Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κουρτς σε Άγκυρα: Πείτε μας τις κατηγορίες ή απελευθερώστε άμεσα τον δημοσιογράφο

Κουρτς σε Άγκυρα: Πείτε μας τις κατηγορίες ή απελευθερώστε άμεσα τον δημοσιογράφο

Η Τουρκία θα πρέπει να αναφέρει γιατί κατηγορείται ο δημοσιογράφος και, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να ακολουθήσει η «άμεση απελευθέρωσή» του, τόνισε ο καγκελάριος

Να συγκεκριμενοποιήσει τις κατηγορίες ή να απελευθερώσει άμεσα τον αυστριακό δημοσιογράφο, ο οποίος συνελήφθη στην Άγκυρα ως ύποπτος για τρομοκρατία, ζητά από την Τουρκία, με δηλώσεις που έκανε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η Τουρκία θα πρέπει να αναφέρει γιατί κατηγορείται ο δημοσιογράφος και, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να ακολουθήσει η «άμεση απελευθέρωσή» του, τόνισε ο καγκελάριος, ενώ στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του αυστριακού αντικαγκελάριου και αρχηγού του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Από την πλευρά της, η προερχόμενη από το Κόμμα των Ελευθέρων υπουργός Εξωτερικών, Κάριν Κνάισλ, διαβεβαίωσε για την παροχή προξενικής συνδρομής προς τον συλληφθέντα αυστριακό, ο οποίος συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, με το αριστερό περιοδικό Re:volt και παράλληλα σπουδάζει στην Άγκυρα, ενώ, όπως σημείωσε η ίδια, μιλά άπταιστα τουρκικά και έχει τούρκο συνήγορο ο οποίος, μόλις καταστεί δυνατό, πρόκειται να τον επισκεφθεί στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατείται, δήλωσε εκπρόσωπος της αυστριακής πρεσβείας στην Άγκυρα.

Η Κάριν Κνάισλ υπολογίζει πως, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, ο δημοσιογράφος θα προσαχθεί ενώπιον του ανακριτή και κατόπιν θα αποφασιστεί εάν θα του απευθυνθεί κατηγορία. Όπως τόνισε η ίδια, «η ελευθερία της γνώμης και η ελευθερία του Τύπου είναι θεμελιώδη δικαιώματα, είναι πυλώνες της διεθνούς τάξης».

Κατά την άποψή της, η υπόθεση δεν επιβαρύνει τις σχέσεις της Αυστρίας με την Τουρκία, καθώς, όπως σημείωσε, «προξενικές περιπτώσεις έχουμε σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής».

Οι επιφυλακτικές έως αρνητικές τοποθετήσεις της Βιέννης απέναντι στην Άγκυρα, τόσο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 όσο και μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του περυσινού Απριλίου, όπως επίσης η αυστριακή απαίτηση για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, είχαν οδηγήσει στο παρελθόν σε ιδιαίτερη ένταση τις διμερείς αυστρο-τουρκικές σχέσεις.

Εκτός αυτού, κρίση περνούν και οι σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες της ΕΕ λόγω και των πολυάριθμων συλλήψεων στο πλαίσιο της επιχείρησης καταστολής από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ξένοι δημοσιογράφοι συγκαταλέγονται στους συλληφθέντες, ανάμεσά τους και ο γερμανοτούρκος ρεπόρτερ Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος κρατήθηκε επί έναν χρόνο κατηγορούμενος για αδικήματα που συνδέονται με θέματα ασφαλείας και αφέθηκε ελεύθερος τον Φεβρουάριο.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024