Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΔΕΗ : Προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ηλεκτρισμένο κλίμα μεταξύ κυβέρνησης-Αντιπολίτευσης

ΔΕΗ : Προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ηλεκτρισμένο κλίμα μεταξύ κυβέρνησης-Αντιπολίτευσης

Εντονα ηλεκτρισμένο παραμένει το κλίμα μεταξύ κυβέρνηση και Αντιπολίτευσης για το ζήτημα της ΔΕΗ μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της. Από την πλευρά της η Επιχείρηση προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κάνοντας λόγο για "σκοπιμότητες συγκεκριμένων -πάντα των ίδιων- κύκλων"

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει η ΔΕΗ κάνοντας λόγο για «σκοπιμότητες συγκεκριμένων -πάντα των ίδιων- κύκλων» στην υπόθεση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Την ίδια ώρα έντονα ηλεκτρισμένο παραμένει το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Επιχείρησης, με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ να κατηγορούν την κυβέρνηση για πλήρη απαξίωση της Επιχείρησης, που όπως κρίνουν έχει μετατραπεί «σε πληγή για την ελληνική οικονομία».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ για την πορεία της επιχείρησης και κάνει λόγο για «πληγές του Φαραώ» με τις οποίες έχει φορτωθεί η εταιρεία καταθέτοντας ερώτηση στο αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη.

Διαλεύκανση της υπόθεση ζητά και η ΝΔ. «Ενημερώνουμε την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ότι η Νέα Δημοκρατία θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της Δ.Ε.Η., προς όφελος του συνόλου της οικονομίας και των εργαζομένων. Δεν πρόκειται, όμως, σε καμία περίπτωση να συγκαλύψει τις αιτίες και τους υπεύθυνους της μετατροπής της Δ.Ε.Η. από αναπτυξιακό πυλώνα σε συστημικό κίνδυνο για όλη τη χώρα. Οι υπεύθυνοι για την κατάντια της Δ.Ε.Η. θα λογοδοτήσουν» τονίζει ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας.

Περνώντας στην αντεπίθεση ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, υπερασπιζόμενος τις επιλογές της κυβέρνησης για την ΔΕΗ και εν γένει την ενεργειακή πολιτική, κατηγορεί την Αντιπολίτευση για «λογιστικές αλχημείες» και λαθροχειρίες στην ανάγνωση των οικονομικών δεδομένων της ΔΕΗ, η οποία όπως τονίζει είναι «απόλυτα βιώσιμη».

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

«Παρά τις αναλυτικές επεξηγήσεις, μη επιδεχόμενες καμιάς παρερμηνείας, που παρέσχε η ΔΕΗ με προχθεσινή της ανακοίνωση, ορισμένοι κύκλοι επιμένουν να συντηρούν το ανύπαρκτο θέμα σχετικά με τα δημοσιευθέντα αποτελέσματα του εξαμήνου 2018.

Ξεπερνώντας μάλιστα κάθε όριο οιασδήποτε δεοντολογίας, φθάνουν στο σημείο να ταυτίζουν ευθέως ή υπαινικτικά τη λειτουργία της Δημόσιας Επιχείρησης με παράνομες πρακτικές που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Υπογραμμίζουμε για μία ακόμη φορά, ότι το αξιακό σύστημα που διέπει τη λειτουργία της ΔΕΗ, ο σεβασμός της και η συνεισφορά της στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία, η έλλειψη κάθε ιδιοτελούς κινήτρου των στελεχών της, αλλά και τα συστήματα και μηχανισμοί εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου, συντελούν και διασφαλίζουν ώστε παγίως τα στοιχεία που δημοσιεύονται, και ιδίως οι επίσημες οικονομικές καταστάσεις, να είναι ακριβή απεικονίζοντας πιστά την πραγματική οικονομική κατάσταση, σε πλήρη εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων, και μάλιστα -συχνά- επί το συντηρητικότερο.

Είναι πλήρως κατανοητά τα κίνητρα και οι σκοπιμότητες των συγκεκριμένων -πάντα των ίδιων- κύκλων.

Η Επιχείρηση ωστόσο από την πλευρά της, για την προστασία των συμφερόντων της, χάριν των πελατών της, των μετόχων της και ιδιαιτέρως των μικρομετόχων, των εργαζομένων της και εν τέλει της εθνικής οικονομίας είναι υποχρεωμένη να προσφύγει στη δικαιοσύνη, και γενικά να χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο».

Σταθάκης: Απολύτως βιώσιμη η ΔΕΗ

Ο  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, υπερασπίζεται τη ΔΕΗ και τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης στην ενεργειακή πολιτική της χώρας, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ο κ. Σταθάκης επικαλείται συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, εξηγεί ότι οι προσαρμογές στις λογιστικές καταστάσεις ενισχύουν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της εταιρίας, ενώ κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για «λογιστικές αλχημείες» και λαθροχειρίες στην ανάγνωση των δεδομένων.

Επισημαίνει ότι έχει περιοριστεί ο δανεισμός και διαβεβαιώνει πως «η ΔΕΗ είναι απόλυτα βιώσιμη».

Αποκαλύπτει ακόμα ότι την Τρίτη οι Βρυξέλλες ενέκριναν την παράταση ενός μηνός για τις λιγνιτικές μονάδες και διαβεβαιώνει ότι ο διαγωνισμός προχωρά με βάση του χρονοδιάγραμμα.

Ο κ. Σταθάκης κατηγορεί την αντιπολίτευση για «λαθροχειρίες στην ανάγνωση των οικονομικών δεδομένων […] Το βασικό μέγεθος για την εκτίμηση της βιωσιμότητας μιας επιχείρησης είναι ο δείκτης EBITDA […]. Προσπαθούν να μετατρέψουν τον θετικό EBITDA των 284,4 εκατ. ευρώ σε αρνητικό, προκειμένου να εμφανίσουν ως προβληματικό ένα μέγεθος που καταγράφει την απλή πραγματικότητα ότι η ΔΕΗ εισπράττει περισσότερα από όσα δαπανά για να λειτουργεί».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνει, επίσης, ότι ο ενεργειακός τομέας δεν έχει σήμερα καμιά σχέση με όσα ίσχυαν το 2014 και προσθέτει:

«Αξιοποιώντας ένα επίπεδο επενδύσεων ρεκόρ, μετατρέπουμε την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο και υλοποιούμε τη μετάβαση στη νέα εποχή των ψηφιακών δικτύων και της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας».

ΝΔ: Οι υπεύθυνοι για την κατάντια της ΔΕΗ θα λογοδοτήσουν

Σχολιάζοντας την παραπάνω συνέντευξη του υπουργού ο Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:

«Τα νούμερα του ισολογισμού για την πορεία της ΔΕΗ μιλούν από μόνα τους και είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό για να βγάλει τα συμπεράσματά του. Παραδώσαμε το 2015 στην κυβέρνηση μια υγιή και ακμάζουσα εταιρεία και αποχωρώντας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραδίδει τη Δ.Ε.Η. στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, με ζημιές, καταρρακωμένη αξιοπιστία και χωρίς κανένα αναπτυξιακό όραμα και σχέδιο».

«Πέρα όμως από την προσπάθεια στελεχών της κυβέρνησης να κάνουν το άσπρο μαύρο, προκαλεί αλγεινή εντύπωση η προσπάθειά τους να προκαταλάβουν και να επηρεάσουν το πόρισμα των δύο ελεγκτικών Αρχών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνά τους» σημειώνει ο κ. Σκρέκας και προσθέτει:

«Καλούμε τις διοικήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της ΕΛΤΕ, παρότι έχουν διοριστεί από την κυβέρνηση, να μην επηρεαστούν από τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και να προχωρήσουν στον ενδελεχή έλεγχο των στοιχείων που ανακοινώθηκαν από τη Δ.Ε.Η., εξετάζοντας όλες τις πτυχές που αφορούν την αναμόρφωση του ισολογισμού της εταιρείας, την ορθή και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού και την τήρηση των σχετικών νόμων και κανονισμών για την ορθή αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης, με απόλυτη διαφάνεια».

«Ενημερώνουμε την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ότι η Νέα Δημοκρατία θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της Δ.Ε.Η., προς όφελος του συνόλου της οικονομίας και των εργαζομένων. Δεν πρόκειται, όμως, σε καμία περίπτωση να συγκαλύψει τις αιτίες και τους υπεύθυνους της μετατροπής της Δ.Ε.Η. από αναπτυξιακό πυλώνα σε συστημικό κίνδυνο για όλη τη χώρα. Οι υπεύθυνοι για την κατάντια της Δ.Ε.Η. θα λογοδοτήσουν» καταλήγει ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024