Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χαν από Σκόπια: Δεν μου αρέσει το «ΠΓΔΜ» - Αυστηρό μήνυμα στην αντιπολίτευση

Χαν από Σκόπια: Δεν μου αρέσει το «ΠΓΔΜ» – Αυστηρό μήνυμα στην αντιπολίτευση

«Δεν είναι καιρός να παίξουμε πολιτικά παιχνίδια» ανέφερε ο ευρωπαίος Επίτροπος, διαμηνύοντας ότι τα σκοπιανά κόμματα πρέπει να απέχουν από τις «κομματικές ανάγκες και στόχους»

«Κάθε ψήφος έχει ιδιαίτερη σημασία» τόνισε από τα Σκόπια ο Επίτροπος της Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος χαιρέτισε τη συμφωνία των Πρεσπών «μετά από πολλές προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού υπό την αιγίδα των ΗΕ». Παράλληλα, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τον ηγέτη του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μικόφσκι.

Στο πλαίσιο της έμπρακτης υποστήριξης που δείχνει η διεθνής κοινότητα μέσω επισκέψεων στη γείτονα κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ και των ΗΠΑ προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενο «στραβοπάτημα» κατά το δημοψήφισμα, ο Γιοχάνες Χαν επισκέφθηκε τα Σκόπια και συνομίλησε με την ηγεσία της χώρας αλλά και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

«Δεν είναι καιρός να παίξουμε πολιτικά παιχνίδια» ανέφερε ο ευρωπαίος Επίτροπος, διαμηνύοντας ότι τα σκοπιανά κόμματα πρέπει να απέχουν από τις «κομματικές ανάγκες και στόχους».

Προέτρεψε δε, τον επικεφαλής του VMRO-DPMNE να μην χρησιμοποιήσει το δημοψήφισμα ως «πολιτικό γεγονός». «Το μήνυμά μου προς τον Μικόφσκι και τον πρωθυπουργό είναι ότι πρόκειται για δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας. Η όλη κατάσταση δεν πρέπει να μετατραπεί σε κάτι που είναι πολιτικό γεγονός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν μου αρέσει καθόλου η συντομογραφία ‘ΠΓΔΜ’»

«Η συμφωνία υποστηρίζεται σθεναρά από τη διεθνή κοινότητα, διότι εξασφαλίζει το μέλλον της χώρας και την ευρωατλαντική προοπτική. Εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς, πρέπει να αποφασίσετε αν θα αξιοποιήσετε αυτή την ευκαιρία. Η πόρτα της ΕΕ είναι ανοιχτή» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν του αρέσει η συντομογραφία «ΠΓΔΜ» (FYROM).

«Η απόφαση που θα λάβετε στις 30 Σεπτεμβρίου θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα ακόμη και για εκείνους που δεν έχουν γεννηθεί ακόμη. Δυστυχώς, εξακολουθώ να πρέπει να χρησιμοποιήσω τη συντομογραφία ‘ΠΓΔΜ’, αν και δεν μου αρέσει καθόλου. Εσείς, ο λαός, θα αποφασίσετε αν στο μέλλον θα σας απευθύνω ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» δήλωσε ο Χαν, σύμφωνα με το πρακτορείο MIA.

Ο αυστριακός επίτροπος έκανε αναφορά και στην «παρέλαση» αξιωματούχων στα Σκόπια, λέγοντας πως «αυτό αποδεικνύει πόσο εκτιμάται η συμφωνία μεταξύ της χώρας σας και της Ελλάδος».

«Επειδή έχουμε πολλές μακροχρόνιες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, είναι σπάνιο το γεγονός ότι μια από αυτές θα μπορούσε να λυθεί» είπε, χαρακτηρίζοντας την ολοκλήρωση της συμφωνίας ευπρόσδεκτη από τη διεθνή κοινότητα και στέλνοντας το μήνυμα στους Σκοπιανούς πως «η ΕΕ θα είναι πάντα στο πλευρό σας όποια κι αν είναι η απόφασή σας».

Διαβάστε επίσης:

Αναζητούνται «πρόθυμοι» για το Μακεδονικό – Εντονο παρασκήνιο για τον μαγικό αριθμό των 151

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024