Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας στη WSJ: Η κυβέρνηση δεν θα πέσει ακόμα και αν αποχωρήσει ο Καμμένος

Τσίπρας στη WSJ: Η κυβέρνηση δεν θα πέσει ακόμα και αν αποχωρήσει ο Καμμένος

Πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει ακόμα κι αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους λόγω του Μακεδονικού εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διαμηνύοντας παράλληλα αποφασισμένος να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον η ΠΓΔΜ τηρήσει τα συμφωνηθέντα

Πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει ακόμα κι αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους λόγω του Μακεδονικού εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,  διαμηνύοντας παράλληλα αποφασισμένος να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον η ΠΓΔΜ τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

«Νομίζω πως η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω εάν θα επιβιώσει ο συνασπισμός. Όμως αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο εταίρος μου», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Wall Street Journal», πετώντας το μπαλάκι στον Πάνο Καμμένο, προσθέτοντας πως επιδίωξή του είναι να ολοκληρώσει την τετραετία.

«Στόχος μου είναι να πάω έως το τέλος», είπε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Αυτό συνιστά σινιάλο σταθερότητας», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τη συμφωνία με τη γειτονική χώρα, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η συμφωνία θα έλθει την ελληνική Βουλή τον Μάρτιο, ενώ ερωτηθείς αν σκοπεύει να αναβάλει την απόφαση για το Σκοπιανό, ώστε να έρθει στη Βουλή μετά τις εκλογές, υπογράμμισε πως «δεν παίζει παιχνίδια» με το ονοματολογικό.

«Η συμφωνία θα κυρωθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας» στην ΠΓΔΜ, ολοκλήρωσε.

Συμμαχία με την Δύση στα Βαλκάνια

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος της WSJ, «ο κ. Τσίπρας, ο 44χρονος ηγέτης ενός ελληνικού αριστερού κόμματος, που ήταν κάποτε αντίθετος με την αμερικανική εξουσία και το ΝΑΤΟ, οδήγησε σε μια ανεπιτυχή εξέγερση ενάντια στις αυστηρές οικονομικές πολιτικές της ΕΕ το 2015, όταν η Ελλάδα λίγο έλειψε να βγει από το ευρώ». Και συνεχίζει: «Τώρα ο κ. Τσίπρας, που θεωρείται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως ένας όλο και πιο μετριοπαθής παίκτης, λέει ότι θέλει η Ελλάδα να στηρίξει τις προσπάθειες της Δύσης στα Βαλκάνια».

«Εάν θέλουμε να προστατεύσουμε το εθνικό συμφέρον, να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της χώρας και να την κάνουμε μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος […] αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να σχηματίσουμε συμμαχίες. Και ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ» λέει ο έλληνας πρωθυπουργός και συνεχίζει: «Η συνεργασία μας και οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι καλύτερες από ποτέ. Ίσως αυτό να είναι περίεργο, αλλά είναι αλήθεια».

Η αμερικανική εφημερίδα προσθέτει πως η προσέγγιση Ελλάδας – ΗΠΑ αντανακλάται επίσης στις συνομιλίες για την επέκταση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα, ένα θέμα που αποτελούσε παραδοσιακά «ταμπού» για την ελληνική Αριστερά.

Αναφερόμενος στο «πάγωμα» των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία μετά την απόφαση της Αθήνας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία ότι προσπαθούσαν να υπονομεύσουν την επίλυση του ονοματολογικού των Σκοπίων, ο κ. Τσίπρας απαντά ότι επρόκειτο περί μέτρου για την «προστασία των εθνικών συμφερόντων», συμπληρώνοντας πως επρόκειτο για «πολύ καθαρό μήνυμα».

«Θα διατηρηθούν οι συντάξεις»

Τέλος, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικά, ο κ. Τσίπρας τόνισε εκ νέου τη βούλησή του να μην προβεί σε περικοπή συντάξεων στις αρχές του επόμενου έτους, επαναλαμβάνοντας ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς είναι ένα αχρείαστο μέτρο, που θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υποσχέθηκε, δε,  ότι θα διατηρήσει τις συντάξεις και πως θα πείσει τους πιστωτές, ωστόσο εξήγησε πως η απόφαση «δεν θα είναι μονομερής, θα είναι λογική».

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024