
Τα σενάρια για τις συντάξεις «εκτοξεύουν» το 10ετες ομόλογο
Τα δύο σενάρια γύρω από το θέμα της περικοπής ή μή περικοπής των συντάξεων που καταγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δημιουργούν νέες πιέσεις στο 10ετές ομόλογο
Τα δύο σενάρια γύρω από το θέμα της περικοπής ή μή περικοπής των συντάξεων που καταγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δημιουργούν νέες πιέσεις στο 10ετές ομόλογο.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στην σημερινή συνεδρίαση κινούνται ξεκάθαρα ανοδικά γεγονός που δείχνει την αποδοκιμασία των επενδυτών.
Το δεκαετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 4,33% ήτοι κινείται κατά 3,15% υψηλότερα σε σχέση με τη Δευτέρα και υο πενταετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 3,33% ήτοι κινείται κατά 2,75% υψηλότερα σε σχέση με χθες.
Οι επενδυτές εμφανίζονται να μην έχουνε πειστεί για τις προβλέψεις του προϋπολογισμού σε σχέση με το μακροοικονομικό σενάριο του 2019, αλλά και να μη θεωρούν βιώσιμες τις πρόσθετες παρεμβάσεις που προτείνει η κυβέρνηση ως δημοσιονομικό ισοδύναμο για τα 2 δις ευρώ που θα προέρχονταν από την περικοπή των συντάξεων.
Τι προβλέπει το προσχέδιο
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, αν οι συντάξεις δεν περικοπούν, τότε θα περικοπεί το μεγαλύτερο τμήμα των αντίμετρων, που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.
Eφόσον η κυβέρνηση λάβει τη συγκατάθεση των θεσμών για μη περικοπή των συντάξεων τότε αυτόματα περικόπτεται η επιδότηση ενοικίου από 600 σε 150 εκατομμύρια ευρώ , ενώ και τα οικογενειακά επιδόματα μειώνονται σε 335 έκατ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ.
Νέα σύγκρουση δανειστών – κυβέρνησης με φόντο τις συντάξεις
Την ανησυχία των αγορών για τυχόν μονομερείς ενέργειες στο θέμα των συντάξεων επισημαίνει σε δημοσίευμα του CNBC.
Το αμερικανικό δίκτυο επικαλείται μάλιστα δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου από τον Αύγουστο, στα οποία αναφέρεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να αναβάλει τις περικοπές στις συντάξεις.
Το CNBC κάνει παράλληλα αναφορά σε δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου από τον Αύγουστο στα οποία αναφέρεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να αναβάλει τις περικοπές στις συντάξεις.
«Μονομερείς αλλαγές στα συμφωνηθέντα μπορεί να δημιουργήσουν εντάσεις με τους θεσμούς» εκτιμά μεταξύ άλλων το CNBC, επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε αναστροφή των μεταρρυθμίσεων, αναστολή των περικοπών στις συντάξεις και οτιδήποτε σχετικό, θα πρέπει να περιμένει για αργότερα.
Διαβάστε επίσης:
- Κατρίνης: Δεν συνιστά εξωτερική πολιτική η σιωπή, η αμηχανία και η αποδοχή τετελεσμένων που επιδεινώνουν τη θέση της χώρας
- Εκλογές την άνοιξη, επιμένει ο Μητσοτάκης – Θέλει να διαπραγματευτεί άλλο ένα «Ταμείο Ανάκαμψης»
- Ακόμη περισσότερα στρατεύματα θα χρειαστούν οι ΗΠΑ για τον έλεγχο του Ορμούζ – Μεγάλο το ρίσκο για τον Τραμπ
- Προσωρινή διακοπή των φορτώσεων πετρελαίου από το Ιράκ, αφού drone χτύπησε δεξαμενόπλοιο στη Βασόρα
- Δουδωνής για ΟΠΕΚΕΠΕ: Το αφήγημα των βουλευτών – «αθώων περιστερών» κατέρρευσε σήμερα με κρότο
- #AskTsipras: Ο Αλέξης Τσίπρας απαντάει στις ερωτήσεις των μελών της ΕΛΑΣ








