Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πυροδοτούν» καρκίνο τα τρόφιμα χαμηλής διατροφικής ποιότητας

«Πυροδοτούν» καρκίνο τα τρόφιμα χαμηλής διατροφικής ποιότητας

Το να μπορεί να κάνει ο καταναλωτής υγιεινές διατροφικές επιλογές είναι μια μεγάλη πρόκληση στην προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων

Η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλή διατροφική ποιότητα, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS Medicine.

Η έρευνα έγινε από το γαλλικό ινστιτούτο INSERM σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο πλαίσιο της προσπάθειας της βρετανικής Αρχής Τροφίμων να βελτιώσει τις υγιεινές διατροφικές επιλογές των πολιτών.

Το να μπορεί να κάνει ο καταναλωτής υγιεινές διατροφικές επιλογές είναι μια μεγάλη πρόκληση στην προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Οι ευρωπαϊκές αρχές εξετάζουν την εφαρμογή ενός νέου συστήματος σηματοδότησης των τροφών που να αντικατοπτρίζει την διατροφική ποιότητα όλων των τροφίμων, με ένα χρωματικό σκορ, όπως γίνεται ήδη στη Γαλλία και το Βέλγιο.

Στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για τη διατροφή 471.495 ενηλίκων που είχαν λάβει μέρος στην έρευνα EPIC (1992-2014). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν και 49.749 κρούσματα καρκίνου (12.063 μαστού, 6.745 προστάτη και 5.806 παχέος εντέρου).

Τα απόλυτα ποσοστά καρκίνου στα άτομα με υψηλή και χαμηλή διατροφική ποιότητα ήταν 81,4 και 69,5 περιστατικά ανά 100.000 άτομα-έτη, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, η χαμηλότερη διατροφική ποιότητα σχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου γενικά, αλλά και παχέος εντέρου-ορθού, ανώτερου πνευμονο-πεπτικού συστήματος και στομάχου, πνεύμονα στους άνδρες και ήπατος και μετεμμηνοπαυσιακού μαστού στις γυναίκες.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024