Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παραλία Ναυάγιο : Σοκάρουν οι μαρτυρίες τραυματιών

Παραλία Ναυάγιο : Σοκάρουν οι μαρτυρίες τραυματιών

Παραλία Ναυάγιο : Βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τουρίστες να τρέχουν πανικόβλητοι, γυναίκες να ψάχνουν τα παιδιά τους και βάρκες να πετάνε κυριολεκτικά στον αέρα

Στην παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου επικράτησε πανικός μετά από την κατολίσθηση που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης.

Βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τουρίστες να τρέχουν πανικόβλητοι, γυναίκες να ψάχνουν τα παιδιά τους και βάρκες να πετάνε κυριολεκτικά στον αέρα.

Δύο από τους επτά τραυματίες μίλησαν στο imerazante.gr για τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν τα δευτερόλεπτα που ακολούθησαν την κατολίσθηση. Οι τραυματισμοί τους ήταν ευτυχώς ελαφροί και έτσι πήραν εξιτήριο το απόγευμα της Πέμπτης.

«Φτάσαμε γύρω στις 10.30πμ στην παραλία, κολυμπήσαμε και μετά από 15′ επιστρέψαμε στη βάρκα μας και ξαφνικά είδαμε τα βράχια να πέφτουν ενώ είμαστε σε μια απόσταση περίπου στα 20 μέτρα. Πριν το συνειδητοποιήσουμε έπεσε και δεύτερο τμήμα βράχων και το κύμα που δημιουργήθηκε μας αναποδογύρισε τη βάρκα. Πέσαμε στο νερό, ενω δίπλα μας είδαμε άλλη μια βάρκα που ήταν κυριολεκτικά στον αέρα να σκάει πάνω στη δικιά μας. Σε αυτή ήταν η οικογένεια των 4 Τσέχων με τη γυναίκα να είναι αιμόφυρτη και να ζητούν βοήθεια. Τους πήραμε μαζί μας στο πόρτο Βρόμη και από εκεί πήγαμε όλοι στο νοσοκομείο. Είμαστε τυχεροί στην ατυχία μας», δήλωσε στο imerazante o Αυστραλο-Κύπριος Χαράλαμπος Ευριπίδης που παραθέριζε στη Ζάκυνθο.

O Σπύρος Κάνδηλας, καπετάνιος πλοιάριου που επισκέπτεται το ναυάγιο, έκανε λόγο εικόνες «βιβλικής καταστροφής»: «Έπεφταν κομμάτια βράχων σε τρια στάδια με το μεγαλύτερο τμήμα από αυτούς να προκαλεί έντονο κυματισμό με αποτέλεσμα να αναποδογυριστούν δυο βάρκες και να τραυματισμούν τουρίστες. Είδαμε στη θάλασσα την οικογένεια και την ανασύραμε, τους δώσαμε τις πρώτες βοήθειες μέχρι να πάμε στο νοσοκομείο. Ευτυχώς ήταν νωρίς όταν έγινε το συμβάν και γλίτωσε ο κόσμος διότι αργότερα όταν βγαίνει ο ήλιος οι περισσότεροι πάνε στο συγκεκριμένο σημείο να έχουν σκιά. Γινόταν πανικός, ήταν εικόνες βιβλικής καταστροφής. Να βλέπεις σκάφη αναποδογυρισμένα, μεγάλη θαλασσοταραχή και κόσμο να φωνάζει. Ο ένας αναζητούσε τον άλλο, γυναίκες έψαχναν τα παιδιά τους, πρωτόγνωρα πράγματα».

Η προειδοποίηση

Σε προειδοποίηση για πιθανές κατολισθήσεις σε τουλάχιστον επτά παραλίες των Επτανήσων προχώρησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Λέκκας υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλες περιοχές με αρνητικές κλίσεις όπου κατά καιρούς γίνονται κατολισθήσεις.

«Το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας και ο Μύρτος της Κεφαλλονιάς είναι 2 από αυτές. Προτείναμε στην περιφέρεια ένα πρόγραμμα έρευνας που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Η “ζωνοποίηση” των περιοχών και η χρήση προστατευτικών συρμάτων που θα απαγορεύουν στο κοινό να πλησιάζει τα επικίνδυνα σημεία είναι μία από τις λύσεις που προτείνονται», είπε.

«Η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων» εξηγεί ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμης Λέκκας.

«Η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους» εξηγεί και προσθέτει ότι «έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων – καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου».

Σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, υπογραμμίζει ο κ. Λέκκας «μετά από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γιαλιατσάτο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Rock slide @ shipwreck beach. Thankfully no one is hurt. Destroyed 2 small ⛵ though. #rickslide #rockfall #shipwreckbeach #justhappened

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nathelie Meng (@nathelie0521) στις

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024