Πρόσω ολοταχώς για την έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών για τις υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων στα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας. Στις πρώτες θέσεις της λίστας των υπό αξιοποίηση λιμένων βρίσκονται τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης (για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξαν συζητήσεις και στο περιθώριο της πρόσφατης ΔΕΘ) και της Καβάλας, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς με γνώση του θέματος ο διαγωνισμός για την Αλεξανδρούπολη εκτιμάται ότι μπορεί να βγει στον «αέρα» στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου και για την Καβάλα στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Στην Αλεξανδρούπολη είχε βρεθεί ο πρεσβευτής των ΗΠΑ κ. Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος είχε πει ότι η παρουσία του επιβεβαιώνει το αμερικανικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Επίσης σε εκδήλωση τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη είχε επισημάνει με νόημα πως οι μελλοντικοί διαγωνισμοί για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας προσφέρουν «νέες ευκαιρίες» για βιομηχανική και αγροτική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ειδικά για την Αλεξανδρούπολη σημείωσε πως πρόκειται για σημείο «στρατηγικής» σημασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο λιμάνια είναι τα πρώτα που μπορούν να προσελκύσουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως λόγω της γεωστρατηγικής σημασίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αλεξανδρούπολη είναι «ελκυστική» για τους επενδυτές και ήδη προσελκύει αυξημένο ενδιαφέρον για την εμπορευματική δραστηριότητα και τις προοπτικές της, καθώς το λιμάνι συνδέεται με την Εγνατία οδό, δίνοντας εύκολη δίοδο στα εμπορεύματα Ανατολής και Δύσης. Ουσιαστικά θα μπορεί να γίνει μεταφορά εμπορευμάτων μέσω σιδηροδρόμου προς λιμάνια των ανατολικών βαλκανικών χωρών (Βουλγαρία, Ρουμανία) και τα εμπορικά πλοία θα παρακάμπτουν τον Βόσπορο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Γράψτε το σχόλιο σας