Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τσίπρας ζητούσε επενδύσεις αλλά τον ρωτούσαν πότε θα γίνουν εκλογές

Ο Τσίπρας ζητούσε επενδύσεις αλλά τον ρωτούσαν πότε θα γίνουν εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να εξασφαλίσει επενδύσεις στις ΗΠΑ. Κυρίως, όμως, χρειάστηκε να απαντήσει για τις πολιτικές εξελίξεις.

Παλαιότερα, οι έλληνες πρωθυπουργοί πήγαιναν στις ΗΠΑ με σκοπό να εξασφαλίσουν θετικές εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Ως προς τις επενδύσεις, ήδη από τη δεκαετία του 1960 οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν στραφεί προς την ΕΕ.

Όμως, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, παρότι υποτίθεται αριστερή, έχει έναν ιδιότυπο φιλοαμερικανισμό. Αυτός δεν αποτυπώνεται μόνο στις γεωπολιτικές της επιλογές, αλλά και στην οικονομική πολιτική.

Αρχικά, ο ΣΥΡΙΖΑ έπαθε έναν ιδιότυπο έρωτα με τις ΗΠΑ στα χρόνια μετά το 2012 όταν θεώρησαν ότι για τις πολιτικές λιτότητας κυρίως ευθύνονται οι Ευρωπαίοι ενώ το ΔΝΤ θα μπορούσε να έδειχνε μεγαλύτερη κατανόηση για το θέμα του χρέους.

Τότε, στον ΣΥΡΙΖΑ πίστεψαν ότι το κλειδί ήταν η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος και αυτό εξηγεί τη σχέση με το Levy Institute όπου ήταν ο Δ. Παπαδημητρίου και η Ρ. Αντωνοπούλου.

Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που επιλέχτηκε ο Γιάννης Βαρουφάκης για θέση του υπουργού Οικονομικών, θεωρώντας ότι θα μπορούσαν να μέσω αυτού να αποκτήσουν πρόσβαση στις ΗΠΑ.

Βέβαια, αυτός ο σχεδιασμός δεν ευοδώθηκε και δεν μπόρεσε ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει με τις αντιθέσεις ανάμεσα σε ΔΝΤ και ΕΕ.

Με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ το 2017 ο τόνος μετατοπίστηκε προς τις επενδύσεις που έρχονται από την Αμερική.

Η αλλαγή αυτή τόνου δεν ήταν τυχαία. Αφενός, χρειαζόταν με κάποιο τρόπο η κυβέρνηση να δείξει ότι δεν πήγε στις ΗΠΑ μόνο για να εξασφαλίσει ο Τραμπ, για λογαριασμό του λόμπι της αμυντικής βιομηχανίας, την παραγγελία της αναβάθμισης των F-16.

Αφετέρου, οι «επενδύσεις» γίνονταν βασικός κόμβος στην επικοινωνιακή εκστρατεία της κυβέρνησης για να δείξει ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και «έρχονται επενδύσεις».

Όντως το 2017 η κυβέρνηση έκανε μια προσπάθεια να προσελκύσει επενδύσεις. Έγιναν μάλιστα και ειδικές συναντήσεις με υποψήφιους επενδυτές στους οποίους εξέθεσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Μάλιστα είχε καταφέρει να ακούσει και μια καλή κουβέντα από τον αμερικανό πρόεδρο που είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα «ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».

Ωστόσο, στην πραγματικότητα το αμερικανικό ενδιαφέρον, τουλάχιστον σε επίπεδο αμερικανικής κυβέρνησης περιοριζόταν κυρίως στις αμυντικές προμήθειες και στη μετατροπή της Αλέξανδρούπολης σε κέντρο μεταφόρτωσης σχιστολιθικού αερίου. Όπως είναι γνωστό οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πάρα πολύ να μπορούν να εξάγουν σχιστολιθικό αέριο και να αποκτήσουν και πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Βέβαια, στην επίσκεψη στις ΗΠΑ το 2017 ο Αλέξης Τσίπρας πανηγύρισε και μια άλλη επένδυση που αποδείχτηκε φιάσκο. Η Εθνική Ασφαλιστική είχε πωληθεί από τον Ιούνιο και ο Αλέξης Τσίπρας είχε παρευρεθεί σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του στο Σικάγο ο Τζον Κάλαμος επικεφαλής του επενδυτικού σχήματος.

Λίγους μήνες θα αποδεικνυόταν ότι το επενδυτικό σχήμα δεν είχε την αναγκαία ρευστότητα και η πώληση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Από εκεί και πέρα, η τότε επίσκεψη δεν συνοδεύτηκε από κάποια αμερικανική επενδυτική έκρηξη. Οι άμεσες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένουν στοχευμένες σε συγκεκριμένα πεδία: real estate, τουρισμός, τσιγάρα και η επένδυση της Αλεξανδρούπολης.

Ως προς την τωρινή επίσκεψη Τσίπρα, οι ανακοινώσεις και οι «διαρροές» μιλούν διαρκώς για μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και υπογραμμίσουν τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ότι στην Ελλάδα υπάρχει σταθερότητα και ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα.

Όμως, πολλές συγκεκριμένες πληροφορίες για επενδύσεις δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. πέραν γενικών αναφορών. Κοινώς φαίνεται ότι στις κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις, πιο πολύ μιλούσε η κυβέρνηση και άκουγαν οι επενδυτές, παρά το αντίθετο.

Αντίθετα, υπάρχουν αρκετές πληροφορίες ότι το βασικό ερώτημα των αμερικανών επενδυτών ήταν το πότε θα γίνουν εκλογές, ποιος θα τις κερδίσει, ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση και ποια πολιτική θα ακολουθήσει.

Άλλωστε, οι επενδυτές ενδιαφέρονται για το τι θα γίνει μακροπρόθεσμα και όχι για το πώς θα κάνει προεκλογική εκστρατεία η κυβέρνηση Τσίπρα.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024