Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βαλσαρτάνη: Δεν προκύπτει μεσοπρόθεσμος κίνδυνος καρκίνου

Βαλσαρτάνη: Δεν προκύπτει μεσοπρόθεσμος κίνδυνος καρκίνου

Οι Δανοί ασθενείς που εκτέθηκαν σε NDMA σε αντιϋπερτασικά βαλσαρτάνης δεν φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου

Οι άνθρωποι που έχουν πάρει αντιϋπερτασικά φάρμακα βαλσαρτάνης, στα οποία ανιχνεύθηκε η καρκινογόνος ουσία Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA), δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν αξιοσημείωτα αυξημένο μεσοπρόθεσμο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, σύμφωνα με νεότερη μελέτη.

Το καλοκαίρι, τόσο ο Ευρωπαϊκός όσο και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, περιλαμβανομένου και του ελληνικού ΕΟΦ, προέβησαν σε απόσυρση αντιϋπερτασικών σκευασμάτων βαλσαρτάνης της εταιρείας Zhejiang Huahai Pharmaceuticals της Κίνας, μετά από ανίχνευση πρόσμιξης Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (N-nitrosodimethylamine, NDMA), η οποία ταξινομείται ως πιθανό ανθρώπινο καρκινογόνο βάσει των αποτελεσμάτων εργαστηριακών εξετάσεων.

Η NDMA έχει χαρακτηριστεί από το Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο ως πιθανό καρκινογόνο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Χρησιμοποιείται κυρίως στην έρευνα και μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η κατάποση και η εισπνοή της NDMA μπορεί να συσχετιστεί με τη δημιουργία όγκων στο ήπαρ, τους νεφρούς και τους πνεύμονες. Η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε αυτή την ουσία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ, ενώ μακροπρόθεσμη έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του ήπατος και μείωση των αιμοπεταλίων.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες 13 Σεπτεμβρίου στο επιστημονικό έντυπο The BMJ και έγινε από ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, έδειξε ότι οι Δανοί ασθενείς που εκτέθηκαν σε NDMA σε αντιϋπερτασικά βαλσαρτάνης δεν φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου.

«Δεν εντοπίσαμε στοιχεία που να δείχνουν αύξηση του μεσοπρόθεσμου κινδύνου καρκίνου από την έκθεση σε επιμολυσμένα με NDMA σκευάσματα βαλσαρτάνης στους ενήλικες λήπτες των φαρμάκων αυτών στη Δανία», εξηγεί ο Δρ Κασπερ Κριστενσεν, διδακτορικός φοιτητής στο δανέζικο πανεπιστήμιο.

Σπεύδει ωστόσο να συμπληρώσει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ειπωθεί με βεβαιότητα αν τα άτομα που έχουν εκτεθεί στην NDMA μέσω της βαλσαρτάνης αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρκίνου ή όχι.

Επίσης, από τη μελέτη προέκυψαν στοιχεία ότι η βαλσαρτάνη μπορεί να επηρεάσει τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο και τη μήτρα, αν και τα αποτελέσματα δεν θεωρήθηκαν στατιστικά σημαντικά.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα έγινε σε δείγμα 5.150 Δανών ασθενών χωρίς ιστορικό καρκίνου που είχαν πάρει βαλσαρτάνη μεταξύ Ιανουαρίου 2012 και Ιουνίου 2018, οπότε και έγινε η ανάκληση των σκευασμάτων λόγω ανίχνευσης πρόσμιξης NDMA.

Οι ερευνητές ανέλυσαν αρχεία συνταγογράφησης και έτσι χώρισαν τους ασθενείς σε δύο ομάδες, αυτούς που δεν είχαν εκτεθεί ποτέ στην NDMA και αυτούς που πιθανών είχαν πάρει βαλσαρτάνη με NDMA.

Εν τέλει, μετά από 4,6 χρόνια ιατρικής παρακολούθηση διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που είχαν πάρει βαλσαρτάνη με NDMA δεν είχαν συνολικά αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και δεν υπήρχαν στοιχεία ότι ο κίνδυνος αυξανόταν μαζί με τη ληφθείσα ποσότητα.

«Αν και τα αποτελέσματα μας είναι γενικώς καθησυχαστικά, δεν μπορούν να αποκλείσουμε μια μετρίως αυξημένη πιθανότητα καρκίνου και δεν έχουμε πληροφορίες για τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο. Άρα είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι η NDMA δεν ενέχει κάποιον σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των ασθενών», καταλήγει ο Δρ Κριστενσεν.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024