Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θέρμο, το «Κρυφό Σχολειό» του Κοσμά του Αιτωλού

Θέρμο, το «Κρυφό Σχολειό» του Κοσμά του Αιτωλού

Ο Μέγας Δένδρος Θέρμου, στην Αιτωλοακαρνανία, είναι ο τόπος όπου γεννήθηκαν ο ξακουστός δάσκαλος του Γένους Kοσμάς ο Aιτωλός, ο γνωστός για τις προφητείες του Πατροκοσμάς, και ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός

Γραφική κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, ανατολικά της λίμνης Τριχωνίδας, το Θέρμο διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα του. Τα πετρόχτιστα σπίτια, η πλακόστρωτη πλατεία, τα τρεχούμενα νερά και τα πλατάνια, ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος και οι απαράμιλλες φυσικές ομορφιές της ευρύτερης περιοχής προσελκύουν πολλούς ταξιδιώτες όλες τις εποχές του χρόνου.

Ο αρχαίος Θέρμος υπήρξε σπουδαίο πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο των Aιτωλών. Η πόλη, όπως φανερώνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς Χρόνους. Το ιερό του Θέρμου καταστράφηκε από το μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο Ε’ το 218 και το 206 π.Χ. Στο βορειονατολικό τμήμα του ιερού ήταν χτισμένος ο ναός του Θερμίου Απόλλωνα, στον οποίο διακρίνονται δύο κύριες αρχιτεκτονικές φάσεις (αρχαϊκή και 3ου αιώνα π.Χ.).

Στην ευρύτερη περιοχή του Θέρμου βρίσκονται τα χωριά Αγία Σοφία και Μέγας Δένδρος, καθώς και ο οικισμός Μάνδρα.

Την Αγία Σοφία στολίζουν εντυπωσιακές πηγές, πλατάνια, νερόμυλοι και ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Νικολάου – Ταξιάρχη, που οικοδομήθηκε στη θέση ναού της Άρτεμης (στην κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε αρχαίο οικοδομικό υλικό).

Ο Μέγας Δένδρος είναι ο τόπος όπου γεννήθηκαν ο ξακουστός δάσκαλος του Γένους Kοσμάς ο Aιτωλός (1714-1779), ο γνωστός για τις προφητείες του Πατροκοσμάς, και ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός, λόγιος μοναχός και συγγραφέας του 17ου αιώνα. Σημαντικό ιερό προσκύνημα του χωριού είναι η μονή του Αγίου Κοσμά.

Τέλος, σε απόσταση 1,5 χλμ ΒΔ από τη Μάνδρα, στην κρύπτη της μονής της Αγίας Παρασκευής, οι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν το «Κρυφό Σχολειό», μια μοναδική αναπαράσταση (με κέρινα ομοιώματα) του κρυφού σχολειού όπου, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, έμαθε τα πρώτα του γράμματα ο Κοσμάς ο Αιτωλός.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024