων και πολλών οι οποίοι θέλουν να έχουν την εύνοια του πρωθυπουργού σε σχέση με άλλους.

Πολλοί υπουργοί είναι στα κάγκελα και οι συγκρούσεις έχουν δημιουργήσει σκηνικό εμφυλίου. Τα «καυτά» ζευγάρια είναι αρκετά και αν δεν παρέμβει ο πρωθυπουργός τότε κάθε μέρα η κυβέρνηση θα μοιάζει με ρινγκ όπου ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει και θα χτυπά κατά βούληση.

Πρώτο «καυτό» ζευγάρι είναι ο Νίκος Παππάς με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο πρώτος φέρεται να έχει επανακάμψει στο πρωθυπουργικό επιτελείο και να διεκδικεί τη θέση του νούμερο 2 που κάποια στιγμή είχε χάσει από τον Τζανακόπουλο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχασε έδαφος μετά το προσωπικό του «ναυάγιο» με την αλαζονική επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι.

Ο Νίκος Παππάς βρέθηκε δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα στο πρόσφατο ταξίδι στη Νέα Υόρκη και δείχνει να θέλει να ξαναπαίξει το ρόλο του «στενού συνεργάτη» του πρωθυπουργού που ελέγχει ακόμη και ποιος μπαίνει στο Μαξίμου.

Εδώ και πολλούς μήνες ο Παππάς… ψέλνει υπογείως τον Τσακαλώτο, όχι τόσο για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί όσο γιατί είναι σε διαφορετικά στρατόπεδα εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ένας προεδρικός που επιδιώκει την συνεργασία με το κέντρο, ο άλλος άτυπος αρχηγός της ομάδας των «53+» που θέλει να επιστρέψει το κόμμα στις αριστερές ρίζες του.

Και κάπου εκεί έρχεται το δημοσίευμα – μαχαιριά της εφημερίδας Documento για τον Ορέστη Τσακαλώτο. Ηταν ξεκάθαρο μήνυμα στον… εξάδελφο υπουργό Ευκλείδη και το «χρεώνουν» στο Νίκο Παππά που βρίσκεται απέναντι με την ομάδα των «53+».

Άλλωστε, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ή… Διαστήματος για τους κακεντρεχείς, έχει σύμμαχο τον Θανάση Καρτερό στο όλο εγχείρημα με «όχημα» την εφημερίδα που εκτελεί αυτές τις αποστολές.

Φυσικά η «ομάδα του Ευκλείδη» δεν μπορούσε να αφήσει αναπάντητη την πρόκληση. Ο… θεοσεβούμενος Φίλης δεν υπολόγισε ούτε τον… Παππά και έριξε κατά βούληση για το χάος στην ΕΡΤ, πολιτικός προϊστάμενος της οποίας είναι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Αν και εσχάτως έχει παραδώσει την ευθύνη στον «κολλητό» του, Λ. Κρέτσο.

Η οξύτατη επίθεση Φίλη στην ΕΡΤ με καταγγελίες για παραδιοίκηση και για κανάλι χειρότερο κι από αυτό που ήταν πριν το «μαύρο», προκάλεσε αίσθηση, όμως, είχε στόχο τον Νίκο Παππά, ο οποίος έχει επιλέξει και τους περισσότερους στο Ραδιομέγαρο.

Ο Τσακαλώτος δεν θα αφήσει να πέσει τίποτε κάτω, ειδικά όταν βλέπει ότι στοχοποιείται κι ετοιμάζει και τη δική του απάντηση, αύριο στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που θα απαντήσει σε όσους εντός της κυβέρνησης θέλουν να τον πετάξουν έξω.

Το δεύτερο «καυτό» δίδυμο είναι αυτό των κ. Κοτζιά και Καμμένου με απειλές μάλιστα ενώπιον του πρωθυπουργού του στυλ «ή αυτός ή εγώ».

Η εξέλιξη στο Μακεδονικό στάθηκε αφορμή να αναζωπυρωθεί η κόντρα κι όπως λέει κι ο λαός «όταν παλεύουν τα… βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια». Ο Καμμένος δε θέλει να βλέπει τον Κοτζιά, παρ’ ότι δήλωνε κάποτε ότι έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών. Ο δε Κοτζιάς τον «τέλειωσε» προχθές από την ΕΡΤ.

«Ακούω το σενάριο ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πέσει η κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν έτσι, πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία. Οποιος θέλει ας φέρει πρόταση στη Βουλή και τότε θα ανακαλύψουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς» ήταν το σαφές μήνυμα του Κοτζιά.

Πώς αντιδρά ο Καμμένος; Με ατάκα τύπου: «Εγώ συζητώ μόνο με τον Πρωθυπουργό», δείχνοντας την απαξίωσή τους για το πρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών.

Αυτή η… ωραία ατμόσφαιρα ενισχύεται κι από άλλες μικρότερες ή μεγαλύτερες κόντρες στις οποίες παίρνουν μέρος και δημοσιογράφοι. Δεν είναι τυχαίο π.χ. που κάποιος πρόσφατα χαρακτήριζε τον Κοτζιά ως τον «Βαρουφάκη της εξωτερικής πολιτικής. Αυτός ο κάποιος φέρεται να τηρεί άριστες σχέσεις με τον υπουργό Αμυνας.

Μόνο θετικά είδε ο πρώην υπουργός, Στ. Κοντονής, τον κανονικό άδειασμα από τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Καλογήρου, ο οποίος του ξήλωσε βασικές μεταρρυθμίσεις που ήθελε να κάνει.

Κάτι έχει συμβεί επίσης και με τον Γιάννη Δραγασάκη από τον οποίο αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες των τραπεζών και πήγαν στον παντελώς άσχετο Αλέκο Φλαμπουράρη. Ενώ κάποιοι ήδη δε βλέπουν με καλό μάτι την ανέλιξη του Αλέξη Χαρίτση στην κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό του ωραίου κλίματος είναι και τα «καρφώματα» που πέφτουν με μικρά ή μεγαλύτερα σκάνδαλα. Πρόσφατα έφτασε στο Μαξίμου φάκελος που είχε σχέση τη χορήγηση βίζας από συγκεκριμένη εταιρεία και με την εμπλοκή κορυφαίου υπουργού.

Τα μαχαίρια βγήκαν από τα θηκάρια και στο Μαξίμου έχουν αρχίσει να πανικοβάλλονται με την εικόνα που εμφανίζει μια κυβέρνηση που δεν έκλεισε τέσσερα χρόνια στην εξουσία. Και είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός προς το παρόν κάνει τον… τροχονόμο.

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024