Δύο ρώσοι που φέρονται να είναι κατάσκοποι συνελήφθησαν στην Ολλανδία, με την κατηγορία ότι παρακολουθούσαν το ελβετικό εργαστήριο του Σπιέζ, το οποίο ερευνά την υπόθεση της δηλητηρίασης του Σεργκέι Σπρίπαλ και της κόρης του Γιούλια.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται από την ελβετική έκδοση του Tages Anzeiger και την ολλανδική εφημερίδα NRC. Ωστόσο, τα δύο μέσα δεν διευκρινίζουν πότε ακριβώς έγινε η σύλληψη των δύο ανδρών, λένε όμως ότι στην επιχείρηση σύλληψής τους συμμετείχε και η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών, γεγονός που πιθανώς να αποδεικνύει ότι το περιστατικό έλαβε χώρα μετά τη δηλητηρίαση στο Σάλσμπερι της Αγγλίας. Μετά τη σύλληψη τους, οι δύο άνδρες εκδιώχθηκαν από την Ολλανδία.

Το ελβετικό εργαστήριο έχει αναλύσει δείγματα από τη δηλητηρίαση του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει ασχοληθεί και με ύποπτα χημικά όπλα από τον πόλεμο στη Συρία.

Εκπρόσωπος της ελβετικής υπηρεσίας πληροφοριών μιλώντας στο BBC επιβεβαίωσε την ύπαρξη των κατασκόπων, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο εργαστήριο του Σπιέζ, λίγο έξω από τη Βέρνη.

Από την έρευνα των δύο μέσων, προκύπτει ότι οι δύο άνδρες είχαν εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εισέλθουν στα υπολογιστικά συστήματα του εργαστηρίου.

Οι αποκαλύψεις δεν σταματούν εδώ, σύμφωνα με την έρευνα οι δύο άντρες έχουν εργαστεί τη ρωσική μυστική υπηρεσία.

Η Βρετανία έχει ανακοινώσει διαθέτει επαρκή στοιχεία για να απαγγείλει κατηγορίες για συνωμοσία για φόνο εις βάρος δύο ρώσων υπηκόων αναφορικά με την υπόθεση του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρης του Γιούλια τον Μάρτιο στην Αγγλία.

Πρόκειται για δύο ρώσους αξιωματικούς της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας με τα ψευδώνυμα Αλεξάντρ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ.

Σύμφωνα με το NRC οι δύο καταγγελλόμενοι κατάσκοποι που είχαν στο στόχαστρο τους το εργαστήριο δεν είναι η ίδιοι που κατηγορούνται από τη Βρετανία για τη για τη δηλητηρίαση των Σκρίπαλ.

Διαβάστε επίσης:

Γράψτε το σχόλιο σας