Την Κυριακή το βράδυ αρχίζει η τελική ευθεία. Όχι μόνο για το θέμα των Σκοπίων, αλλά και για την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.

Επειτα από τέσσερα σχεδόν χρόνια πολιτικής συμβίωσης, με την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος στην γειτονική χώρα, θα αρχίσουν να αναζητούν τα σενάρια με τα οποία θα προχωρήσουν προς τις εκλογές, είτε μαζί, είτε χώρια.

Σήμερα ο κ. Τσίπρας κάνει τον θυμωμένο με τον Πάνο Καμμένο. Λίγο πολύ του λέει να κόψει τον λαιμό του, ότι δεν τον έχει ανάγκη για να περάσει την συμφωνία από την Βουλή, ότι θα το στρίψει προς την Σοσιαλδημοκρατία και θα παραμείνει στα σαλόνια της εξουσίας ενώ ο υπουργός Αμυνας θα μετατραπεί σε πολιτικό επαίτη και άλλα τέτοια.

Εν αναμονή των εξελίξεων στα Σκόπια και εδώ, καλό είναι πάντοτε να κρατούμε επιφυλάξεις.

Η διάλυση του γάμου Τσίπρα – Καμμένου μπορεί να μην είναι τόσο εύκολη όσο περιγράφεται από τις πρώτες αναγνώσεις των όσων δηλώνει ο Πρωθυπουργός.

Εχουν μία κοινή πορεία, υπάρχουν θέματα και σχέσεις που δεν θα είναι εύκολο να ξεχαστούν μετά το διαζύγιο και πάντως θα είναι εξαιρετικά παράδοξο να λήξει χωρίς περιπλοκές μία τέτοια συμβίωση.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να δει κάποιος την πολιτική θέση στην οποία έχει περιέλθει ο κ. Καμμένος.

Τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ τον παρουσιάζουν στις δημοσκοπήσεις λίγο πολύ ως μη μετρήσιμο μέγεθος, όλοι κάνουν ότι δεν τον γνωρίζουν και πάνω κάτω, αυτοί που τον εγκωμίαζαν και τον επαινούσαν, τον παρουσιάζουν σήμερα ως αποσυνάγωγο.

Ποιος ξεχνά όμως το σημαντικότερο; Ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Πρωθυπουργία επειδή τον στήριξε ο Καμμένος. Διάλεξαν φυσικά ο ένας τον άλλον και αυτό δεν πρέπει να το λησμονούμε.

Τέτοιες σχέσεις δεν τελειώνουν έτσι εύκολα. Υπάρχουν στιγμές που δίνονται δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες.

Και ποιος ξέρει, μπορεί να συμβούν απίθανα πράγματα. Π.χ. να μην περάσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια. ‘Ή να περάσει και να έχουμε κάτι πιο απίθανο. Να ψηφίσει ας πούμε ο Καμμένος την συμφωνία των Πρεσπών.

Γιατί να μην το κάνει;

Ειδικώς αν ως αντάλλαγμα ελάμβανε μία περίοπτη θέση σε κάποιο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Σενάρια πολιτικής φαντασίας; Μπορεί. Αλλά προφανώς δεν ξεχνούμε και τι έλεγε ο υπουργός Αμυνας για τα μνημόνια και τόσα άλλα προτού τα ψηφίσει…