Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πηγές Κομισιόν: Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για τις συντάξεις

Πηγές Κομισιόν: Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για τις συντάξεις

Για το Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου μετατίθεται η απόφαση σχετικά με την εφαρμογή ή όχι του μέτρου για τη νέα περικοπή συντάξεων, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, που τονίζει ότι η εικόνα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι απαιτούνται και άλλα στοιχεία

Για το Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου μετατίθεται η απόφαση σχετικά με την εφαρμογή ή όχι του μέτρου για τη νέα περικοπή συντάξεων, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης, ο οποίος φροντίζει να επισημάνει ότι η εικόνα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι απαιτούνται και άλλα στοιχεία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η απόφαση για το ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων θα ληφθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας της εξέτασης του προσχεδίου του εθνικού προϋπολογισμού και πιθανότατα στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Χωρίς Ελλάδα η επίσημη ατζέντα του προσεχούς Eurogroup

Όπως επισήμανε ο κοινοτικός αξιωματούχος, ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες εν όψει του Eurogroup της 1ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συγκεκριμένης συνεδρίασης, ωστόσο, δεν αποκλείεται να συζητηθεί στο περιθώριο της συνάντησης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, οι θεσμοί ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών για την πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή στην Αθήνα και το επόμενο βήμα είναι η αποστολή των ελληνικών προτάσεων για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Να σημειωθεί πάντως ότι την ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup 1 Οκτωβρίου, κατατίθεται και το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή, οπότε αποκλείεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να μην κληθεί από τους συναδέλφους του στην ευρωζώνη να αποδείξει ότι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για επίτευξη υπερπλεονασμάτων και ύπαρξης ασφαλούς δημοσιονομικού χώρου για «παροχές» και διόρθωση αδικιών φέτος και το 2019, στηρίζονται και από τα νούμερα.

Η επόμενη σημαντική «κατάθεση» στοιχείων από ελληνικής πλευράς πρέπει να γίνει στις 15/10, όταν θα σταλεί στην Κομισιόν το προσχέδιο με τη «μορφή» του αιτήματος ένταξης στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Πρέπει να υπάρξει πλήρης εικόνα πριν την απόφαση για τις συντάξεις

Σχετικά με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, είπε πως «δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο» και ότι θα συζητηθεί όταν υπάρχει η «πλήρης εικόνα».

«Η απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο της εξέτασης των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών-μελών που θα κατατεθούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει η γνωμοδότηση της Επιτροπής και μετά θα συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup, πιθανότατα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς αυτή του Νοεμβρίου είναι πολύ νωρίς», εξήγησε ο αξιωματούχος.

Παρατείνεται η αγωνία των συνταξιούχων

Η δυστοκία των εταίρων να ληφθεί τελική απόφαση για την εφαρμογή ή όχι του μέτρου, εκτός από επίδειξη δύναμης και υπενθύμιση ότι το τέλος του μνημονίου δεν συνεπάγεται απόλυτη ελευθερία κινήσεων σε πολιτικό επίπεδο αρκεί να τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι -δηλαδή το βασικό κυβερνητικό αφήγημα- αποδεικνύει και το διχασμό απόψεων που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ των δανειστών εταίρων και στη μεταμνημονιακή εποχή.

Αμετακίνητο το ΔΝΤ στην σκληρή θέση του να εφαρμοστούν οι περικοπές, πιο διαλλακτική η Κομισιόν αντιμετωπίζει το θέμα μόνο από τη δημοσιονομική σκοπιά του.

Το πόρισμα της Κομισιόν για την πρώτη μετα-μνημονιακή αξιολόγηση σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας θα είναι έτοιμο το δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου.

Το μπρα ντε φερ Κομισιόν  – ΔΝΤ με «κριτή» τη Γερμανία συνεχίζεται και στο θέμα των συντάξεων, με τους έλληνες συνταξιούχους να αναμένουν τον νικητή.

Καθοριστικό ρόλο δε για το πότε θα ληφθεί η τελική απόφαση παίζει το γεγονός ότι η Μέρκελ έχει μέσα στον Οκτώβριο να αντιμετωπίσει εκλογικές μάχες, οπότε δεν θέλει συγκρούσεις και εστίες έντασης.

Υπενθυμίζεται ότι είναι προγραμματισμένες εκλογές όχι μόνο στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βαυαρίας (14 Oκτωβρίου), αλλά, αμέσως μετά, και στο Έσσεν (28 Οκτωβρίου). Οι κάλπες αυτές ενδεχομένως να κρίνουν και την τύχη της γερμανικής κυβέρνησης, σχολιάζουν ειδικοί. Το γεγονός αυτό εμποδίζει και οποιαδήποτε υπόνοια παραχώρησης του Βερολίνου έως τότε στο συνταξιοδοτικό, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο ελληνικό αίτημα αλλαγής όσων έχουν συμφωνηθεί. Και αυτό γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, ο εν λόγω συνασπισμός θα μπορούσε να υποστεί ακόμη μεγαλύτερες απώλειες στις επικείμενες κάλπες.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024