Κάθε μήνα, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο, έφτανα στα ελληνικά νησιά 850 παιδιά σημειώνοντας αύξηση κατά 32% σε σχέση με την ίδια περυσινή περίοδο

Το καμπανάκι κινδύνου κρούει ο ΟΗΕ για τα παιδιά προσφύγων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά και τις επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες κάτω υπό τις οποίες ζούνε στους υπερπλήρεις καταυλισμούς.

Όπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ΟΗΕ, περισσότερα από 7.000 παιδιά έχουν κάνει αυτό το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ελλάδα.

Η UNICEF, η υπηρεσία δηλαδή του ΟΗΕ για τα παιδιά, τονίζει πως οι ανήλικοι θα πρέπει να μεταφερθούν αμέσως σε ασφαλέστερες εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική χώρα.

Κάθε μήνα, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο, έφταναν στα ελληνικά νησιά 850 παιδιά σημειώνοντας αύξηση κατά 32% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2017, σύμφωνα με την υπηρεσία. Αν και δεν αναφέρει συγκεκριμένη χώρα προέλευσης, η UNICEF σημειώνει ότι τα παιδιά αυτά προέρχονται από χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις.

Ο αντιπρόσωπος της UNICEF Λούτσο Μελάντρι, ο οποίος επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τη Λέσβο και τη Σάμο, προέβλεψε πως οι αφίξεις θα αυξηθούν τους ερχόμενους μήνες και προειδοποίησε πως οι υπηρεσίες μπορεί να καταρρεύσουν.

Σύμφωνα με την UNICEF, στα ελληνικά νησιά υπάρχουν περίπου 20.500 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η βία, η ενδοοικογενειακή κακοποίηση, οι διαμαρτυρίες και οι ταραχές αποτελούν την καθημερινότητα, ανέφερε.

«Η πλειονότητα των παιδιών και των νέων ανθρώπων που συνάντησα είχαν να αντιμετωπίσουν το ψυχικό τραύμα του πολέμου και στη συνέχεια εξαναγκάσθηκαν να διαφύγουν από τα σπίτια τους. Τώρα ζουν σε άθλιες συνθήκες και το τέλος δεν είναι ορατό», δήλωσε ο Μελάντρι.

Η UNICEF κάλεσε τις άλλες χώρες της ΕΕ να αυξήσουν τις προσφορές τους για την επανεγκατάσταση προσφύγων και να επιταχύουν τις επανενώσεις οικογενειών.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr