Ανοίγει ξανά το κουτί των παροχών: Αναδρομικά 1,2 δισ. ευρώ μοιράζει η κυβέρνηση
Το Μαξίμου ετοιμάζεται να ανοίξει τον κουμπαρά και να επιστρέψει όλα τα αναδρομικά σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας
Την ώρα που χιλιάδες συνταξιούχοι παραμένουν «όμηροι» καθώς ακόμη δεν γνωρίζουν αν θα περικοπούν και πόσο οι συντάξεις τους, η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος ενόψει των εκλογών, μοιράζει αναδρομικά ύψους 1,2 δισ. ευρώ εφάπαξ μέχρι το τέλος του έτους σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς .
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας τα «ΝΕΑ», το Μαξίμου ετοιμάζεται να ανοίξει τον κουμπαρά και να επιστρέψει όλα τα αναδρομικά εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η αγωνία της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου, φαίνεται και από το γεγονός ότι τα ποσά ενώ ήταν προγραμματισμένο να δοθούν σε δύο δόσεις, αποφασίστηκε να καταβληθούν σε μία μέχρι τέλος του έτους.
Από τα 1,2 δισ. ευρώ, τα 800 εκ. ευρώ προορίζονται για τους περίπου 250.000 στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες και τα υπόλοιπα 400 εκ. ευρώ θα μοιραστούν σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς.
Όσοι αναρωτιούνται από που θα δοθούν αυτά τα χρήματα,, η κυβέρνηση απαντά το ποσό έχει εξασφαλιστεί από το υπερπλεόνασμα .
Ένστολοι
Ειδικότερα, τα 250.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να λάβουν ως αναδρομικά ανάλογα με τον βαθμό τους από 1.400 έως 10.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι αναδρομικά προβλέπεται να πάρουν και απόστρατοι αξιωματικοί. Τα χρήματα που πρόεκειται να δοθούν στους απόστρατους είναι από 850 έως 6.800 ευρώ.
Πανεπιστημιακοί
Το ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να μοιράσει η κυβέρνηση σε 8.500 διδάσκοντες σε ΑΕΙ , με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόδοση αναδρομικών περικοπών στις αποδοχές τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάθε ένα από τους 8.5000 πανεπιστημιακούς θα δοθεί ποσό της τάξεως των 10.000 ευρώ.
Διορισμοί στην εκπαίδευση
Μπορεί η κυβέρνηση να μην γνωρίζει αν θα καταφέρει να «παγώσει» το ψαλίδι στις συντάξεις που ψήφισε, ωστόσο, εκτός από τα αναδρομικά που ετοιμάζεται να μοιράσει έχει προαναγγείλει προσλήψεις 15.000 μονίμων εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας. Όλα αυτά βέβαια, χωρίς ο υπουργός Παιδείας να έχει εξασφαλίσει τις πιστώσεις και χωρίς να έχει βρει το σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι διορισμοί.
«Καίγεται» η 13η σύνταξη;
Παρά το μπαράζ παροχολογίας από την κυβέρνηση, παραμένει άγνωστο αν θα καταφέρει η κυβέρνηση να δώσει και φέτος ως «δώρο» έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, με τη μορφή της 13ης σύνταξης. Και αυτό διότι φαίνεται πως για την ώρα δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ούτε σχετική πρόβλεψη προς αυτή την κατεύθυνση.
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των «ΝΕΩΝ».
- Διεκόπησαν δρομολόγια του Προαστιακού λόγω φωτιάς στην περιοχή της Νέας Ζωής
- Ο απόλυτος οδηγός BBQ από την Αργυρώ: Την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- Τζέιμς για Ολυμπιακό: «Συγχαρητήρια και καλή τύχη»
- Γιατί η Νταϊάνα έσκισε σκόπιμα το φόρεμά της στο Met Gala πριν από 30 χρόνια;
- Πετρέλαιο: Βουτιά της τιμής του αργού – Κάτω από 100 δολάρια το βαρέλι
- Κρίση αξιοπιστίας – «Αστήρικτες» οι μισές έρευνες κοινωνικών επιστημών
- Ιταλικά ΜΜΕ: «Βλέπει» Τζόλη η Ρόμα
- Δήμος Φυλής: Πρόθεση πριμοδότησης σε γιατρούς και νοσηλευτές για την στελέχωση του Τοπικού Ιατρείου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 06.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kathrinepnw-12506594-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442