Τον Αύγουστο του 2018 ο Elon Musk, πληροφόρησε τους περίπου 22 εκατομμύρια ακολούθους στο αγαπημένο του μέσο επικοινωνίας, Twitter, ότι σκεφτόταν την έξοδο της Tesla από τον Χρηματιστήριο επαναγοράζοντας τις μετοχές προς 420 δολάρια την μία και ότι έχει ήδη εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για τα σχέδιά του.

Πλην των πλείστων φημών περί αραβικού fund και των εξελίξεων που το επίμαχο tweet πυροδότησε σε ό,τι αφορά την μετοχή της Tesla, ή μάλλον ακριβώς εξαιτίας αυτών, το τιτίβισμα δεν πέρασε απαρατήρητο από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) η οποία και εγκάλεσε τον Elon Musk, κατηγορώντας τον για απάτη.

Οι αιτιάσεις της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς αφορούσαν το γεγονός ότι η τιμή των 420 δολαρίων ανά μετοχή που ανέφερε ο Elon Musk ήταν σαφώς υψηλότερη από την τιμή των μετοχών της Tesla το συγκεκριμένο διάστημα, στοιχείο που σύμφωνα με το SEC οδήγησε σε διαταραχή της αγοράς.

Η υπόθεση κατέληξε όπως ήταν αναμενόμενο σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, σύμφωνα με τον οποίο ο Elon Musk θα κληθεί να καταβάλει 20 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο αλλά και να απαρνηθεί την θέση του ως προέδρου της Tesla, διατηρώντας ωστόσο αυτή του διευθύνοντος συμβούλου η Tesla.

Ισόποσο πρόστιμο επιβλήθηκε και στην Tesla ως εταιρική οντότητα καθώς, σύμφωνα με την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, δεν διαθέτει τις απαιτούμενες διαδικασίες ελέγχου που θα απέτρεπαν τη δημοσιοποίηση ενός αντίστοιχου tweet όπως αυτό του Elon Musk. Εξ ου και στο πλαίσιο του συμβιβασμού ο τελευταίος θα πρέπει να διορίσει δύο ανεξάρτητους επόπτες, μέλη στο Δ.Σ. της Tesla οι οποίοι θα επιφορτίζονται με τον έλεγχο της επικοινωνίας του Elon Musk.

«Ο Elon Musk δεν θα είναι πλέον πρόεδρος της Tesla, ενώ θα πραγματοποιηθούν σημαντικές αλλαγές στο Δ.Σ. της εταιρείας συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης διορισμού υπευθύνων που θα εποπτεύουν την επικοινωνία του Elon Musk με τους επενδυτές. Επίσης αμφότεροι ο Elon Musk και η Tesla θα καταβάλλουν πρόστιμα», δήλωσε χαρακτηριστικά o συνδιευθύνων της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, Steven Peikin σχετικά με την υπόθεση.

Ασχέτως της έκβασης και σε ό,τι αφορά την αιτία που πυροδότησε την υπόθεση, αξίζει να σημειωθεί ότι στο «κατηγορητήριο» που υπέβαλε η SEC εναντίον του κ. Tesla αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Ο Musk θεώρησε ότι πρέπει να στρογγυλοποιήσει την τιμή στα 420 δολάρια καθώς όπως ισχυρίστηκε είχε προσφάτως μάθει την κρυφή σημειολογία του αριθμού σε ό,τι αφορά την κουλτούρα της κάνναβης, θεωρώντας ότι η σύντροφός του “θα το έβρισκε αστείο”, ένας λόγος που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση έγκυρος για την επιλογή της τιμής μιας μετοχής».

Σε ό,τι αφορά την Tesla, όταν η επιτροπή κεφαλαιαγοράς απηύθυνε επισήμως τις κατηγορίες, τα μέλη του Δ.Σ. εξέδωσαν ανακοίνωση όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Elon, στην αξιοπιστία του και στην ηγεσία του η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πλέον επιτυχημένη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία του 20ού αιώνα».

Όπως και να έχει πάντως με δεδομένο ότι το επίμαχο Tweet –“Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.” που έφερε τον κ. Tesla στο στόχαστρο της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς περιελάμβανε επτά λέξεις ή 56 χαρακτήρες, σύμφωνα με έναν υπολογισμό ο Elon Musk θα κληθεί να πληρώσει περίπου 2,85 εκατομμύρια δολάρια ανά λέξη ή περίπου 357.000 δολάρια ανά χαρακτήρα, καθιστώντας το τιτίβισμα ίσως το ακριβότερο του είδους του.

Γράψτε το σχόλιο σας