Στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα «Ζορμπά» βρίσκεται ολόκληρη η χώρα.

Αυτή την ώρα το φαινόμενο πλήττει τη Νότια Πελοπόννησο και ειδικά τη Μεσσηνία. Τα κύματα είναι μεγάλα και οι άνεμοι είναι εντάσεως 10 μποφόρ, ενώ σε πολλές περιοχές υπάρχει διακοπή ρεύματος.

Σκάφη έχουν βγει στην ακτή, βράχια έχουν πέσει στους δρόμους και ειδικά στην παραλιακή οδό της Μεθώνης οι ζημιές είναι μεγάλες.

Στην παραλία της Καλαμάτας τα κύματα έχουν ανέβει και στη Ναυαρίνου και ήδη πολλά τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες έχουν παρασυρθεί.

Κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο επαρχιακό δίκτυο ενώ έντονα είναι τα φαινόμενα στον κόλπο της Φοινικούντας. Ισχυροί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ πνέουν στην περιοχή της Φοινικούντας.

Ο «Ζορμπάς» αναμένεται να χτυπήσει και την Αττική, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι θα κάνει την εμφάνισή του μετά το μεσημέρι του Σαββάτου.

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Ο μεσογειακός κυκλώνας εξασθενεί, αλλά παραμένει επικίνδυνος

Σε νεότερη ενημέρωσή, η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προειδοποιεί ότι ο μεσογειακός κυκλώνας εξασθενεί, αλλά παραμένει επικίνδυνος.

Τα αναμενόμενα ύψη βροχής είναι μεγάλα και πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα, τονίζεται ακόμη.

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αρχικά στη νότια Πελοπόννησο και τη νοτιοδυτική Κρήτη και από το μεσημέρι και μετά στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και την Αττική. Ισχυρές βροχές αναμένονται από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Αναλυτικά η μετεωρολογική υπηρεσία meteo αναφέρει ότι :

Όπως διακρίνεται και στη δορυφορική εικόνα που ελήφθη στις 08:45 ώρα Ελλάδος (Εικόνα 1), το κέντρο του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ξενοφών» βρίσκεται το πρωί του Σαββάτου 29/09 νότια της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με αναφορά εμπορικού πλοίου, στις 08:00 ο άνεμος στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Μεθώνης έφτασε στα 90 km/h (10 Μποφόρ). Επίσης μετωρολογικοί σταθμοί στη Μεσσηνία και τη Λακωνία κοντά στο κέντρο του συστήματος αναφέρουν ανέμους έντασης 7 Μποφόρ με ριπές ακόμη ισχυρότερες.

Η πίεση στο κέντρο του κυκλώνα τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 28/09 έφτασε την ελάχιστη τιμή 997 hPa (από αναφορά πλοίου) και πλέον έχει ανέβει στα 998.8 hPa (μέτρηση από τον μετεωρολογικό σταθμό στα Φιλιατρά) και επομένως τόσο οι άνεμοι όσο και ο κυματισμός θα παρουσιάσουν ηπιότερη εικόνα από τα χθεσινά προγνωστικά στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα:

Η ένταση των ανέμων το μεσημέρι του Σαββάτου 29/09 θα φτάσει τοπικά τα 9 Μποφόρ στις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου. Στη συνέχεια και καθώς το κέντρο του χαμηλού θα κινηθεί βορειοανατολικά, νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι ανάλογης έντασης αναμένονται το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Πελοποννήσου.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται αρχικά στη Νότια Πελοπόννησο και στη Νοτιοδυτική Κρήτη και από το μεσημέρι και μετά στην Ανατολική Πελοπόννησο, στην Ανατολική Στερεά και στην Αττική. Από αργά το απόγευμα ισχυρές βροχές αναμένονται στη Θεσσαλία και στις Σποράδες. Τα αναμενόμενα ύψη βροχής είναι μεγάλα και πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα. Η προβλεπόμενη κατανομή της βροχής από το μεσημέρι ως το βράδυ του Σαββάτου 29/09 δίνεται στους παρακάτω χάρτες.

Γράψτε το σχόλιο σας