Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο «μικροσκόπιο» τα αποτελέσματα της ΔΕΗ

Στο «μικροσκόπιο» τα αποτελέσματα της ΔΕΗ

Σε μια μεγάλη απειλή για την ελληνική οικονομία εξελίσσεται η ΔΕΗ - Στην κυβέρνηση επιρρίπτει ευθύνες ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ

Σε μια μεγάλη απειλή για την ελληνική οικονομία εξελίσσεται η ΔΕΗ. Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν οι οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ αλλά και οι χρήσεις του 2015 και του 2016.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ για την πορεία της επιχείρησης και κάνει λόγο για «πληγές του Φαραώ» με τις οποίες έχει φορτωθεί η εταιρεία.

Ο κ. Μανιάτης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη για τη ΔΕΗ ενώ υπογραμμίζει ότι συνιστά κορυφαία εξαθλίωση για τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, η πρόθεση ελέγχου της πορείας της μετοχής και των οικονομικών της, τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όσο και από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης κι Ελέγχων.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχωρά σε ελέγχους στις τροποποιημένες καταστάσεις της ΔΕΗ, και το πόρισμα θα είναι έτοιμο μέσα στον Οκτώβριο.

Η ερώτηση

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση έχει ως εξής:

Η κυβέρνηση φόρτωσε στη ΔΕΗ τις «πληγές του Φαραώ»

Κύριε Υπουργέ,

μετά τα τραγικά ανησυχητικά δεδομένα για την πορεία της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας, της ΔΕΗ, σας θυμίζω ότι οι πολίτες – μέτοχοι του 51% της εταιρείας, απαιτούν από σας, ως αρμόδιο Υπουργό Ενέργειας, που έχετε την πολιτική ευθύνη για την τύχη της, να απαντήσετε στα κρίσιμα ερωτήματα που αναφύονται.

Δεν είστε οι ιδιοκτήτες της Εταιρείας.

Είστε οι προσωρινοί και αποτυχημένοι διαχειριστές της.

Είστε αυτοί, που στο «Μνημόνιο Τσίπρα» που υπογράψατε με την τρόικα, δεσμευτήκατε ότι σε ένα χρόνο από σήμερα (τέλη 2019) η εταιρεία θα πρέπει να έχει μερίδιο στην αγορά λιανικής 49% έναντι 81% σήμερα. Με άλλα λόγια, δεσμευτήκατε να μειώσετε μέσα σε 1 χρόνο κατά 40% τα έσοδα της εταιρείας από τη λιανική.

Μια εταιρεία, που σύμφωνα με τους συμβούλους της, είναι μη βιώσιμη, αν δεν αυξήσει τα τιμολόγια και δεν μειώσει κατά 6.000 (50% του συνόλου) το προσωπικό που απασχολεί.
Συνιστά κορυφαία εξαθλίωση για τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, η πρόθεση ελέγχου της πορείας της μετοχής και των οικονομικών της, τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όσο και από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης κι Ελέγχων.

Οφείλετε να απαντήσετε στις ακόλουθες «πληγές του Φαραώ» που έχετε φορτώσει στην εταιρεία.

1. Η Διοίκηση της ΔΕΗ δήλωσε για το α’ εξάμ. 2017 κέρδη 30 εκατ. ευρώ και αποκαλύπτονται τώρα ζημιές 250 εκατ. ευρώ.

2. Η μετοχή στις αρχές του έτους από 3,35 ευρώ είναι σήμερα μόλις 1,36 ευρώ. Την παραλάβατε με χρηματιστηριακή αξία στα 2,5 δισ. ευρώ και την καταντήσατε σήμερα στα μόλις 320 εκατ. ευρώ.

3. Εξοικονομήσατε το 2015-16 από το φθηνό πετρέλαιο, πάνω από 800 εκατ. ευρώ και δεν μειώσατε καθόλου το ρεύμα. Αντίθετα, τώρα σχεδιάζετε να το αυξήσετε

4. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, πετάτε έξω από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), πάνω από 230.000 φτωχά νοικοκυριά.

5. Παρά το γεγονός ότι το 2014 με δική μας πρωτοβουλία, εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκά κονδύλια για το υποβρύχιο καλώδιο Κρήτη-Αττική, προϋπολογισμός 900 εκατ. ευρώ, τώρα κινδυνεύουμε να τα χάσουμε όλα, από κυβερνητική ανικανότητα, με συνέπεια να κινδυνεύει να μείνει η Κρήτη χωρίς ρεύμα το 2020.

6. Από τη «Μικρή ΔΕΗ», που ακυρώσατε, θα είχε σήμερα η εταιρεία εισπράξει πάνω από 2 δισ. ευρώ.

7. Ενώ παραλάβατε χρέη πολιτών 1,5 δισ. ευρώ, τώρα ουσιαστικά τα έχετε υπερδιπλασιάσει και φτάνουν στο ποσό των 3,5 δισ. ευρώ (περιλαμβανομένων των διακανονισμών).

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, προκειμένου να αποτραπεί η καταστροφική πορεία της ΔΕΗ, στην οποία βρίσκεται με αποκλειστική κυβερνητική ευθύνη;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Μανιάτης

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024