Στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφεύγει η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, αντιδρώντας στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενεργοποίηση του άρθρου «7».

Ο ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, δεσμεύτηκε να προσφύγει στο δικαστήριο της ΕΕ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουδαπέστη, όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

«Δεν θα παραιτηθούμε του δικαιώματός μας να υπερασπιστούμε τα σύνορα, κανείς δεν μπορεί να μας να το πάρει αυτό, ούτε στο ελάχιστο» είπε ο ίδιος.

Παράλληλα, αποδοκίμασε το προτεινόμενο μέτρο της ΕΕ να αναπτύξει μια δύναμη 10.000 ανδρών για την φύλαξη των συνόρων του μπλοκ, υποστηρίζοντας ότι κάθε χώρα πρέπει να υπερασπίζει τη δική της επικράτεια.

Μάλιστα, ο επιτελάρχης του ούγγρου πρωθυπουργού, σύμφωνα με το MTI, δήλωσε ότι η ουγγρική κυβέρνηση θα προσφύγει κατά της απόφασης του ΕΚ.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ενέκριναν την ενεργοποίηση του σχετικού άρθρου για ενδεχόμενες παραβιάσεις θεμελιωδών ιδρυτικών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία, με 448 ψήφους.

Ωστόσο, η οριστική απόφαση για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 και την επιβολή κυρώσεων αναμένεται να ληφθεί από τα 28 κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.