Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας και Ζάεφ για Νόμπελ Ειρήνης;

Τσίπρας και Ζάεφ για Νόμπελ Ειρήνης;

Στο τηλεγράφημα του ΤΤ με τίτλο «Τραμπ και Τσίπρας: βαριά ονόματα για το βραβείο Ειρήνης» τίθεται το ερώτημα εάν το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη θα απονεμηθεί και πάλι σε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ ή θα έπρεπε να δοθεί προσοχή και πάλι σε ένα πρόσφατο δημοψήφισμα

Ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, περιλαμβάνονται στους επικρατέστερους για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε ο Βίκτορ Νούμελιν, ειδικός συντάκτης του σουηδικού πρακτορείου ειδήσεων TT για τα βραβεία Νόμπελ.

Στο τηλεγράφημα του ΤΤ με τίτλο «Τραμπ και Τσίπρας: βαριά ονόματα για το βραβείο Ειρήνης» τίθεται το ερώτημα εάν το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη θα απονεμηθεί και πάλι σε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ ή θα έπρεπε να δοθεί προσοχή και πάλι σε ένα πρόσφατο δημοψήφισμα.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι ο αμερικανός πρόεδρος και ο Κιμ Γιογκ Ουν θεωρούνται μέχρι πρότινος τα βαριά χαρτιά για το φετινό νόμπελ Ειρήνης, εξαιτίας της προσέγγισης ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, όμως υπάρχει προβληματισμός για το εάν πρέπει να βραβευθεί και πέμπτος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι πέρυσι το Νόμπελ Ειρήνης πήγε στη Διεθνή Εκστρατεία για την Εξάλειψη των Πυρηνικών Όπλων και το 2016 στον πρόεδρο της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, για τη συνθήκη ειρήνης που σύναψε με τους αντέρτες του Farc. Μερικές ημέρες αργότερα, όμως, οι Κολομβιανοί απέρριψαν, με δημοψήφισμα, τη συνθήκη που είχε υπογραφεί με τους αντάρτες.

Φέτος, η Επιτροπή για το Νόμπελ έχει ακόμη ένα δημοψήφισμα για να αποφασίσει για τις υποψηφιότητες.

«Είναι δύσκολο να πούμε ποιος είναι υποψήφιος και ποιος όχι. Επειδή, αυτό είναι κοινό μυστικό, έχουν αναφερθεί τα ονόματά τους για το βραβείο (σ.σ. Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ)» είπε ο  συντάκτης του σουηδικού πρακτορείου ειδήσεων, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο.

«Κάθε χρόνο γίνονται πολλές εικασίες και συζητήσεις για το ποιος θα πάρει το βραβείο ειρήνης και σε ποιον τομέα θα ήθελαν (τα μέλη της επιτροπής που απονέμει το βραβείο) να δώσουν προσοχή. Φέτος μιλάνε πολύ για την Κορεατική Χερσόνησο, μιλάνε για την κατάσταση στο προσφυγικό, την κατάσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη «Μακεδονία» με τις διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε.

Ο Νούμελιν υπογράμμισε πως πολλά μέλη στην Επιτροπή για το βραβείο Ειρήνης θα σκέπτονταν πως θα ήταν κατά κάποιον τρόπο το «τέλειο» βραβείο ειρήνης. «Θα ήταν τέλεια να δοθεί το βραβείο Ειρήνης για παράδειγμα στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών ή σε κάποιον άλλον που διαπραγματεύθηκε» είπε.

«Τους αρέσει η κατάσταση όπου κάποιοι διαπραγματεύονται, καταλήγουν σε συμφωνία, τη βάζουν στο τραπέζι, αντί να προσπαθούν να επιλύσουν μια πολεμική κρίση ή κυρώσεις» εξήγησε.

Ωστόσο, όπως εξελίχθηκε η κατάσταση χθες, με τη χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα, αυτό γίνεται πιο δύσκολο, προσέθεσε. Επιπλέον, μερικές φορές θα πρέπει πράγματι να δουν τον αντίκτυπο πριν κάνουν κάτι. Όμως τίποτα δεν αποκλείεται.

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024