Την ανάγκη για εξεύρεση συλλογικών λύσεων και απαντήσεων στην κοινή πρόκληση που αντιπροσωπεύει για την Ευρώπη το προσφυγικό – μεταναστευτικό, τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, κατά την παρέμβαση του στην υπουργική διάσκεψη για την ασφάλεια και τη μετανάστευση που πραγματοποιείται στη Βιέννη.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της με το παραπάνω, ξεχνώντας ίσως ότι η κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής στα νησιά είναι απελπιστική με οργανώσεις, εργαζομένους, περιφέρεια, δήμο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να εκπέμπουν σήμα κινδύνου, όντας σε οριακό σημείο.

Στα νησιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι στοιβαγμένοι σε σημείο απελπισίας, παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για χιλιάδες νέες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα και αποσυμφόρηση των νησιών.

Μάλιστα, ο ΟΗΕ έχει κάνει επανειλημμένες ενημερώσεις και εκκλήσεις να μεταφερθούν άνθρωποι στα ηπειρωτικά και περιγράφει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με ανθρώπους να έχουν λυγίσει σωματικά και ψυχολογικά από τις συνθήκες της ταλαιπωρίας τους. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Βίτσας έχει αρκεστεί σε προηγούμενες δηλώσεις του απλά να παραδεχτεί πως η κατάσταση είναι οριακή, χωρίς να προσφέρει κάποια απτή λύση.

Στην υπουργική διάσκεψη για την ασφάλεια και τη μετανάστευση ο υπουργός επισήμανε ότι η θέση της χώρας μας είναι πως πρέπει να αποφευχθούν οι μονομερείς ενέργειες και να θεσμοθετηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Όσον αφορά την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, ο υπουργός σημείωσε πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη η πλήρης εφαρμογή της, δηλαδή η επίτευξη μηδενικών ροών από την Τουρκία προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως προβλέπεται.

Επιπλέον, ο υπουργός ανέφερε πως η Τουρκία αποτελεί χώρα με ιδιαίτερη σημασία για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει τη συνεργασία μαζί της.

Σχετικά με την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνον στην διαχείριση των συνόρων, αλλά θα πρέπει να ενσωματώνει ως κεντρικούς άξονες τις διαστάσεις της υποδοχής και του ασύλου.

Ο υπουργός τόνισε για μια ακόμη φορά την προσήλωση της χώρας μας στις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η αλληλεγγύη και ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών και των ευθυνών σε όλους τους τομείς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση και εμπέδωση της συνεργασίας. Ακόμη, επισήμανε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών από μόνη της, η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της με το παραπάνω, προσθέτοντας ότι η χώρα μας προσδοκά από όλους τους εταίρους της να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στους τομείς της υποδοχής και του ασύλου.

Διαβάστε επίσης:

«Η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει τους πρόσφυγες, θέλει όμως;»