Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας και Τσακαλώτος «πέθαναν» τους συνταξιούχους για να σώσουν τις... συντάξεις

Τσίπρας και Τσακαλώτος «πέθαναν» τους συνταξιούχους για να σώσουν τις… συντάξεις

Τελικά δεν ήταν ατυχής η δήλωση του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ. Την επανέλαβε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι συνταξιούχοι θα... αποχωρήσουν με φυσικό τρόπο κι έτσι δεν χρειάζονται οι μειώσεις στις συντάξεις

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε στη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη για τους συνταξιούχους και πώς αυτοί θα… βγουν από τη μέση και το σύστημα δεν θα έχει πρόβλημα, όλοι πίστεψαν ότι πρόκειται για γκάφα. Για λεκτικό ατόπημα που έγινε εν τη ρύμη του λόγου κι όχι για κάποια κυνική ομολογία του σχεδίου που έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους.

Ηρθε, όμως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να πει ακριβώς τι ίδιο πράγμα στο Λονδίνο, κι έτσι να επιβεβαιώσει τον απόλυτο κυνισμό με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους απόμαχους της ζωής. Η λογική, την οποία προφανώς ξεδιπλώνουν με επιχειρήματα και στους δανειστές είναι απλή: θα πεθάνουν οι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών, επομένως… βγαίνουν τα νούμερα και δεν πρέπει να κοπούν οι συντάξεις.

Πρόκειται για μια άκρως προσβλητική θέση, που ξεπερνά τα εσκαμμένα και είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικό να θεωρεί τους συνταξιούχους μελλοθάνατους με την φυσική εξέλιξη που θα έχουν θα σώσουν το ασφαλιστικό σύστημα και δεν θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να κάνει τις περικοπές τις οποίες η ίδια ψήφισε.

Να θυμίσουμε τι είχε πει ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, μια δήλωση που προκάλεσε θύελλα στο διαδίκτυο (δείτε το βίντεο στο 3.10), αλλά και τι είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος στο Λονδίνο.

Είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση δημοσιογράφου του ΑΝΤ1 για το τι θα γίνει με τις συντάξεις:

«Αλλά το συγκεκριμένο μέτρο θα εξηγήσουμε στην Κομισιόν ότι είναι ένα μέτρο αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό. Διότι αφορά στην προσωπική διαφορά και αφορά κάποια συγκεκριμένη μερίδα συνταξιούχων, οι οποίοι σήμερα είναι πάνω από 70 ετών οι περισσότεροι. Άρα η όποια περικοπή δαπανών δεν θα είναι μια μόνιμη περικοπή. Θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου. Δεν θα έχει καμία επίπτωση στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

Η δήλωση Τσακαλώτου και η αντίδραση της ΝΔ

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η ΝΔ με αφορμή το θέμα των συντάξεων και τα όσα είπε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και στο Λονδίνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με απόσπασμα ομιλίας του υπουργού Οικονομικών στη Βρετανική πρωτεύουσα όπου και αναφέρει πως «δεν υπάρχει κομψός τρόπος για να το διατυπώσω, αλλά αυτοί οι άνθρωποι -οι παλαιοί συνταξιούχοι- θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο. Μέχρι το 2020, το 2030 ή το 2040 δεν θα βρίσκονται πια εδώ. Συνεπώς δεν θα υπάρχει κάποια επίπτωση στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος».

Με αφορμή αυτή τη δήλωση το Γραφείο Τύπου της ΝΔ επισημαίνει πως «τελικά δεν ειπώθηκε κατά λάθος. Την ευχή που έδωσε στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας να αποδημήσουν το γρηγορότερο οι 1,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που είναι άνω των 70 ετών, την επανέλαβε ως λύση για το ασφαλιστικό και ο υπουργός Οικονομικών. Έτσι, λοιπόν, δίνει η κυβέρνηση τη μάχη για να μην κοπούν οι συντάξεις. Αφού υπέγραψε μόνη της τις περικοπές, τώρα επιδιώκει την ακύρωσή τους προσπαθώντας να πείσει τους θεσμούς ότι αφορούν μελλοθάνατους. Και δεν ντρέπονται».

H απάντηση Τσακαλώτου

«Ο κατήφορος της ΝΔ δεν έχει σταματημό», αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Και συνεχίζει: «Το θέμα που απασχολεί όλη την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους είναι αν  θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων το 2019.

Κυρίαρχο επιχείρημα της κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή του μέτρου είναι ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό κι όχι διαρθρωτικό- πράγμα για το οποίο δεν έχει τοποθετηθεί η ΝΔ.

Χθες εξήγησα γιατί είναι δημοσιονομικό μέτρο και ότι αφορά μόνο μια μικρή μερίδα των συνταξιούχων κι όχι όλους όπως επανειλημμένα έχει ισχυριστεί η ΝΔ και οι εφημερίδες της.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εξηγεί με επιχειρήματα τις θέσεις και τις επιδιώξεις της για το καλό της κοινωνίας και των συνταξιούχων.

Η ΝΔ ας συνεχίσει το δικό της κατήφορο όπου ο σκοπός πάντα αγιάζει τα μέσα. Σήμερα έφτασε στον ακραίο τσαρλατανισμό -γιατί τι άλλο εκτός από τσαρλατανισμό είναι να ισχυρίζεται κανείς ότι ένας υπουργός εύχεται να πεθάνουν άνθρωποι. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ΝΔ έχει φτάσει στον πάτο».

Οι αντιδράσεις στο Τwitter για τη δήλωση του πρωθυπουργού:

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024