Μόνο το ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι έχει το επιτρεπόμενο ποσοστό ζάχαρης, όπως προκύπτει από ανάλυση γαλακτοκομικών προϊόντων που έγινε σε βρετανικά σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Λιντς και του Σάρρεϊ, ανέλυσαν τη σύσταση 921 γιαουρτιών που πωλούνται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ της χώρας και διαπίστωσαν ότι, όλα ακόμα και αυτά που προορίζονταν για παιδιά, είχαν περιεκτικότητα σε ζάχαρη, υψηλότερη από τη συνιστώμενη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open, «όλα τα είδη γιαουρτιών, με εξαίρεση το ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι, είχαν πάνω από πέντε γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 γραμ. Τα 5 γραμ. είναι το όριο για να χαρακτηρίζονται τα προϊόντα γιαουρτιού ως έχοντα ‘λίγη ζάχαρη’ και να κυκλοφορούν στη βρετανική αγορά».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ακόμα και τα λεγόμενα οργανικά γιαούρτια διαπιστώθηκε ότι είχαν υψηλή αναλογία ζάχαρης, σχεδόν 13,1 ανά 100 γραμμάρια.

«Ενώ υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι το γιαούρτι κάνει καλό στην υγεία, τα προϊόντα που κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ διαφέρουν σημαντικά στο διατροφικό τους περιεχόμενο. Αν και τα οργανικά θεωρούνται συνήθως πιο υγιεινά, μπορεί ουσιαστικά να είναι και αυτά πηγή πρόσθετων σακχάρων στην διατροφή μας», σημειώνει η Δρ Μπερναντετ Μουρ από τη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Λιντς.

Σύμφωνα με την Δρ Μουρ ενώ τα γιαούρτια περιέχουν τα δικά τους φυσικά σάκχαρα, τη λακτόζη, σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία δεν απαιτείται η αναφορά επί της ετικέτας η δήλωση των πρόσθετων σακχάρων.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας όμως συστήνει, τα παιδιά 4-6 ετών να μην λαμβάνουν περισσότερα από 19 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα. Και μόνο δύο από τα 101 παιδικά γιαούρτια που εξετάστηκαν στη μελέτη είχαν τελικά λίγη ζάχαρη, με την πλειοψηφία αυτών να έχει 10,8 ανά 100 γραμμάρια.

Το ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι πάντως διέφερε γενικά ως προς το διατροφικό περιεχόμενο του από τα άλλα προϊόντα της κατηγορίας. Είχε περισσότερη πρωτεΐνη, λίγους υδατάνθρακες και την ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης, κυρίως λόγω της λακτόζης.