Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνής Αμνηστία : «Αποτρόπαια και σοκαριστική» η εικόνα στη Μόρια

Διεθνής Αμνηστία : «Αποτρόπαια και σοκαριστική» η εικόνα στη Μόρια

«Σοκαριστικό» και «αποτρόπαιο» χαρακτήρισε το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια, τον οποίο επισκέφτηκε, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Κούμι Ναϊντού,

«Σοκαριστικό» και «αποτρόπαιο» χαρακτήρισε το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια, το οποίο επισκέφτηκε, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Κούμι Ναϊντού, ο οποίος αντίκρισε ντροπιαστικές σκηνές, με ανθρώπους να περιμένουν ώρες για ένα πιάτο φαΐ, ενώ χαρακτήρισε «ζούγκλα» την περιοχή δίπλα στον καταυλισμό που διαμένουν πρόσφυγες σε σκηνή.

«Το γεγονός ότι βρίσκονται στον καταυλισμό σήμερα πολύ περισσότερα άτομα από όσα μπορούν να στεγαστούν, σημαίνει ότι αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει πολύ μεγάλες δυσχέρειες» είπε ο Γ.Γ. ενώ όσον αφορά τις σκηνές που ζουν οι πρόσφυγες στον ελαιώνα, δίπλα στο κέντρο, δήλωσε ότι «θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε ζούγκλα, οι δυσκολίες είναι πολύ μεγαλύτερες».

Ο Γ.Γ. της Διεθνούς Αμνηστίας, μαζί με τον διευθυντή του ελληνικού τμήματος οργάνωσης, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, είχε επαφές με φορείς του νησιού και επισκέφθηκε δομές φιλοξενίας προσφύγων και μη κυβερνητικές οργανώσεις που επιχειρούν στη Λέσβο.

Επίσης επισκέφθηκε το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, με τον οποίο συζήτησε μαζί του θέματα που αφορούν τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

«Ντροπιαστικό να περιμένουν τόσες ώρες για φαΐ»

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας, «το γεγονός ότι περιμένουν τέσσερις ώρες για να πάρουν φαγητό αυτό σημαίνει δώδεκα ώρες την ημέρα, είναι από μόνο του ένα γεγονός ντροπιαστικό».

«Σήμερα εξήντα οικογένειες δεν πήραν φαγητό από ότι μας είπαν μέσα, γι’ αυτό πηγαίνουν πολύ νωρίς. Μια γυναίκα από το Αφγανιστάν μας έλεγε σήμερα το πρωί ότι πήγε από τις τέσσερις το πρωί για να πάρει πρωινό γιατί φοβήθηκε ότι δεν θα μπορούσε να έχει φαγητό γι’ αυτήν και τα παιδιά της. Το βασικότερο πρόβλημα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι είναι ότι δεν ξέρουν τι πρόκειται να τους συμβεί, δεν ξέρουν ποια είναι η προοπτική τους» ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Ναϊντού, «Χαρακτηριστικό της κατάστασης γεγονός είναι για παράδειγμα ότι μπορεί πολλοί να μετακινήθηκαν και να έχουν πάει στην ενδοχώρα αλλά δεν τους είχε γίνει σαφές από πριν ότι θα έπρεπε στην ουσία να γυρίσουν πίσω στη Λέσβο για να κάνουν την τελική τους συνέντευξη για να γίνει αξιολόγηση για την αίτησή τους για άσυλο. Ο υποδιοικητής του καταυλισμού μας είπε ότι αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό γιατί στην ουσία δεν υπάρχει πρόβλεψη για το ποιος θα πληρώσει το εισιτήριό τους να γυρίσουν πίσω στη Λέσβο και μετά να ξαναπάνε πίσω στον καταυλισμό της ενδοχώρας. Και ας το αντιμετωπίσουμε επιτέλους σοβαρά δεν είναι πυρηνική φυσική για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

«Αντί να προσπαθούμε να αυξήσουμε τη δυναμικότητα στο νησί ας προσπαθούμε να αυξήσουμε τη χωρητικότητα στην ενδοχώρα και με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να είναι και φτηνότερο από οικονομικής άποψης για το κράτος γιατί δεν θα σπαταλά πόρους να πηγαινοέρχονται αυτοί οι άνθρωποι» συμπλήρωσε.

Τέλος ο κ. Ναϊντού είπε: «Για τους ανθρώπους που μένουν έξω από τα όρια του καταυλισμού η κατάσταση είναι εξαιρετικά προβληματική. Μένουν σε κακής ποιότητας σκηνές, εκτεθειμένοι στη βροχή. Είναι πολύ δύσκολο να μένουν μέσα σ’ αυτές τις σκηνές ή να κυκλοφορούν γύρω από αυτές. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες η κατάσταση είναι ακόμα δυσκολότερη. Δεν υπάρχει φωτισμός σε αυτό το μέρος και οι τουαλέτες δεν έχουν κλειδαριές».

Η Διεθνής Αμνηστία έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την Μόρια, τονίζοντας πως κινδυνεύουν οι ζωές των ανθρώπων που διαμένουν εκεί, ενώ έχει τονίσει την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών.

Η οργάνωση είχε χαρακτηρίσει μεταξύ άλλων «απάνθρωπες και άθλιες» τις συνθήκες στα ελληνικά νησιά, υπογραμμίζοντας πως η ζωή και η υγεία των ανθρώπων σε αυτά έχει καταστεί αφόρητη.

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024