Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε ομηρεία οι συνταξιούχοι: Κυβερνητικά παιχνίδια για τις περικοπές και τα αντίμετρα

Σε ομηρεία οι συνταξιούχοι: Κυβερνητικά παιχνίδια για τις περικοπές και τα αντίμετρα

Από τη μία οι συνταξιούχοι ακούν κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν μετά βεβαιότητας ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις ενώ ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητούν εφαρμογή των συμφωνηθέντων

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι μπορεί να ακούν καθημερινά κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν μετά βεβαιότητας ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις, ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Στην πρώτη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο των δανειστών, η κυβέρνηση ζήτησε και επισήμως να μην κοπούν οι συντάξεις από 1/1/2019. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», έδωσαν ως αντάλλαγμα το ψαλίδισμα των αντιμέτρων κοινωνικής προστασίας και μείωσης των φόρων που επίσης έχουν προνομοθετηθεί, με διάχυσή τους σε ορίζοντα 4ετιας.

Σε πρώτη φάση, οι θεσμοί δεν απέρριψαν αλλά ούτε ενέκριναν τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Λίγο αργότερα όμως, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνγκερ… προσγείωσε στην πραγματικότητα την ελληνική κυβέρνηση και έκοψε τα «φτερά» των συνταξιούχων, σημειώνοντας ότι «τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν».

Ώρες αργότερα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η δήλωση Γιούνκερ ήταν γενική και δεν αφορούσε ειδικά τις συντάξεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, σχεδόν ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι οι οποίοι παραμένουν σε ομηρεία, περιμένουν να δουν τι θα γίνει με το θέμα των περικοπών, αν θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους ή αν θα «παγώσουν» για κάποιο διάστημα.

Δίνουν αντίμετρα για να πάρουν συντάξεις

Μετά τη χθεσινή συνάντηση με τους δανειστές, κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε ότι το αίτημα για την αναβολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων συνοδεύτηκε  με ένα αντάλλαγμα: την εφαρμογή μόνο εν μέρει των αντίμετρων του 2019. Μάλιστα τα αντίμετρα αυτά ενδεχομένως να πρέπει να εφαρμοστούν σε βάθος τετραετίας, ούτως ώστε να γίνουν δημοσιονομικά ανεκτά.

Οι κ.κ.  Τσακαλώτος και Χουλιαράκης υποστήριξαν ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, γεγονός το οποίο συνεπάγεται αφενός την ακύρωση του μέτρου για τις συντάξεις, την υλοποίηση αφετέρου μέρους των αντιμέτρων.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, υπάρχει διαφωνία αναφορικά με το πόσο θα υπερβεί η Ελλάδα το δημοσιονομικό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ το 2019, άρα και με το περιθώριο που θα έχει για παροχές, ενώ ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το αναλυτικό κόστος για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέγραψαν τις θέσεις και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, παρέθεσαν τα δικά τους στοιχεία και δέχτηκαν πρόσθετες διευκρινίσεις μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου.

Την Παρασκευή ολοκληρώνονται οι συζητήσεις

Η πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψη ολοκληρώνεται την Παρασκευή, ενώ την Πέμπτη θα συνεχιστεί η συζήτηση για το δημοσιονομικό χώρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Τον Νοέμβριο θα υπάρξει και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες τρεις, στα τέλη Φεβρουαρίου, στα τέλη Μαΐου και τον Νοέμβριο 2019. Από την πλευρά του ΔΝΤ θα εκδοθούν δύο εκθέσεις, καθώς το Ταμείο μετέχει περισσότερο ως παρατηρητής.

Οι αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν τώρα, αλλά στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Νοέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των «ΝΕΩΝ».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024