Η κυβέρνηση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει να δαπανήσει 8 δισεκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση της φτώχειας, δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα 20 Minutes, ο Γκριβό ανέφερε ότι το «σχέδιό μας για την καταπολέμηση της φτώχειας είναι αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ και κατανέμεται σε τέσσερα έτη».

«Είναι πολύ ισχυρή πολιτική επιλογή σε μια περίοδο που δίνουμε πολύ μεγάλη προσοχή στα δημόσια έξοδα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας INSEE, περίπου 8,8 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γαλλία ζούσαν το 2016 σε συνθήκες φτώχειας.

Φτωχοί λογίζονται όσοι έχουν εισόδημα που αντιστοιχεί στο 60% του μέσου μισθού. Αποτελούν, δε, το 14% του πληθυσμού.

Εχει ήδη καθυστερήσει

Ο Γκριβό δεν ανέφερε αν τα χρήματα θα προέλθουν από νέα κονδύλια ή από υπάρχοντα κεφάλαια που θα αναδιανεμηθούν από άλλους προϋπολογισμούς.

Ο Μακρόν επιδιώκει με το σχέδιό του για την αντιμετώπιση της φτώχειας, η εφαρμογή του οποίου έχει ήδη καθυστερήσει, να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η μεταρρυθμιστική του ατζέντα δεν ωφελεί μόνο τους εύπορους και τις επιχειρήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε πως θα επενδυθούν τα χρήματα, αλλά σημείωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει αρκετά μέτρα είτε για να βοηθήσει ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία, είτε να αποκτήσουν καλύτερες θέσεις απασχόλησης.

Ενώ αρκετά προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας έχουν υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, ο Γκριβό τόνισε ότι απέτυχαν να εξαλείψουν τις αιτίες της φτώχειας.

Ο γάλλος πρόεδρος αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το πλαίσιο της στρατηγικής του για την καταπολέμηση της φτώχειας.