Μολονότι το σαββατόβραδο είχαμε και ωραία ματς και μεγάλες εκπλήξεις στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, το πιο θεαματικό ποδοσφαιρικό γεγονός ήταν το ξέσπασμα του Μουρίνιο εναντίον των διαιτητών του παιχνιδιού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Γουέστ Χαμ, στο οποίο η ομάδα του ηττήθηκε με 3-1. Ο Πορτογάλος φόρτωσε τη νέα ήττα του στους διαιτητές, με έναν τρόπο που θα έκανε και τον Ραζβάν Λουτσέσκου, που λέει ο λόγος, να ζηλέψει.
VAR
«H Γουέστ Χαμ άνοιξε το σκορ με γκολ-οφσάιντ, ένα γκολ που την περασμένη Τρίτη (σ.σ. στο ματς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Ντέρμπι για το Λιγκ Καπ) δεν θα είχε μετρήσει καθώς λειτουργούσε το VAR. Τώρα όμως δεν υπήρχε VAR και προφανώς υπήρχε λάθος από τον βοηθό διαιτητή» είπε. Στη συνέχεια ξεπέρασε γρήγορα τη φάση του δεύτερου γκολ της αντιπάλου, τονίζοντας απλά ότι οι παίκτες του δεν μάρκαραν σωστά τον σκόρερ Γιαρμολένκο, για να εκτοξεύσει τα πυρά του στους διαιτητές, υποστηρίζοντας πως η φάση του τρίτου γκολ ξεκινά από φάουλ που δεν δόθηκε. «Ο βοηθός έκανε λάθος στο πρώτο γκολ και ο διαιτητής στο τρίτο γκολ. Υπάρχει φάουλ στον Μάρκους Ράσφορντ. Ο Ζαμπαλέτα δεν διεκδικεί την μπάλα, απλά σπρώχνει τον παίκτη από πίσω. Eρχεται έτσι το τρίτο γκολ που σκοτώνει το ματς και σκοτώνει πνευματικά την ομάδα που προσπαθούσε να αντιδράσει» είπε.
Λύση
Ομολογώ ότι είναι κρίμα κι άδικο που δεν είχαμε ποτέ τον μεγάλο Ζοζέ στην Ελλάδα: το ποδόσφαιρο και η κριτική διαιτησίας θα αποκτούσαν έναν αληθινό πρωταγωνιστή! Ο «Μου» είναι γεννημένος για το ελληνικό πρωτάθλημα – για να τσακώνεται με τους βοηθούς, να ρωτάει τον υφυπουργό Γιώργο Βασιλειάδη «πού είναι το VAR;», για να τα βάζει ακόμα και με τον Παναγιώτη Βαρούχα και τον Περικλή Βασιλάκη. Δεν αποκλείεται πάντως να τον δούμε κάποια στιγμή από τα μέρη μας: αν τον απολύσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μια χαρά λύση μπορεί να είναι για δαύτον το ελληνικό πρωτάθλημα…
Μιλώντας για προπονητές θα «θελα να πω ότι ο Μαρίνος Ουζουνίδης και ο Παναθηναϊκός βγήκαν και οι δυο κερδισμένοι από το προ μηνών διαζύγιό τους. Ο Ουζουνίδης πήγε στην ΑΕΚ κι εκεί βρήκε μια στρωμένη ομάδα με πολλούς παίκτες με τους οποίους είχε δουλέψει μαζί: του ήταν εύκολο να δώσει κίνητρα στον Κλωναρίδη, να χρησιμοποιήσει καλύτερα τον Μπακασέτα, να βελτιώσει τον Λαμπρόπουλο κ.λπ. Η ΑΕΚ φοβόταν με τον Μανόλο Χιμένεθ να παίξει επιθετικά: ο Ουζουνίδης δεν έχει τέτοιες ανασφάλειες. Επίσης η πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ τον βοηθά να γίνει καλύτερος: από την τριβή με ομάδες όπως η Μπενφίκα, ο Αγιαξ, η Μπάγερν έχει μόνο να μάθει. Αλλά και ο ΠΑΟ δεν βγήκε χαμένος παρά τις αντίθετες προβλέψεις και τα πανό των οργανωμένων να κρατήσει η διοίκηση πάση θυσία τον Μαρίνο.
Ανάγκη
Ο Παναθηναϊκός είχε ανάγκη έναν προπονητή που να πιστεύει στο υλικό: ο Ουζουνίδης, που είχε πει πέρυσι ότι η ομάδα αν στηριχθεί στα παιδιά της Ακαδημίας δεν θα καταφέρει τίποτα, προφανώς δεν πίστευε σε μια τόσο δύσκολη αποστολή. Ο Γιώργος Δώνης, αντιθέτως, προτιμά κυρίως τέτοιου τύπου δοκιμασίες. Ο Δώνης είχε δυσκολίες στην ΑΕΚ, αλλά και στον ΠΑΟΚ: το διαζύγιο με τους δύο Δικεφάλους ήταν επεισοδιακό. Πιθανότατα να μην ήταν έτοιμος τότε για την πίεση του πρωταθλητισμού, πάντως το ότι προτιμά να ποντάρει σε νέα παιδιά κι εκεί το είχε δείξει. Στην ΑΕΚ χρησιμοποιούσε βασικό τον 20χρονο Ζορμπά, στον ΠΑΟΚ έκανε βασικούς τον Πέλκα, τον Σταφυλίδη και τον Κάτσε (και είχε δώσει πολλά παιχνίδια στον Κίτσιου και στον Κωνσταντινίδη) πριν να γίνουν καλά καλά εικοσιενός χρονών. Ηταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, και το σπουδαιότερο ό,τι γίνεται φέτος το καταδιασκεδάζει. Τις προάλλες είχε πει στους παίκτες του να βάψουν όλοι τα μαλλιά τους σαν τον Γιόχανσον, αν θέλουν να βάλουν δυο γκολ σε ένα ματς.
Διοικητικά
Βέβαια ο ΠΑΟ, όπως και όλες οι ομάδες που ξεκίνησαν καλά το πρωτάθλημα, θα κριθεί κι αυτός όταν βρεθεί μπροστά στις πρώτες ήττες: όσο κερδίζει όλοι θα φαίνονται καταπληκτικοί και υπέροχοι. Αλλά όπως και να «χει το πράγμα, για το ότι ο Δώνης κάνει καταπληκτική δουλειά δεν χωρά αμφιβολία. Κάνει μάλιστα και διοικητικά δουλειά σπουδαία. Ενας άλλος θα έλεγε μετά το τέλος του ματς του ΠΑΟ με τον ΠΑΣ ότι η ομάδα του στο τελευταίο τέταρτο κουράστηκε γιατί από τον αέρα που είχε στο προπονητικό κέντρο όλη την εβδομάδα είναι ζήτημα να γίνανε δυο κανονικές προπονήσεις. Αλλά αυτός προτίμησε να πει «μπράβο» σε όλους: δεν χρειάζονται ούτε παράπονα, ούτε δικαιολογίες.
Ξύλο
Στο μεταξύ πέφτει ατελείωτο ξύλο στα πέριξ των γηπέδων. Μετά τα επεισόδια έξω από το γήπεδο της Τούμπας, επεισόδια είχαμε και έξω από το γήπεδο της ΑΕΛ, διότι οι οργανωμένοι της ομάδας διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση της διοίκησης να κλείσει τα πέταλα. Κάθε αγωνιστική επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο ότι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι το γήπεδο. Για το υφυπουργείο Αθλητισμού δεν το συζητάω καν: από την ώρα που έγινε υφυπουργείο Ποδοσφαίρου με τέτοιες λεπτομέρειες δεν ασχολείται. Χθες πιστεύω ότι ο υφυπουργός μας μάλλον θα πρέπει να ένιωσε συγκινημένος γιατί ο Αρης και ο Παναιτωλικός (ίσως και κάποιος άλλος και μου διέφυγε της προκοπής…) βγάλανε ανακοινώσεις και τον ευχαριστήσανε για τα λεφτά που τους μοίρασε. Μπράβο και στους δυο. Επιτέλους πληρώνοντας μόλις 18 εκατ. ευρώ ο Βασιλειάδης απέσπασε δυο καλές κουβέντες. Σχεδόν τζάμπα: τίποτα δεν μας στοίχισε. Μόλις 245 χιλιάδες ευρώ το ματς…
Τηλεθέαση
Και η ΕΡΤ έβγαλε ανακοίνωση για να μας κάνει γνωστό ότι το ματς του ΠΑΟ με τον ΠΑΣ είχε καλή τηλεθέαση. Θα κάνω μόνο δυο παρατηρήσεις. Η πρώτη ότι ξέχασε να ευχαριστήσει τον υφυπουργό που της έφερε το προϊόν – μόνη της δεν θα έκανε τίποτα. Η δεύτερη ότι προφανώς, αφού η διοίκησή της νοιάζεται τόσο πολύ για την τηλεθέαση, θα κοιτάξει να κόψει από το πρόγραμμα όλες αυτές τις εκπομπές που καταγράφουν στην AGB ποσοστά πίσσας και νικοτίνης σε τσιγάρο. Εκτός αν η δημόσια τηλεόραση θέλει ο κόσμος να βλέπει μόνο μπάλα κι όλα τα άλλα δεν την ενδιαφέρουν, αλλά δεν μπορώ να το πιστέψω.
ΚΕΔ
Τέλος, η ΚΕΔ έκανε γνωστό ότι ο Δασκαλόπουλος (που έδωσε το πέναλτι στον Πρίγιοβιτς στο ΠΑΟΚ – Αστέρας) και ο Τζήλος κι ο Σκουλάς (που διέλυσαν τα ματς Ολυμπιακός – Αστέρας και Πανιώνιος – Ολυμπιακός) έγιναν διεθνείς διαιτητές. Επειδή το είχαν προαναγγείλει πριν από έναν μήνα ευχαριστώ για τη συνεργασία.