Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ασχετοι και επικίνδυνοι

Ασχετοι και επικίνδυνοι

Το «Μακεδονία του Ιλιντεν» ως ονομασία της ΠΓΔΜ όχι μόνο δεν συνάντησε καμία αντίδραση από την ελληνική πλευρά όταν έπεσε στο τραπέζι, αλλά επιπλέον το καλόβλεπαν οι δικοί μας, προφανώς ως διέξοδο στον επιθετικό προσδιορισμό της «Μακεδονίας»!

Από όσα απίθανα περιγράφονται στα απόρρητα έγγραφα των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια για το «Μακεδονικό», θέλω να σταθώ σε εκείνο το απίστευτο που πρώτη αυτή εδώ η στήλη ανέδειξε: ότι η ασχετοσύνη και η παντελής άγνοια της ιστορίας της περιοχής από τον Πρωθυπουργό θα μας έφερνε αντιμέτωπους ως χώρα με την απόλυτη αναγνώριση του αλυτρωτισμού των Σκοπιανών – τη Μακεδονία του Ιλιντεν.
Οι προσεκτικοί έως και επιμελείς αναγνώστες θα ενθυμούνται ασφαλώς ότι του δημοσιεύματος ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να εξαναγκαστεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να υπαναχωρήσει.
Οπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα που αποκάλυψε χθες «Η Καθημερινή», το «Μακεδονία του Ιλιντεν» ως ονομασία της ΠΓΔΜ όχι μόνο δεν συνάντησε καμία αντίδραση από την ελληνική πλευρά όταν έπεσε στο τραπέζι, αλλά επιπλέον το καλόβλεπαν οι δικοί μας, προφανώς ως διέξοδο στον επιθετικό προσδιορισμό της «Μακεδονίας»!
Ασχετοι και γι» αυτό επικίνδυνοι – το έχουμε ξαναπεί σε όλους τους τόνους, δε.
Και επειδή διαπίστωσα χθες, ακούγοντας διάφορα δελτία ειδήσεων, ότι υπήρξε μια τάση να παραγνωριστεί η στάση άλλων πολιτικών στο «Μακεδονικό» σε αντιδιαστολή με την εφεκτική στάση του προέδρου Τσίπρα, ανασύρω από τα πρακτικά την αναφορά στον Ευάγγελο Βενιζέλο που αντέδρασε πρώτος και τεκμηριωμένα στην πιθανότητα ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου σε «Μακεδονία του Ιλιντεν» και του Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο οι Σκοπιανοί έβρισκαν σκληρότερο του Τσίπρα.
Οχι, να τα λέμε και αυτά…

Ξέχασαν τη 19χρονη

Παρακολουθώ κι εγώ, όπως και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την αποτρόπαιη πράξη του λιντσαρίσματος στο κέντρο της Αθήνας του Ζακ Κωστόπουλου. Και εν πολλοίς θα έλεγα ότι τις βρίσκω δικαιολογημένες (εξαιρουμένων φυσικά των επεισοδίων από τους «μπαχαλάκηδες» και τους όμορους προς αυτούς χώρους), διότι είναι καθήκον του καθενός να υπερασπίζεται τα ατομικά δικαιώματα του άλλου, και ειδικότερα το δικαίωμά του στη διαφορετικότητα. Η ανθρώπινη ζωή είναι μία για όλους, και σε αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις.
Εκείνο όμως που δεν μπορώ να δεχθώ είναι η σπέκουλα που γίνεται από ορισμένους πολιτικούς χώρους, και ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συντηρεί μέσω αυτής της άθλιας αυτοδικίας που οδήγησε στη στυγερή δολοφονία του άτυχου Κωστόπουλου, τη στρατηγική της σύγκρουσης με την Ακροδεξιά και τις αποφύσεις της.
Καλά κάνει από την πλευρά του, δεν λέω, αλλά δεν άκουσα να ειπωθεί κάτι είτε κεντρικά είτε από κάποιο στέλεχος για τον βαρύ τραυματισμό ενός 19χρονου κοριτσιού στο Αγρίνιο, το οποίο χτυπήθηκε στη διάρκεια διαδήλωσης για τον Παύλο Φύσσα από φωτοβολίδα ευθείας βολής στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να υποστεί βαρύτατες κακώσεις.
Το παιδί δεν μετείχε στη διαδήλωση, μόλις είχε τελειώσει από το φροντιστήριο που πήγαινε, και καθόταν σε ένα παγκάκι της πλατείας όταν δέχθηκε το δολοφονικό χτύπημα. Πού είναι η ευαισθησία τους γι» αυτό το παιδί; Και η ΕΛ.ΑΣ. τι κάνει; Ερεύνησε να βρει τον αυτουργό της επίθεσης;
(Ο Πρωθυπουργός είχε προ ημερών δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που χτυπήθηκε από ακροδεξιούς, και συνόδευσε τη συνάντηση αυτή με διακηρύξεις ότι θα πατάξει την Ακροδεξιά, τους νεοφασίστες κ.λπ. Μακάρι να το κάνει, του το ευχόμαστε. Μια δήλωση για το κορίτσι από το Αγρίνιο όμως θα κάνει; Ετσι, για να μη σκέφτεται ο κόσμος ότι ακολουθεί δυο μέτρα και δυο σταθμά…)

Διαρροές στους ΑΝΕΛ

Κουτί του ήρθε του Καμμένου αρχηγού των ΑΝΕΛ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια και οι εξ αυτού διαφαινόμενες πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Το «κουτί» έχει να κάνει με τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, η οποία δεν έγινε, σύμφωνα με το ανέκδοτο σε… τηλεφωνικό θάλαμο, αλλά στα γραφεία τους στη Βουλή, και κύλησε πιο ανιαρά κι από το να βλέπεις ταινία του Αγγελόπουλου.
Και θα είχαν πέσει ξεροί από τα πιο βαθιά χασμουρητά οι παρευρισκόμενοι, αν δεν μεσολαβούσε μια κόντρα μεταξύ του αρχιφύλακα παρά τω αρχηγώ βουλευτή Κατσίκη με τον γνωστό πελάτη του Μάκη, βουλευτή Παπαχριστόπουλο, εξ αφορμής της στάσης του τελευταίου, υπέρ της συμφωνίας για τα Σκόπια.
Αντηλλάγησαν, μου είπαν, ορισμένοι διαξιφισμοί στα όρια του ανεκτού, ο Καμμένος πρόεδρος έκανε τον υπεράνω, και όταν κάποια στιγμή η κατάσταση κινδύνευσε να εκτραχυνθεί παρενέβη για να διακοπεί ο… όμορφος διάλογος που πήγε να αναπτυχθεί. Πάνω εκεί όμως που έκανε την πυροσβεστική παρέμβαση του ξέφυγε (ήταν και μεσημέρι πια…) ότι υπάρχει και άλλος βουλευτής που συμφωνεί με τις απόψεις του αέρινου αγοριού Παπαχριστόπουλου: είναι η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά (παρεμπιπτόντως, δεν τα πάει άσχημα αυτή…), τουτέστιν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αν και όποτε έρθει αυτή προς κύρωση στη Βουλή.
Το οποίον σημαίνει, σε ακόμη απλούστερα ελληνικά, επτά μείον δύο ίσον πέντε βουλευτές. Ενημερωτικά αναφέρω ότι υπάρχει και τρίτος βουλευτής, ο οποίος χθες ντράπηκε (ή φοβήθηκε να τοποθετηθεί…) και είναι των ίδιων αντιλήψεων – άρα έχουμε τρεις που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα το οποίο με στενοχωρεί αφάνταστα…

Οικολογικό έγκλημα

Εχουμε τρελαθεί εντελώς μου φαίνεται. Παραμυθιαστήκαμε με την ανάπτυξη που δεν έρχεται αν και μας είχε διαβεβαιώσει η κυβέρνηση ότι όπου να «ναι, με το που θα βγούμε από τα Μνημόνια, φτάνει στα μέρη μας, και είμαστε έτοιμοι να τα κάνουμε όλα λίμπα. Χαλί για να πατήσει. Αδιαφορώντας αν έτσι καταστρέφουμε τον μοναδικό θησαυρό που διαθέτει αυτή η χώρα, αληθινό θησαυρό, αναξιοποίητο δε, το φυσικό μας περιβάλλον.
Ιδού παράδειγμα τελευταίο, εξοργιστικό: εδώ και μερικούς μήνες έχουν ξεσηκωθεί τα Αγραφα, διότι το υπουργείο Ενέργειας έχει προχωρήσει στην αδειοδότηση για την κατασκευή ενός τεράστιου αιολικού πάρκου στα σύνορα των Νομών Ευρυτανίας – Καρδίτσας. Πάνω σε απάτητα βουνά, εκεί όπου πηγάζουν ποτάμια και ποταμάκια από τα οποία υδρεύονται δεκάδες χωριά, αλλά και λίμνες της περιοχής, κάποιοι, επειδή προφανώς εκεί η γη δεν κοστίζει τίποτε, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα αιολικό πάρκο το οποίο, σου λέει, μπορεί να έχει και… 200 ανεμογεννήτριες!
Με ολέθρια αποτελέσματα για τα οικοσυστήματα αυτής της παρθένας περιοχής που προστατεύεται, μου λένε, και από τη συνθήκη Natura. Λες και χάθηκαν οι περιοχές στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι δεκτικές και κατάλληλες για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις.
«Σώστε τα Αγραφα» φωνάζουν οι κάτοικοι των χωριών που κρέμονται στις άκρες της πανέμορφης οροσειράς της Κεντρικής Ελλάδας, αλλά οι πάντες κωφεύουν, διότι, όπως προανέφερα, τους έχει συνεπάρει το όνειρο της ανάπτυξης. Ο Κώστας Μπακογιάννης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και προαλειφόμενος για δήμαρχος Αθηναίων, έχει καμιά εξήγηση για το πώς αφέθηκε να εξελιχθεί αυτό το επιχειρούμενο οικολογικό έγκλημα στα Αγραφα; Πολύ θα ήθελα να γνώριζα…

Αποκλειστικό!

Νέα μεγάλη επιτυχία της ΕΡΤ, χθες το βράδυ. Εξασφάλισε μεγάλη αποκλειστικότητα, κάνοντας να κιτρινίσουν από τη ζήλεια τους οι διευθυντές του BBC, του CNN, του NBC, του FRANCE 24, της ARD, του FOX, του SKY NEWS, της ITV, του TF1 κ.λπ., των οποίων πλέον το μέλλον είναι αβέβαιο, κρίνω, μετά την απώλεια αυτής της αποκλειστικότητας. Οπως άναυδη παρακολούθησε όλη η Ελλάδα και εμείς μαζί της, η κρατική τηλεόραση εξασφάλισε και μετέδωσε συνέντευξη του… προϊσταμένου της υπουργού, Νίκου Παππά!!!
Δεν ξέρω σε ποιον να πρωτομοιράσω συγχαρητήρια. Πάντα τέτοια εύχομαι, σε όλους τους συντελεστές της… επιτυχίας!..

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024