Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολύ αισιόδοξος για τις συντάξεις ο Τσακαλώτος

Πολύ αισιόδοξος για τις συντάξεις ο Τσακαλώτος

Την αισιοδοξία του ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας και τις επισημάνσεις του Eurogroup. Εξαπέλυσε επίθεση στην Αντιπολίτευση, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για προϋπολογισμό με δύο σενάρια. «Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ μας» το σχόλιο του για τις εκλογές, ενώ αίσθηση προκαλεί απάντησή του για τους ΑΝ.ΕΛ.

«Είμαι αρκετά, έως πολύ αισιόδοξος, αλλά στη διπλωματική γλώσσα οφείλουμε να λέμε συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι οι συντάξεις δεν θα κοπούν», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνέντευξή που παραχώρησε, άρτι αφιχθείς από το Eurogroup, στην ΕΡΤ.

Ο υπουργός άσκησε δριμεία κριτική στην Αντιπολίτευση και κυρίως στη ΝΔ για τη στάση που κρατούν γενικά σε ότι αφορά την οικονομία, αλλά και για όσα ειπώθηκαν από την πλευρά τους για το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες, Δευτέρα.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τη μη εφαρμογή σημαντικών δράσεων που περιλαμβάνονταν στα λεγόμενα αντίμετρα, τόνισε ότι αυτά δεν ακυρώνονται απλώς λόγω συντάξεων αναβάλλονται για λίγο αργότερα.

Την αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων ο υπουργός απέδωσε στην αναστάτωση που επικρατεί στις αγορές λόγων των διεθνών εξελίξεων στις οποίες προστέθηκε και το ζήτημα της Ιταλίας, επαναλαμβάνοντας ότι το μαξιλάρι κεφαλαίων επιτρέπει στην Ελλάδα την πολυτέλεια να βγει στις αγορές όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες και ομαλές.

Σχετικά δε με τη χρήση κεφαλαίων από το μαξιλάρι ασφαλείας, είπε ότι το σχέδιο είναι να αποπληρωθεί μέρος του ακριβού χρέους που διακρατά η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Για το χρόνο των εκλογών ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «ο χρόνος λειτουργεί υπέρ μας».

Μιλώντας για την Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσακαλώτος τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας για το «Μακεδονικό», εστιάζοντας και στα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από αυτή για την Ελλάδα. Όπως είπε, η συμφωνία δημιουργεί ειρήνη και ασφάλεια και θα ενισχύσει οικονομικά τη Βόρεια Ελλάδα. «Όταν η Θεσσαλονίκη κοιτάει προς τον νότο θα χάνει, όσο κοιτάει προς τα Βαλκάνια θα κερδίζει», είπε χαρακτηριστικά.

Αίσθηση δε προκάλεσε η απάντησή του για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, ρίχνοντας ουσιαστικά στο κόμμα του Πάνου Καμμένου το μπαλάκι των αποφάσεων. Όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι καθαρός με τους συμμάχους, να μην τους «πουλήσει» ενώ τον στήριξαν σε δύσκολες στιγμές και στο τιτάνιο εγχείρημα της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο.

«Δεν θα κοπούν οι συντάξεις»

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων και αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή είναι και η αίσθηση που αποκόμισε από το Eurogroup, ο κ. Τσακαλώτος έστρεψε τα βέλη του προς την Αντιπολίτευση, που υποδέχθηκε με ειρωνικά σχόλια την κατάθεση του προϋπολογισμού των δύο σεναρίων, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για δύο σενάρια.

Ουσιαστικά, εξήγησε ο υπουργός, πως στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου και της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Κομισιόν, όπως υποχρεούνται να κάνουν όλα τα κράτη-μέλη, κατατίθεται το λεγόμενο σενάριο βάσης, «δηλαδή τι θα συνέβαινε εάν δεν ήθελες να αλλάξεις τίποτα, αλλά όλες οι χώρες θέλουν να κάνουν κάποιες παρεμβάσεις» και το προτεινόμενο από την κυβέρνηση σενάριο, αποδεικνύοντας με επιχειρήματα ότι αυτό είναι εφικτό να εφαρμοστεί. Το σενάριο βάσης λειτουργεί ως μέτρο σύγκρισης και κατ’ επέκταση αξιολόγησης του προτεινόμενου σεναρίου, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Τσακαλώτος απαντώντας σε ερώτηση εάν το μέτρο για τις συντάξεις θα καταργηθεί ή υπάρχει ο κίνδυνος να επανέλθει, επισήμανε ότι επί της ουσίας δεν ήταν αναγκαίο ήδη από το 2017 που το επέβαλε το ΔΝΤ και η κυβέρνηση αναγκάστηκε, όπως άφησε να εννοηθεί, να το δεχθεί και να το ψηφίσει υπό την πίεση χωρών -με αρχηγό τη Γερμανία- που μάλιστα βρίσκονταν σε εκλογική διαδικασία και επέμεναν για την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Αλλά αυτά είναι ιστορία, είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να φθάσει τη χώρα στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα έξω από τα μνημόνια, «παρά το χλευασμό και την αμφισβήτηση από την Αντιπολίτευση».

«Το σημαντικό» πρόσθεσε, «είναι ότι η κυβέρνηση δούλεψε σκληρά για να πείσει τους θεσμούς και τα κράτη-μέλη ότι δεν χρειάζεται να κοπούν οι συντάξεις, και πως υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, και για να μην κοπούν οι συντάξεις, και να εφαρμοστεί κομμάτι των αντίμετρων».

Σήμερα τα έχουμε καταφέρει και μέχρι και ο πρόεδρος του Eurogroup παραδέχθηκε χθες ότι η περικοπή των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό αλλά δημοσιονομικό μέτρο, που μπορεί να ακυρωθεί, σημείωσε ο υπουργός.

Σε ότι αφορά το πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το ζήτημα, δεδομένου και του πιεστικού χρονοδιαγράμματος, ο κ. Τσακαλώτος ήταν καθησυχαστικός.

«Δεν χρειάζεται να ανησυχεί ο κόσμος. Μέρα με τη μέρα πείθουμε όλο και περισσότερο τους εταίρους μας. Τα επιχειρήματά μας είναι πολύ ισχυρά» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός για να προσθέσει ότι αποδεικνύεται ότι υπερβαίνουμε το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν μπορούν να πουν σε μια χώρα που υπερβαίνει τους στόχους ‘κόψτε τις συντάξεις’».

Σχετικά με τη στάση του ΔΝΤ ο υπουργός παραδέχθηκε ότι δεν πρόκειται να καλοδεχθεί την ακύρωση του μέτρου και ότι θα επαναλάβει τις απόψεις του, αλλά όπως άφησε να εννοηθεί η γνώμη του Ταμείου δεν έχει πια την ίδια βαρύτητα. Άλλωστε σταδιακά και οι εκτιμήσεις του Ταμείου συγκλίνουν με τις δικές μας για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, πρόσθεσε ο υπουργός.

Τα αντίμετρα δεν ακυρώνονται, «απλώνονται» στο χρόνο

Ερωτηθείς για την κριτική ότι προκειμένου να σωθούν οι συντάξεις θυσιάστηκαν κάποια κρίσιμης σημασίας για την ανακούφιση κοινωνικών ομάδων, αλλά και την ανάπτυξη αντίμετρα ο κ. Τσακαλώτος καταρχάς σχολίασε ότι αποτελεί πραγματικά ειρωνεία η Αντιπολίτευση, που μας χλεύαζε όταν μιλήσαμε για αντίμετρα, λέγοντας ότι τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν και κατηγορώντας μας για ψέμματα και ότι ρίχνουμε «στάχτη στα μάτια του λαού», «τώρα να κόπτεται που δεν θα εφαρμοστούν».

Ωστόσο, δεν ισχύει ότι ακυρώνονται αντίμετρα. Η μόνη διαφορά είναι αντί να εφαρμοστούν σε δύο χρόνια θα εφαρμοστούν σε τέσσερα, διευκρίνισε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας πάντως ότι κάποια από τα αντίμετρα, όπως το επίδομα στέγασης, έχουν ήδη δρομολογηθεί για το 2019.

Η ιταλική κρίση -και όχι μόνο- επηρεάζει τα ελληνικά ομόλογα

Ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε την κριτική ότι επιλογές της κυβέρνησης, όπως η ακύρωση ψηφισμένων μέτρων ή η κατάθεση προϋπολογισμού με εναλλακτικά σενάρια, επηρεάζει αρνητικά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Τοποθετούμενος για το ζήτημα δεν έχασε την ευκαιρία να πετάξει άλλη μια σπόντα εναντίον της ΝΔ.

«Μαζί με την αύξηση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, έχω προσέξει και τη χαρά της Αντιπολίτευση για την εξέλιξη αυτή» σχολίασε.

«Είναι γεγονός ότι οι αγορές είναι δύσκολα τους τελευταίους τρεις μήνες όχι μόνο λόγω Ιταλίας, αλλά και των εξελίξεων στην Τουρκία και στις αναδυόμενες αγορές. Για αυτό είναι καλό που πήραμε το ‘μαξιλάρι κεφαλαίων’. Όχι γιατί, όπως λέει η ΝΔ, δεν θέλουμε να βγούμε στις αγορές·  φυσικά μας νοιάζει η έξοδος στις αγορές. Αλλά γιατί μας επιτρέπει να επιλέξουμε εμείς το πότε».

Σε ότι αφορά τη χρήση κεφαλαίων από το μαξιλάρι ο υπουργός είπε ότι στον σχεδιασμό είναι να πληρωθούν πιο νωρίς τα πολύ πιο ακριβά δάνεια από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.  Και αυτό, εξήγησε, είναι μια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους.

Δεν βιαζόμαστε για εκλογές

«Έχουμε δείξει ότι έχουμε μεγάλη υπομονή. Δεν βιαζόμαστε» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός όταν ρωτήθηκε εάν η ακύρωση του μέτρου για τις συντάξεις φέρνει πιο κοντά το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

«Ξέρουμε ότι ο χρόνος είναι μαζί μας. Με το πέρασμα του χρόνου όλο το αφήγημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποδομείται. Γιατί να πάμε εμείς γρήγορα στην εκλογές; Ο χρόνος είναι με το μέρος μας. Άλλοι βιάζονται και προσπαθούν να τις επισπεύσουν. Η ανάπτυξη το 2019 θα είναι υψηλότερα από φέτος, η ανεργία μικρότερη, τα κοινωνικά μέτρα περισσότερα. Γιατί να βιαστούμε εμείς;».

Για τη σχέση με τον κυβερνητικό εταίρο

Ερωτηθείς δε για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αφορμή το «Μακεδονικό», είπε ότι «δεν είμαι της άποψης πως είμαστε με τους ΑΝΕΛ όταν τα πράγματα είναι καλά και βγαίνεις από το μνημόνιο, και τώρα αναζητείς άλλους συμμάχους. Δεν αλλάζεις συμμάχους όταν σε βολεύει».

Όχι στην πρόταση της Γεννηματά για συγκυβέρνηση με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς σχετικά με τις ευρωεκλογές και αν έχει διαπιστώσει ότι οι Ευρωπαίοι φοβούνται την άνοδο της ακροδεξιάς ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι μπροστά στο φόβο αυτό, τάσσεται υπέρ του σχηματισμού «κόκκινο-κόκκινο-πράσινο», σοσιαλδημοκράτες, Αριστερά και Πράσινοι, όπως εξήγησε.

Δε είμαι υπέρ του να πάμε με τους σοσιαλδημοκράτες, διεκρίνισε, αλλά είναι σημαντικό -αν σκεφτείτε τον Όρμπαν, την Πολωνία, κτλ- αυτές οι πολιτικές ομάδες να συζητήσουν και να βρουν προοδευτικές πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός απέρριψε την πρόταση της Φώφης Γεννηματά περί συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποτελέσει λύση στα προβλήματα, «όταν έχεις μια σκληρή δεξιά, νεοφιλελεύθερη, που τάσσεται κατά του κόσμου της εργασίας και είναι και εθνικιστική».

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 95-79: Ξέσπασε και ισοφάρισε σε 1-1

Ο Παναθηναϊκός πάτησε… γκάζι μετά το πρώτο δεκάλεπτο και επικράτησε με 95-79 της Μακάμπι, με τους Πράσινους να ισοφαρίζουν σε 1-1 τη σειρά των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024