Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει τους πρόσφυγες, θέλει όμως;»

«Η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει τους πρόσφυγες, θέλει όμως;»

Άρθρο - κόλαφος του Guardian «ραπίζει» την κυβέρνηση και τη διαχείριση του προσφυγικού, κάνοντας λόγω για «διαρροές» στα ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία διατίθενται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

«Υπερσυνωστισμένο, βίαιο και γεμάτο ανθρώπινα λύματα, το στρατόπεδο της Μόριας μπορεί να είναι ο χειρότερος προσφυγικός χώρος στον κόσμο» αναφέρει σε σημερινό κείμενο του ο βρετανικός Guardian.

Σε άρθρο του ο Guardian με τίτλο «Η Ελλάδα έχει τα μέσα να βοηθήσει τους πρόσφυγες στη Λέσβο – αλλά έχει τη θέληση;» προσπαθεί να βρει τους λόγους της αδιανόητης κατάστασης στη Μόρια.

Οι απόπειρες αυτοκτονίας παιδιών, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ο υπέρογκος αριθμός προσφύγων που ζουν στο καμπ (περισσότεροι από 8.000 ενώ το κέντρο έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει 2.000 ανθρώπους) σχολιάζονται έντονα από τον διεθνή Τύπο.

Η Μόρια δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα που ορίζει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τονίζει ο Guardian. Στοιβαγμένοι σε βαθμό απελπισίας χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να εγκατασταθούν σε σκηνές που δεν υπάρχουν ή σε γεωργικές εκτάσεις, όπου δεν έχει εγκατασταθεί φωτισμός, ενώ μέχρι 190 πρόσφυγες μοιράζονται μία τουαλέτα.

Όπως υπενθυμίζει ο Guardian, ο δήμαρχος της Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, είχε αναφέρει ότι η Μόρια έχει αρχίζει να μοιάζει με «στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου εξαφανίζεται όλη η ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Που πήγαν τα λεφτά;

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα οι ελληνικές αρχές από μόνες τους έχουν συμφωνήσει ότι οι άνθρωποι αυτοί αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον, αλλά ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι λόγω έλλειψης χρημάτων.

Από τον Ιούλιο, στα καμπς είχαν εξαντληθεί οι σκηνές οι υπνόσακοι και τα ανθρώπινα λύματα έτρεχαν ελεύθερα στην κεντρική είσοδο.

Ωστόσο, η ΕΕ έχει διαθέσει περισσότερα από 1,6 δισ. Ευρώ σπό το 2015 για την αντιμετώπιση της κρίσης, με εκτεταμένες πρόσθετες πιστώσεις που παρέχονται από εθνικές κυβερνήσεις και ιδιωτικούς χορηγούς. Μόνο η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση το 2017 έφτασε τα € 7.000 για κάθε πρόσφυγα που ζει στην Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να καλύπτει το κόστος ενός διαμερίσματος, το οποίο θα μοιράζεται με άλλους, και φαγητού.

«Το κρίσιμο ερώτηση είναι: που πήγαν τα λεφτά;» γράφει ο Guardian.

Κάποιa δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα. Από τα 561 εκατ. eυρώ μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί μόνο 153 εκατ. Ευρώ.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη δηλωθεί όλες οι δαπάνες, ενώ φημολογείται ότι η Ελλάδα δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τον στρατηγικό πρόγραμμα που ήταν απαραίτητο. Από τα χρήματα που έφτασαν στη χώρα, πολλά χάθηκαν. Ένας υπάλληλος πρότεινε ότι μέχρι το 70% των κεφαλαίων ήταν αναξιοποίητα. Ενώ η επιτροπή της ΕΕ δεν έχει λάβει καμία αναφορά για λανθασμένη διαχείριση κεφαλαίων, οι «ψίθυροι» για διαρροές ακούγονται έντονα. Στην Μόρια, λέγεται ότι το στρατόπεδο έχει λάβει πολλές προσωρινές κατοικίες που παραμένουν αχρησιμοποίητες επειδή τα κονδύλια για την κάλυψη των δαπανών εγκατάστασης λείπουν.

Τα χρήματα που δεν χάθηκαν έχουν δαπανηθεί άνισα. Περισσότερο από 150 εκατ. Ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης έχουν δοθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από το 2017 για να πληρώσουν για ορισμένους πρόσφυγες να έχουν διαμερίσματα – ενώ κάποιοι στη Μόρια δεν έχουν καν σκηνές. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και άλλοι σημαντικοί οργανισμοί εγκατέλειψαν το 2016 τη Μόρια, αφήνοντας τις επιχειρήσεις σε μια ομάδα 10 μικρών οργανισμών που δεν διαθέτουν τους πόρους και το δυνατό προσωπικό να κάνουν τη δουλειά.

Οι Έλληνες «πρέπει να αναγνωρίσουν – και να διορθώσουν – τις ελλείψεις διαχείρισης τους και να είναι πολύ πιο ανοιχτές στην εξωτερική βοήθεια. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλοι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να είναι έτοιμοι να την παράσχουν».

«Τα πρότυπα της ΥΑ τα βλέπουμε σε στρατόπεδα στην Ασία και την Αφρική. Ήρθε η ώρα να τα δούμε και στην Ευρώπη» καταλήγει ο Guardian.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024