Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελπιδοφόρο πειραματικό αντικαρκινικό εμβόλιο

Ελπιδοφόρο πειραματικό αντικαρκινικό εμβόλιο

Οι προκλινικές μελέτες έδειξαν ότι το εμβόλιο μπορεί να εξαλείψει μεγάλους και εδραιωμένους όγκους καθώς και μεταστάσεις

Η χορήγηση ενός στοχευμένου αντικαρκινικού εμβολίου σε ασθενείς με HER2-θετικούς καρκίνους φαίνεται να έχει θετική επίδραση, ειδικά στην περίπτωση της μεταστατικής νόσου, σύμφωνα με μελέτη φάσης Ι που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Ανοσοθεραπείας του Καρκίνου (30/9-3/10), στη Νέα Υόρκη.

Η μελέτη, που παράλληλα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο ACR journal Cancer Research, συμπεριέλαβε 11 ασθενείς στους οποίες χορηγήθηκαν δύο χαμηλές δόσεις του πειραματικού εμβολίου. Οι έξι (54%) παρουσίασαν κλινικό όφελος. Μια ασθενής με καρκίνο των ωοθηκών είχε επίσης πλήρη ανταπόκριση που διήρκεσε 89 εβδομάδες. Ένας άλλος ασθενής με γαστροοισοφαγικό καρκίνο είχε μερική ανταπόκριση για 16 εβδομάδες και τέσσερις (δύο με καρκίνο παχέους εντέρου, ένας με καρκίνο του προστάτη και μια με καρκίνο ωοθηκών), είχαν σταθερή νόσο.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Τζάι Μπερζοφσκι από το Τμήμα Εμβολίων του Κέντρου Αντικαρκινικής Έρευνας του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ «χρησιμοποιούμε ένα εμβόλιο για να παράγουν μια ανοσοποιητική αντίδραση στην πρωτεΐνη του υποδοχέα του ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα 2 (HER2), η οποία είναι σε υψηλά επίπεδα και πυροδοτεί την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, των ωοθηκών, του πνεύμονα, του ορθοκολικού και του γαστροοισοφαγικού. Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης δείχνουν ότι είναι πολύ αποτελεσματικό σε καρκίνους που υπερεκφράζουν την πρωτεΐνη HER2. Ελπίζουμε κάποια ημέρα το εμβόλιο να παρέχει μια νέα θεραπευτική προοπτική στους συγκεκριμένους ασθενείς».

Το εμβόλιο εξατομικεύεται στις ανάγκες κάθε ασθενή, με την λήψη ανοσοκυττάρων από το αίμα του καθενός. Τα ανοσοκύτταρα τροποποιούνται εργαστηριακά και το τελικό προϊόν, που χορηγείται διαδερμικά, περιλαμβάνει γενετικά τροποποιημένα δενδριτικά κύτταρα προερχόμενα από τον ασθενή με αδενοϊό για να παράγουν τμήματα της πρωτεΐνης HER2.

Οι προκλινικές μελέτες έδειξαν ότι το εμβόλιο μπορεί να εξαλείψει μεγάλους και εδραιωμένους όγκους καθώς και μεταστάσεις στους πνεύμονες, σε ποντίκια.

Στην κλινική μελέτη φάσης Ι, οι ασθενείς έλαβαν το εμβόλιο τις εβδομάδες 0, 4, 8, 16, και 24 μετά την ένταξη στο δείγμα. Μεταξύ αυτών που έλαβαν την ελάχιστη δοσολογία, πέντε εκατομμύρια δενδριτικά κύτταρα ανά ένεση, δεν παρατηρήθηκε κλινικό όφελος. Μεταξύ των 11 που πήραν είτε 10 εκατομμύρια, είτε 20 εκατομμύρια δενδριτικά κύτταρα ανά ένεση, έξι παρουσίασαν κλινικό όφελος.

Οι κύριες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν κυρίως αντιδράσεις στο σημείο της έγχυσης και δεν χρειάστηκαν θεραπεία. Δεν παρατηρήθηκε επίσης καρδιοτοξικότητα.

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024