Με τη συμμετοχή να κινείται (περίπου στις 11.00 τοπική ώρα) λίγο πάνω από το 8% έχει ξεκινήσει η ψηφοφορία στο ιστορικό δημοψήφισμα στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) που θα κρίνει αν οι πολίτες της γειτονικής χώρας αποδέχονται τη Συμφωνία των Πρεσπών ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Ουδείς μπορεί με ασφάλεια να πει πως θα εξελιχθεί η ψηφοφορία, την οποία παρακολουθούν 12.000 εντόπιοι παρατηρητές και περίπου 500 ξένοι. Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, αφού ψήφισε στη Στρούμιτσα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς «το 80% των πολιτών υποστηρίζει υποστηρίζουν την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ». Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του VMRO – DPMNE, ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μισκόφσκι δεν θα πάει να ψηφίσει, αν και ο αντιπρόεδρος Μίτκο Γιάντσεφ πήγε στην κάλπη.

«Οι πολιτικοί μιλούν για τη σημερινή ημέρα εδώ και ένα μήνα. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να εξηγήσουμε το διακύβευμα σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Σήμερα είναι η σειρά των πολιτών να μιλήσουν και ο λαός ομιλεί όταν ψηφίζει» δήλωσε αφού έριξε το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη ο Νίκολα Ντιμιτρόφ που όπως πρόσθεσε η ημερομηνία του δημοψηφίσματος συμπίπτει με την ημέρα των γενεθλίων του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, κομβικό πρόσωπο στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαδικασία θα κυλήσει ομαλά. Ερωτηθείς για τη συμμετοχή, σημείωσε ότι ελπίζει ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα αποφασίσει να βάλει ένα τέλος στο παλιό κεφάλαιο και να ανοίξει ένα καινούριο με θέμα τη συμφιλίωση». Απέφυγε να πει ο,τιδήποτε για πιθανά σχέδια για πρόωρες εκλογές και αναγνώρισε ότι όπως η κατάσταση είναι δύσκολη στα Σκόπια έτσι είναι και στην Αθήνα – ερωτώμενος για το αν η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει τη δική της δέσμευση να κυρώσει τη συμφωνία.

Διαβάστε επίσης: