Σε μια απροσδόκητη ανατροπή, ο Φόλκερ Κάουντερ απέτυχε να επανεκλεγεί επικεφαλής της κοινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), δημιουργώντας νέο -εσωκομματικό αυτή τη φορά- πονοκέφαλο για την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο αντίπαλός του, ο Ραλφ Μπρίνκχαους, σύμφωνα με πληροφορίες από την κλειστή συνεδρίαση της ΚΟ, κέρδισε την αναμέτρηση με 125 ψήφους έναντι 112 του εκλεκτού της ηγεσίας της Ένωσης, ενώ καταγράφηκαν και δύο αποχές.

Ήδη τα γερμανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «έκπληξη» (FAZ), για «σεισμό» στην Χριστιανική Ένωση (Focus), ακόμη και για «χαστούκι» στην Άνγκελα Μέρκελ και στον Χορστ Ζεεχόφερ, οι οποίοι φαίνεται ότι πλήρωσαν την πρόσφατη ενδοκυβερνητική κρίση στην υπόθεση του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Χανς-Γκέοργκ Μάασεν.

Οι δύο αρχηγοί πριν από την ψηφοφορία είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Κάουντερ.

Μέρκελ: Στη Δημοκρατία υπάρχουν και ήττες

Στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η κ. Μέρκελ τόνισε πως «είναι η ώρα της δημοκρατίας και στην δημοκρατία υπάρχουν και ήττες».

Η καγκελάριος ευχαρίστησε τον κ. Κάουντερ για «δεκατρία χρόνια εξαιρετικής συνεργασίας», παραδέχθηκε ότι τον στήριξε στην εσωκομματική αναμέτρηση ακριβώς λόγω αυτής της καλής συνεργασίας και πρόσθεσε ότι συνεχάρη ήδη τον νικητή, τον Ραλφ Μπρίνκχαους, ο οποίος επικράτησε με 125 ψήφους έναντι 112 του κ. Κάουντερ και του δήλωσε την πρόθεσή της για «καλή συνεργασία».

Το σημαντικό, πρόσθεσε η κ. Μέρκελ, είναι να συνεχίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα να εργάζεται με επιτυχία.

Από την πλευρά των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο Χορστ Ζεεχόφερ έκανε λόγο για μια δημοκρατική διαδικασία, το αποτέλεσμα της οποίας πρέπει να γίνει σεβαστό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και ο κ. Μπρίνκχαους θα κάνει εξίσου καλή δουλειά με τον προκάτοχό του και θα συνεργαστεί καλά με την CSU.

«Η αρχή του τέλους για την καγκελάριο Μέρκελ»

Για την «αρχή του τέλους» της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και του κυβερνητικού συνασπισμού, κάνουν λόγο πολιτικοί αντίπαλοι της καγκελαρίου και σχολιαστές του γερμανικού Τύπου, μετά την αποτυχία του Φόλκερ Κάουντερ να επανεκλεγεί επικεφαλής της κοινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Αριστερά καλούν την καγκελάριο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ η στήριξη έρχεται από τον πρώην αντικαγκελάριό της, τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ως μήνυμα «κατά της επ’ αόριστον συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού» ερμηνεύει ο αρχηγός του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, την νίκη του «αουτσάιντερ» Ραλφ Μπρίνκχαους επί του εκλεκτού της ηγεσίας της Χριστιανικής Ένωσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Η εκλογή του δείχνει την διάθεση ανανέωσης στο εσωτερικό της ΚΟ» δήλωσε ο κ. Λίντνερ και συμβούλευσε την Μέρκελ να ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς η σημερινή ήττα, όπως είπε, αποτελεί και «σημάδι διάβρωσης της κυριαρχίας» της.

Για κυβέρνηση «η οποία βυθίζεται στο χάος» έκανε λόγο ο συμπρόεδρος της Αριστεράς, Μπερντ Ρίξινγκερ, και τόνισε ότι η Μέρκελ «αποδυναμώθηκε τρομερά». Ερμήνευσε μάλιστα την εκλογή του κ. Μπρίνκχαους ως «ανταρσία» εναντίον της και κάλεσε την καγκελάριο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

«Ανταρσία εναντίον της καγκελαρίου» ήταν η σημερινή ψηφοφορία, σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη (SPD) αντιπρόεδρο της Βουλής, Τόμας Όπερμαν, ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ραλφ Στέγκνερ, έκανε λόγο για συνέπεια των τελευταίων εβδομάδων και μηνών.

Διαφορετική στάση τήρησε ο πρώην αρχηγός του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook υποστηρίζει ότι «δεν πρόκειται για το λυκόφως της καγκελαρίου», την οποία, όπως λέει, «χρειαζόμαστε ακόμη», καθώς οι καιροί διεθνώς είναι υπερβολικά επικίνδυνοι. Προειδοποιεί όλους να μην προκαλέσουν νέα κυβερνητική κρίση, διότι η Γερμανία «χρειάζεται μια λειτουργική κυβέρνηση, όχι μόνο για τους ανθρώπους στην χώρα, αλλά και επειδή εξαρτάται από μας και η σταθερότητα της Ευρώπης». Δηλώνει δε ότι η εκλογή του κ. Μπρίνκχάους ήταν μια δημοκρατική απόφαση, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά τα σχόλια του Τύπου, η εφημερίδα «Die Welt» κάνει λόγο για «σεισμό» στους κόλπους της Χριστιανικής Ένωσης, ενώ για «εντυπωσιακή απώλεια εμπιστοσύνης στο πρόσωπο της κυρίας Μέρκελ» μιλάει το περιοδικό «Der Spiegel».

«Η Μέρκελ δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά σαν να μην συνέβη τίποτα» γράφει η «Sueddeutsche Zeitung» και αναφέρει ότι τώρα η καγκελάριος θα πρέπει να σκεφτεί το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης.

«Η απροσδόκητη νίκη του Ραλφ Μπρίνκχαους δείχνει στην Άνγκελα Μέρκελ ότι έρχεται το τέλος» εκτιμά η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και σημειώνει ότι ούτε η ίδια αλλά ούτε ο κ. Κάουντερ είχαν αντιληφθεί πόσο μεγάλη ήταν η δυσαρέσκεια.

Γράψτε το σχόλιό σας