Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Παρθενόπη Μπουζούρη στο ρόλο της Έντα Γκάμπλερ

Η Παρθενόπη Μπουζούρη στο ρόλο της Έντα Γκάμπλερ

Η σπουδαία ηθοποιός μιλάει για την εμβληματική ηρωίδα του Ίψεν

Ανήκει με βεβαιότητα στις πιο ικανές ηθοποιούς της γενιάς της. Στα πολλά χρόνια που μετράει στο σανίδι η Παρθενόπη Μπουζούρη έχει κληθεί να ερμηνεύσει πολλούς και διαφορετικούς ρόλους της κλασικής και της σύγχρονης δραματουργίας. Οι ερμηνείες της είναι πάντα καθηλωτικές, αποτέλεσμα επίμονης και σκληρής δουλειάς στις πρόβες.

Φέτος τον χειμώνα επιστρέφει σε μία εμβληματική ηρωίδα, που φώτισε με μοναδικό τρόπο τον περασμένο χειμώνα. Η «Έντα Γκάμπλερ», το αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν, μέσα από την καίρια σκηνοθετική ματιά της Άντζελας Μπρούσκου, παρουσιάζεται για δεύτερη σεζόν, από τις 11 Οκτωβρίου και για έναν μόνο μήνα, στο ξενοδοχείο Μπάγκειον της πλατείας Ομονοίας – ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ, που μετράει σχεδόν 130 χρόνια ιστορίας.

Η παράσταση παρουσιάζεται τη φετινή σεζόν με ανανεωμένη διανομή. Τους ήρωες του έργου ερμηνεύουν η Παρθενόπη Μπουζούρη, ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο Θάνος Παπακωνσταντίνου, ο Νικόλας Παπαγιάννης, η Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, η Ειρήνη Αϊβαλιώτου και η ίδια η σκηνοθέτις Άντζελα Μπρούσκου, που επίσης επιμελείται την εικαστική εικόνα της παράστασης.

Η Παρθενόπη Μπουζούρη μίλησε στο in.gr για τη «συνάντησή» της με την Έντα Γκάμπλερ, τη συνεργασία της με την Άντζελα Μπρούσκου και την ιδιαιτερότητα του χώρου, στον οποίο πραγματοποιείται η παράσταση.

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζετε και θαυμάζετε στην Έντα Γκάμπλερ σαν ηρωίδα;

Η Έντα Γκάμπλερ είναι μια σχεδόν αρνητική ηρωίδα. Δεν έχει κάτι επικό ή διδακτικό με αυτήν την έννοια. Ξεχωρίζω την ευφυΐα της και την τόλμη της να μην ζήσει μια ζωή που δεν σύμφωνη με τις επιθυμίες της. Είναι απόλυτη με έναν μυθικό σχεδόν τρόπο.

Η εμφάνισή σας στην παράσταση ως Έντα είναι εξαιρετικά σύγχρονη. Η Έντα θα μπορούσε να είναι μία γυναίκα της εποχής μας;

Η Έντα Γκάμπλερ είναι σύγχρονη ηρωίδα. Μια γυναίκα που δεν θέλει τον γάμο και τα παιδιά, που το πνεύμα της φλέγεται για περιπέτεια, που ονειρεύεται την ζωή, την ελευθερία και τα προνομία των ανδρών. Που πιθανά η ερωτική της ταυτότητα να είναι προς διερεύνηση! Αυτά τα θέματα μπήκαν στη ατζέντα του δημόσιου διαλόγου μετά το φεμινιστικό κίνημα των αρχών του 20ου αιώνα.

Με ποια φράση της Έντα θα λέγατε ότι ταυτίζεστε ή τελοσπάντων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για εσάς;

Με ομορφιά.. Ό,τι γίνει να γίνει με ομορφιά… Έστω για μια και μοναδική φορά.

Πόσο φωτίστηκε η ηρωίδα μέσα σας από τη σκηνοθετική προσέγγιση της Άντζελας Μπρούσκου;

Η Μπρούσκου φώτισε τα πιο «ανθρώπινα» κομμάτια της ηρωίδας, τα πιο ευάλωτα. Φώτισε τον κόσμο του συγγραφέα και έκανε αντιληπτό το χιούμορ του. Μας έδωσε τα εργαλεία να μπούμε σε βαθύτερα στρώματα των ηρώων και της ψυχοσύνθεσης τους. Κι όλα αυτά με μεγάλη ευαισθησία και φροντίδα.

Ο χώρος του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου Μπάγκειον, στον οποίο διαδραματίζεται η παράσταση, επηρεάζει καθόλου την ερμηνεία σας;

Το Μπάγκειον χτίστηκε το 1890, την ιδία χρόνια που γράφτηκε η Έντα Γκάμπλερ. Είναι λοιπόν ο φυσικός της χώρος. Η ατμόσφαιρα του ακόμα και η παρακμή του είναι ένα τοπίο που ταιριάζει απόλυτα στο έργο. Με αυτή την έννοια ερμηνευτικά μας τοποθέτησε ο ίδιος ο χώρος στον χρόνο. Κατά τα αλλά ένας μη θεατρικός χώρος δεν προσφέρει ανέσεις. Είναι δύσκολος και σκληρός και παγωμένος και συχνά αδυσώπητος μέσα στην απολυτή ομορφιά του. Όπως ακριβώς η Εντα!

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024